Oğulları polis tarafından öldürülen siyahi Amerikalıların anneleri konuştu: “Hiçbir şey değişmedi”

ABD'deki ırkçılık karşıtı eylemlere destek veren anneler yıllardır adalet çağrısı yapıyor

Constance Malcolm oğlu polis tarafından öldürülen siyahi Amerikalı annelerden sadece biri (Monique Jaques/The Fuller Project)

ABD'nin Minneapolis şehrinde siyahi Amerikalı George Floyd'un beyaz polis memuru Derek Chauvin tarafından öldürülmesinden sonra ülke geneline yayılan ırkçılık ve polis şiddetine karşı eylemler devam ediyor.

Geçen hafta cumartesi günü New York'taki eylemlere, yakınları polis tarafından öldürülen aileler de katıldı.

The Guardian'ın haberine göre, eyleme katılan ve oğullarının polis tarafından öldürülmesi sonrası yıllardır yaptıkları yürüyüşlerle adalet mücadelesi veren anneler "henüz bir değişim yaşandığını söylemek için erken" diyor.

Floyd'un yaklaşık 9 dakika boyunca ensesine bastırılarak öldürülmeden önceki son sözleri "Nefes alamıyorum" ve "Anne" olmuştu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Kadiatou Diallo'nun oğlu Amadou Diallo, 1999'da polis tarafından 41 kurşunla öldürüldü. Valerie Bell'in oğlu Sean Bell, 2006'da düğününden birkaç saat önce polis tarafından 50 kurşunla vuruldu. Constance Malcolm'un 17 yaşındaki oğlu Ramarley Graham da 2012'de polisin silah gördüğü iddiasıyla evinin önünde öldürüldü. Graham'ın silahsız olduğu anlaşıldı.

Anne Diallo "Değişim olmadı" derken, Malcolm "Durum daha da kötüleşti" diyor.

"Hayatta kalan çocuklarımız daha iyi bir gelecek hak ediyor"

Üç anne yıllardır polis protokollerinde değişiklik yapılması, 2015'ten bu yana polislerin karıştığı tüm ölümlerin özel bir savcı tarafından soruşturulması, New York'ta polislerin disiplin kayıtlarının açıklanmasını engelleyen eyalet kanununun iptal edilmesi ve polislerin mali kaynaklarının kasilmesi için yıllardır çağrıda bulunuyordu.

 Bu kez durumun değişime aç bir nesil bulunduğu için farklı olduğunu söyleyen Malcolm, "Aramızda değişim isteyen gençler var. Ön cephedeler ve ölmeye de hazılar. Çünkü karşılarındaki polislerin silahı var. Silahları olunca da hepimiz neler olduğunu biliyoruz" dedi.

Amadou Diallo'nun annnesi ise "Hayatta kalan çocuklarımız ve torunlarımız daha iyi bir geleceği hak ediyor" diyerek "Fark ettiğim tek değişim kameralar. Bu görüntüler insanları eğitiyor, onlara gerçeği gösteriyor" dedi.

"Biz bir ekibiz" diyen Diallo "George Floyd annesini çağırdığında tüm anneler ilerleme ve sonuç almak için geldi. Gücümüz ihtiyacımız olan değişimi ilerletmekten geliyor. Pes etmeyeceğiz. Dediğim gibi hiçbir şey değişmedi" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU