Mahkemede "Beyaz ırkın üstünlüğü" işareti yaptı: Yeni Zelanda'da 49 kişiyi camide katleden terörist hakim karşısındaydı

Gözaltına alınan Tarrant, 5 Nisan'da tekrar hakim karşısına çıkacak

Tarrant, katliamdan önce sağcı propaganda içeren 74 sayfalık bir metin yayınlamıştı.

Yeni Zelanda'nın Christhurch kentindeki iki camiye düzenlediği silahlı saldırıda 49 kişiyi katleden ve 48 kişiyi yaralayan terörist Brenton Tarrant cinayet suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldı. 

Mahkeme, bir kişiyi öldürmekle suçlanan Tarrant'ın, üst mahkemeye itiraz etme hakkı olmadan 5 Nisan'a kadar gözaltında tutulmasına karar verdi.

Tarrant'ın öldürmekle suçlandığı kişinin ismi açıklanmadı. Duruşmadan sonra hakim, "Şu ana kadar tek bir cinayetle suçlandı ama suçlamaların davamının geleceğini düşünmek mantıklı olur" dedi.

Tarrant 5 Nisan'da tekrar hakim karşısına çıkacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarrant mahkemeye beyaz bir hapishane giysisiyle, kelepçeli ve çıplak ayaklı getirildi.

Terörist Tarrant kefaletle serbest bırakılmak için başvuruda bulunmadı. 

Duruşma, güvenlik gerekçesiyle halka kapalı bir şekilde yapıldı.

 

 

Terörist Tarrant'ın mahkemede "beyaz ırkın üstünlüğünü simgeleyen" ırkçı bir el işareti yaptığı ifade edildi.

Mahkemeden önce gazetecilere açıklama yapan Polis Şefi Mike Bush, şu anda tek cinayet suçlaması olsa da devamının geleceği konusunda güvence verdi.

Bush, "Yeni Zelanda halkının gücümüz dahilinde bu atağa karşılık vermek için her şeyi yaptığımızı bilmesini istiyorum.Yeni Zelanda genelindeki topluluklar için bütün kaynaklarımızı kullanıyoruz" dedi.


 


 

Tarrant saldırılardan sonra gözaltına alınan üç kişiden biriydi. Diğer ikisinin saldırıda ne rol aldığı bilinmiyor. Tutuklanan kişilerin daha önceden bir sabıka kaydı olmadığı belirtildi.

Dün gözaltına alınan dördüncü kişinin polise yardımcı olmaya çalışan bir silahlı görgü tanığı olduğu ve serbest bırakıldığı öğrenildi. 

 Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırının ardından yaprığı açıklamada ülkenin silah yasalarının değişeceğini söylemişti.

DAHA FAZLA HABER OKU