Bakan Yardımcısı Kuş, Adalet Bakanı Gül'ü yalanladı: Cezaevinde koronavirüsten ölen yok

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun toplantısında konuşan Adalet Bakanı Yardımcısı Uğurhan Kuş, "Bizim ceza infaz kurumlarımızda ölüm vakası olduğunu söylemiyoruz. Niye söylemiyoruz? Çünkü yok" dedi

Koronavirüs nedeniyle bir süredir toplantılarını yapamayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, dün toplantısını yaptı.

Toplantıya katılan Adalet Bakanı Yardımcısı Uğurhan Kuş, cezaevlerinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenin olmadığını ifade etti.

Ancak Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 13 Nisan'da yaptığı açıklamada 3 hükümlünün koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

"Vaka olduğunu söylemiyoruz, çünkü yok"

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun 9. toplantısında, cezaevlerindeki koronavirüs vakalarıyla ilgili konuşan Bakan Yardımcısı Kuş, bir soru üzerine, "Bizim ceza infaz kurumlarımızda ölüm vakası olduğunu söylemiyoruz. Niye söylemiyoruz? Çünkü yok." diye konuştu.

Kuş, sözlerine şöyle devam etti:

Ancak hiç olmadığını da söylemiyoruz. Neden? Kovid-19 hastalığı nedeniyle ceza infaz kurumunda daha önceden hastana geçmişi olmayan, daha önceden kronik hastalığı olmayan ve sadece ve sadece ceza infaz kurumunda kalırken Kovid -19’a yakalanmış ve ölen hiç kimse yok. Bunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Hastane geçmişi olmayan, hastanede yatar olmayan, herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan ancak ceza infaz kurumunda kaldığı süre içerisinde Kovid -19’a yakalanıp ölen hiç kimse yok. Bu yeter mi?

kuş1.JPG
Görsel: TBMM​​​​​​​


"Bakan Bey hiçbir zaman 17 rakamını açıklamadı"

Kuş'un açıklamaları üzerine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Servet Ünsal, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün 13 Nisan'daki açıklamasını hatırlattı.

Kuş'un yanıtı ise şöyle oldu: 

Hayır, Bakan Bey hiçbir zaman 17 rakamını açıklamadı, öyle bir şey yok.

"Hastanede kaptılar"

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker söze girerek, "13 Nisan'da 17 vaka, 3 ölüm" dedi. Adalet Bakanı Yardımcısı Kuş, Ali Şeker'in sözleri üzerine, tutanaklara Uğurhan Kuş'un şu yanıtı girdi: 

Hayır, hayır. Bakın ben… 17 vaka toplam pozitif, ölenler değil yani o ölenler demedi. Burada şunu belirtmek istiyorum: Ölenlerin yani Bakan Bey’in açıkladığı o ölen kişiler zaten kronik hastalıkları nedeniyle hastanede yatan, kurumda bulunmayan, hastanede tedavisi devam ederken Kovid’e yakalanıp rahmetli olan kişiler yani bunların cezaevinde bulunmadığını söylemek istiyoruz. Bunlar cezaevinde olmayan insanlar, olmayan hükümlü ve tutuklular. Bunlar tamamen daha önceden mevcut olan kronik hastalıkları nedeniyle hastanelerde tedavileri devam ederken hastane ortamında bu virüsü kapıp hastanedeyken rahmetli olan insanlar. Ölenler bu şekilde.

kuş2.JPG
Görsel: TBMM


Bakan Gül 13 Nisan'da açıklamıştı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 13 Nisan'da yaptığı bilgilendirmede, "5 açık ceza infaz kurumundaki 17 hükümlüye Kovid-19 tanısı konuldu. 3 hükümlü tedavi sırasında hayatını kaybetti." demişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU