Yeni Zelanda teröristinin fikirlerini sosyal medya fenomeni siyahi sağcı radikalleştirdi

Camide katliam yapmadan hemen önce 74 sayfalık bir metin hazırlayarak kendisini anlatan terörist Tarrant, fikirlerini ABD'li sağcı siyahi Owens'ın radikalleştirdiğini savundu

Candace Owens (Fotoğraf: Evening Standart)

Yeni Zelanda’da, Cuma namazı sırasında 49 Müslümanı katleden terörist Brenton Tarrant, saldırıdan önce 74 sayfalık ırkçı bir metin hazırlayarak bu saldırıyı neden gerçekleştirdiğini anlattı.

Metinde kendisini tanıtan Tarrant, tarihteki kahramanının İngiliz Faşistler Birliği Başkanı Oswald Mosley olduğunu ve kendisini “eko-faşist” olarak tanımladığını anlattı.

Gerçeğin sadece internetten öğrenebileceğini savunan teröristin kendi ifadesine göre görüşlerini radikalleştiren bir isim daha var. 

O isim Candace Owens. 
 

 

ABD’li bir sosyal medya fenomeni olan Owens, siyahi olmasına rağmen aşırı sağcı fikirleriyle dikkat çekiyor. Twitter hesabında 1 milyon 130 bini aşkın takipçi olan Owens, Fox News’in de yorumcuları arasında.

Owens, tıpkı Yeni Zelanda katliamcısı gibi Batı'daki doğum oranlarının düşmekte olduğunu ve bunun sonucunda Fransa’da çoğunluğun Müslümanlara geçeceğini savunuyor. Terörist Tarrant’ın bildirisinde kendisine yer bulan bu görüşünü 13 Kasım 2018’de Twitter'dan da paylaşmıştı.

“Fransa, herhangi bir şeye karşı kendini savunmak için bir ordu kurmak istiyorsa, bu halkının azalan doğum oranı olmalı. Bütün işaretler sadece 40 yıl içinde ülkede Müslümanların çoğunluk olacağını gösteriyor.” 


Yeni Zelanda'daki saldırının ardından Owens'a yönelik tepkiler tırmandı. Owens ise suçlamaları reddetmek için attığı bir tweette kahkaha atan emoji kullandı, cami katliamına kendisinin ilham vermediğini savundu. 
 

Kendisini “ırkçı beyaz liberallerin” suçladığını öne süren Owens, muhafazakar bir gençlik kuruluşu olan Turning Points USA’nın iletişim koordinatörü olarak çalışıyor.

 

 

Bir konuşmasında Hitler’in II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'da yaptıklarına destek verdiği için eleştirilerin odağı haline gelen Owens Hitler hakkında şunları söylemişti:

“Ne zaman milliyetçilik desek, insanların en azından Amerika’dakilerin düşündükleri ilk şey Hitler’dir. Ulusal bir sosyalistti, Almanya’yı harika bir şey yapmak istiyorsa sorun değil ama Almanya dışında da hayalleri vardı. Küreselleşmek ve herkesin Almanca konuşmasını istedi. Sorun buydu.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu konuşmasından dolayı mahkum olan Owens aynı zamanda sıkı bir Obama muhalifiydi.

Owens, 49 kişinin katledildiği olayın ardından attığı tweet'lerde kinayeli üslubunu devam ettirmekte ısrar etti. Owens konuyla ilgili bir paylaşımında şunları söyledi:

Henüz suçlanmadığım birkaç olay:

-Brezilya'da çöken baraj
-Çindeki hava kirliliği
-Tenerife hava kazası felaketi, 1973
-Titanik’in batışı, 1912

 

DAHA FAZLA HABER OKU