İskoçya Parlamentosu, ABD'ye göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve polis kalkanı satışının derhal askıya alınması çağrısı yaptı

Parlamento üyeleri Birleşik Krallık hükümetini, 'baskı silahları' ihracatını sonlandırmaya çağırdı

ABD'de polis, siyahi Amerikalı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası yapılan eylemlere müdahalelerinde sıklıkla göz yaşartıcı gaz kullandı (AP)

İskoçya Parlamentosu, ABD polisinin devam eden Siyahilerin Hayatları Önemlidir eylemlerine müdahalesi göz önüne alındığında, bu ülkeye yönelik toplumsal olaylara müdahale teçhizatı, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ihracatının derhal askıya alınması çağrısında bulundu.

52 kabul, 0 ret ve 11 çekimser oyla geçen önerge, parlamentonun "Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketiyle dayanışma içinde olduğunu ve Birleşik Krallık (BK) hükümetinin, ABD'ye göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve toplumsal olaylara müdahale teçhizatı ihracatı lisanslarını derhal askıya alması gerektiğini düşündüğünü" ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teklifi veren İskoçya Yeşiller Partili parlamento üyesi Patrick Harvie, BK hükümetinin aktif ihracat lisansı verdiği "baskı silahlarının, ırkçı bir devlet tarafından ötekileştirilmiş toplumlara şiddet uygulamak için kullanıldığını" söyledi.

Aynı önerge, "ülkenin köle ticaretiyle olan tarihi bağlarının ele alınması amacıyla" İskoçya'da bir kölelik müzesi kurulması çağrısında bulundu.

ABD'deki eylemlerine yönelik polis müdahalelerinde güvenlik güçlerinin, kalabalıklara araçlarla girdiği, barışçı göstericilere karşı göz yaşartıcı bomba ve cop kullandığı, olayları bildiren yerli ve uluslararası gazetecilerin gözaltına alındığı ve vurulduğu görülmüştü.

Oylama sonrası konuşan İskoç parlamenter Harvie, "George Floyd'un acımasızca öldürülmesinden bu yana geçen haftalar boyunca dünya, sistemli ırkçı polis vahşeti ve ABD'deki eşitsizliğin temelini oluşturan sistemli ırkçı yapının dehşet vericiliğini seyrediyor" dedi.

"Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketi ilham vericidir ve tüm dünyada sesini duyurması gerekir: Irkçılık bu ülkede de var" diyen Harvie sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Bugün, İskoçya Parlamentosu'nun ırkçılık karşıtı bir oturumda, bu ülkenin geçmişte kölelikle olan korkunç bağlarına ve bu tarihi eşitsizliğin nasıl bugün bile sürdüğüne gerçekten ışık tutacak bir Kölelik Müzesi kurulması çağrısı yapan Yeşiller'in önergesini kabul etmesinden ziyadesiyle memnunum. Öte yandan önergemiz aynı zamanda Birleşik Krallık'a ABD'ye yapılan göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve toplumsal olaylara müdahale teçhizatı ihracatını derhal durduma çağrısı da yapıyor. Bu baskı silahları ırkçı bir devlet tarafından kullanılıyor. Bunları ihraç etmek, ötekileştirilmiş toplumlara şiddet uygulayacak insanların eline vermek bizim açımızdan kabul edilemez. Siyahilerin Hayatı Değerlidir hareketiyle dayanışma halinde olmamız önem taşıyor.

Hükümetin ihracat lisans kayıtları, 2010'dan bu yana yaklaşık 6 milyar sterlin (yaklaşık 52 milyar TL) değerinde ihracat lisansı verilen ABD'nin, Birleşik Krallık'tan en fazla silah alan ülkeler arasında olduğunu gösteriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU