Koşarken veya bisiklete binerken maske takmaya gerek var mı?

ABD'de spor yaparken maske takmaya yönelik farklı uygulamalar mevcut

ABD'nin farklı eyaletlerinde farklı uygulamalar mevcut olsa da dışarı çıkan herkesin maske taşıması tavsiye ediliyor (The New York Times)

Koronavirüs pandemisinin başlamasından bu yana maske takmanın hangi durumlarda gerekli olduğuna dair yapılan araştırmalar doğrultusunda bilim insanları, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak amacıyla sosyal mesafe tedbirleriyle birlikte maske takılmasını tavsiye ediyor. Ancak ABD'de açık alanda spor yaparken maske takmaya dair açık bir tavsiyenin bulunmadığı ve farklı şehirlerde farklı uygulamaların görülebildiği belirtiliyor.

Peki açık alanda koşu yaparken de maske takmaya gerek var mı?

The New York Times’ın haberine göre, koşu yaparken maske takmaya dair farklı uygulamalar mevcut olsa da maske taşımak çoğu durumda zorunlu görülüyor. ABD’de bazı şehirler ve eyaletler koronavirüsün yayılmasını azaltmak için maske takılmasını tavsiye ederken, bazıları spor yaparken kimi istisnalar uyguluyor.

Pek çok bölgede maske takılması ve taşınması tavsiye edilirken, eğer sokak boşsa ve yalnız başınıza yürüyorsanız maskenin gerekli olmayabileceği ifade ediliyor. Örneğin New York’ta yürürken, koşarken veya bisiklete binerken eğer başkalarıyla mesafe korunuyorsa, maskelerin gerekli olmadığı dile getiriliyor.

Benzer biçimde San Francisco’da da koşu yapanların maske taşıması ve diğer insanlarla mesafe azaldığında takmaları tavsiye ediliyor.

Mayıs ortasından bu yana, Los Angeles’ta ise şehrin sakinlerinin maske takarak evden çıkmaları öneriliyor. Fakat Los Angeles’ta da, her ne kadar spor yapanlardan maske taşımaları istense de, koşarken veya bisiklet sürerken mesafe korunduğu sürece maske takmak gerekli değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Boston’da artan kalp atış hızının burnu ve ağzı kapatmak için bahane olmayacağı belirtiliyor. Boston Belediye Başkanı Marty Wash, Nisan’da yaptığı açıklamada, “Spor yaparken maske takmanız gerekiyor” demişti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, “sosyal mesafenin korunmasının zor olduğu” alanlarda maske takmayı öneriyor ancak spor yaparken maske takılmasına yönelik herhangi özel bir öneri belirtmiş değil.

ABD’nin farklı bölgelerinden koşu salonları sahipleri ve yöneticileriyse spor yaparken maske kullanımının hayli zor olduğunu ifade ediyor.

Bununla birlikte spor yaparken maske takıp takmama yönünde bilimsel bir fikir birliğinin olmadığı belirtiliyor. Şu ana kadar bu alana dair çok az çalışma tamamlandı.

Araştırmacılar, maskenin virüsün yayılmasını yavaşlattığı konusunda hemfikir. Aynı zamanda iç mekanda spor yapmaktansa dışarıda spor yapmanın daha az riskli olduğu konusunda da görüş birliği olduğu görülüyor.

Leicester Üniversitesi’nde viroloji profesörü Julian Tang, birinin yanından hızlıca geçerken enfeksiyon riskinin düşük olduğunu çünkü “büyük hava akımının nefesle dışarı verilen virüsün etkisini azaltacağını ve rüzgarın onu uzaklaştırılacağını” ifade ediyor.

Bilim insanları genel olarak hava sirkülasyonunun dışarıda virüsün bulaşmasını büyük ölçüde azalttığını düşünüyor. Çin’de 7 bin 300 koronavirüs vakasıyla gerçekleştirilen çalışmada sadece bir vakanın dışarıdan bulaşmayla ilişkisi olduğu saptanmıştı.

Öte yandan Nisan’da Belçikalı ve Hollandalı mühendislerin yaptığı çalışma bisiklete binenlerin ya da koşanların arkalarında hava dalgası oluşturduğunu bunun da virüsü normalden daha ileriye taşıdığını belirtmişti. Araştırmanın sonucuna göre, uzun süre bisiklete binen veya koşan birinin ardında yürümemek tavsiye edilmişti. 

 

Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU