Harvard bozuk para büyüklüğünde robot üretti

Robot, halihazırdaki en küçük ve en hızlı robotlardan biri

Harvard'daki bilim insanları, böceklerden ilham alarak tasarladıkları iri HAMR'ı (Harvard Gezici Mikrobotu) daha küçük bir form faktöre kopyaladı. Yeni robot HAMR-JR, 2,25 cm'lik çevre uzunluğuyla 1 sent büyüklüğünde.

Harvard'a göre robot, bir saniye içinde aksamının 14 katı mesafeyi katetmesini sağlayan hızlı hareket kabiliyetine sahip, bu da onu hali hazırdaki en küçük ve en hızlı robotlardan biri yapıyor. Boyutu 1 sent kadar olsa da önemli ölçüde daha hafif olan robot, sadece 0,3 gram ağırlığında.

Bilinen tasarımı koruyup ölçeğini değiştirebilmek; robotun ağır yükleri taşıma kapasitesi sayesinde ameliyatlar veya büyük ölçekli sanayi de dahil, birçok farklı amaçla kullanılabileceği anlamına geliyor. Robotun minyatürleştirilme yöntemi ise şaşırtıcı derecede basitti: Araştırmacılar sadece robotun iki boyutlu proje paftasını ve devre sistemini daha küçük bir ölçeğe taşıdı.

Robotun ardındaki makaleyi Jennifer Shum, Samantha Castellanos ve E. Farrell Helbling'le beraber yazan, SEAS ve Wyss Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırma görevliliği yapmış Kaushik Jayaram, "Bu ölçekteki robotların çoğu çok basittir ve temel düzeyde bir hareket kabiliyetine sahiptirler" dedi.

Biz, boyut için kabiliyetlerden veya kontrolden ödün vermeniz gerekmediğini gösterdik.

Öte yandan robotu küçültmenin etkilediği, hesaba katılması gereken bazı değişiklikler var; adım açıklığı ve bükülmezlik gibi. Araştırmacılar, hedefin boyutuna göre koşu hızını, ayak kuvvetini ve taşıma kapasitesini kestirebilecek bir model geliştirdi.

Robotun büyük kardeşi HAMR'ın geliştirildiği 2013'te duyurulmuştu. Robot arama kurtarma ve altyapı tetkik çalışmalarında kullanılabiliyordu. Ayrıca kendini batırıp yüzey altından yürüyerek su kütlelerini de aşabiliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, suya elektrik voltajı uygulanarak yapılıyordu. Voltaj sayesinde robotun ayaklarıyla su arasındaki temas açısı azaltılıyordu. Bu da yüzey gerilimi ortadan kaldırıyor ve robot batabiliyordu.

Şuan büyük robot, sudan çıkabilmek için düşük eğime veya rampa yardımına ihtiyaç duyuyor. Ama geko benzeri yapışkan ayaklar veya geliştirilmiş sıçrama kabiliyetinin ona bu işlevi kazandırabileceği öne sürülüyor.

HAMR-JR, HAMR'la aynı tasarıma sahip olduğundan büyük modeldeki geliştirmelerin küçüğe uyarlanıp ona da aynı kabiliyetlerin kazandırılması, ihtimal dahilinde.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU