Malta, mürettebatı kaçırmakla tehdit eden 400'den fazla göçmenin karaya çıkmasına izin verdi

Başbakan, "Bize harekete geçmemiz için yarım saat verdiler" iddiasında bulundu

Bir grup göçmenin mürettebatı kaçırmakla tehdit ettiğini öne süren Malta yönetimi, (biri fotoğrafta görülen) turist teknelerindeki göçmenlerin karaya inmesine izin verdi (AP Photo/Rene Rossignaud)

Malta'da yetkililer, bir grup göçmenin bir gemideki çalışanları kaçırmakla tehdit etmesinin ardından 400'den fazla göçmenin bulunduğu teknelerin karaya çıkmasına zoraki izin verildiğini bildirdi.

Başbakan Robert Abela, mürettebattan birinin doğrudan kendilerini arayıp yardım istemesinden sonra hükümetin harekete geçmek zorunda kaldığını söyledi.

Abela bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Bize harekete geçmek için yarım saat süre tanıdılar, aksi takdirde mürettebatı kaçıracaklarını söylediler” dedi.

Başbakan, ordunun bu işte göçmenlerin ve çalışanların zarar görme riski bulunduğuna dair yaptığı uyarının ardından yetkililerin gemiye zorla çıkarak göçmenleri kontrol altına almama yönünde karar verdiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet cumartesi günü yaptığı açıklamada, göçmenleri Avrupa'nın başka yerlerine yerleştirmek için anlaşma arayışında olduklarını kaydetti. Açıklamada, "teknelerdeki durumun çok daha kötüleşmesi ve kargaşanın büyümesinden sonra" göçmenlerin karaya çıkmasına izin verildiği belirtildi.

Yolculuğa elverişsiz teknelerle Avrupa'ya ulaşmak için Libya'nın kuzeyinden denize açıldıktan sonra kurtarılan göçmenler bir süredir Malta karasularının hemen dışındaki 4 teknede bekliyordu, içlerinden bazılarıysa bir aydan fazla süredir bu bölgede duruyordu.

Malta hükümeti, ülke limanlarının koronavirüs nedeniyle kapalı kalmasında ısrar ederek, kurtarılmış göçmenleri nisan sonunda kiralık turist teknelerine yerleştirmeye başlamıştı.

Hükümet ayrıca, adanın kabul merkezlerinin dolu olduğunu belirtmiş ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Malta'dan göçmen almak için verdiği sözleri tutmamasından yakınmıştı.
 


Abela, AB'nin göçmenlerin içinde bulunduğu kötü durumu görmezden gelmesi ve göçmen teknelerini karasularına alan ülkeleri onlarla başa çıkmak için yalnız bırakması konusunda Malta'nın uzun süredir devam eden şikayetlerini yineledi.

Avrupa'nın önde gelen insan hakları örgütü geçen hafta yaptığı açıklamada, yüzlerce göçmenin teknelerden inmesine izin vermesi için Malta'ya çağrıda bulunmuştu.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, “Malta karasularının hemen dışındaki özel gemilerde tutulan 400'den fazla kişinin durumu böyle devam edemez, acilen harekete geçilmesi gerekiyor" demişti.

Daha önce insani nedenlerle göçmen kadınların ve çocukların karaya çıkmasına izin verilmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU