The Walking Dead’de “zombi” kelimesinin asla kullanılmamasının mantıklı bir nedeni var

“Zombi” kelimesini The Walking Dead evreninde kimse kullanmıyor çünkü olaylar zombi alt kültürünün var olmadığı bir dünyada geçiyor

The Walking Dead tüm zamanların en meşhur zombi yapımları arasında ama dizinin zombi kelimesini kullanmamasının ardında epey mantıklı bir gerekçe var.

Bugün bilinen haliyle zombiyi, aslen 1968 yapımı klasik Night of the Living Dead’in merhum yönetmeni George A. Romero icat etmişti. O zamandan bu yana popüler kültür içindeki her zombi işinin Romero’nun yaratıcılığına borcu var, The Walking Dead de tabii ki istisna değil.

AMC’ye gelmeden önce The Walking Dead, Robert Kirkman imzalı sevilen bir çizgi roman serisiydi. Kirkman’ın hikayeyi bitirme kararıyla seri 2019 yazında aniden sona erdi.

The Walking Dead TV dizisiyse şimdilik hız kesmeden devam ediyor. Diziden ilham alan Fear the Walking Dead için de aynısı geçerli. Üçüncü bir dizi olan The Walking Dead: World Beyond’un da 2020 bitmeden başlaması planlanıyor.

walking - 3.jpg
The Walking Dead'in pandemi nedeniyle ertelenen 10. sezon finalinin yayın tarihi henüz belli değil (AMC)


The Walking Dead’de zombilere çok sayıda alternatif isimle atıfta bulunuluyor; çoğunlukla Aylaklar (Walkers) dense de Isırıcılar (Biters), Sürünenler (Creepers), İnekler (Geeks) Pusucular (Lurkers) gibi atıflar da kullanılıyor. Whispererlarsa onlara Muhafızlar (Guardians) diyor.

Rick Grimes’ın ekibi dünyayı istila eden canavarların isim haklarına sahip olmayacağına göre bu mantıklı. Peki neden onlara direkt zombi demiyorlar? Screen Rant'ta yer alan habere göre Kirkman bir keresinde bunu bizzat açıklamıştı.

Robert Kirkman’a göre “zombi” kelimesini The Walking Dead evreninde kimsenin kullanmamasının nedeni hem çizgi romanın, hem de ondan uyarlanan TV dizisinin zombi alt kültürünün var olmadığı bir dünyada geçmesi.

The Walking Dead evreninde ne George A. Romero’nun filmleri, ne de genel olarak zombi kurguları var. Dolayısıyla zombi kelimesi The Walking Dead karakterlerinin lügatında yok, en azından insan eti yiyen ölümsüz canavarları karşılayan şekilde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşte bu yüzden canavarları karşılayacak hazır bir kelime bulunmadığında hem Rick’in ekibi, hem de diğer kıyametzede ekipler kullanabilecekleri kelimeleri icat etmek zorunda kalmış.

Bu fikir aslen zombi film ve dizilerinde epey yaygın, zira zombi kurgusunun var olduğu bir evrende zombi kurgusu oluşturmak bambaşka bir kreatif dinamik; bu durumda ilk zombi ortaya çıktığında etraftaki herkes derhal “bakın, bir zombi, vurun onu kafasından” derdi.

Çoğu korku/komedi türünde olan bazı filmler bu ayarı tutturmayı başardı; “gerçek hayattaki” zombilerin Romero’nun filmlerindekinden farklı olduğunu ortaya çıkararak seyirci beklentilerini tepetaklak ettiler.

Öte yandan The Walking Dead gibi ciddi bir zombi hikayesinde karakterlerin ölümsüzlerle ve nasıl hareket ettikleriyle ilgili hazır bilgiye sahip olmamaları mantıklı.

 

Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU