Can kaybı ve vaka sayıları artan İran'da Cumhurbaşkanı Ruhani “Fabrika ve mağazalar çalışmalı başka seçeneğimiz yok” dedi

İran, bazı eyaletlerde artan yeni tip koronavirüs vakalarına rağmen salgınla mücadele tedbirlerini gevşetmeyi sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Ruhani, “Çalışmalıyız, fabrika ve mağazalar faaliyette olmalı. Başka seçeneğimiz yok” dedi

İran'da vakalar yeniden arttı / Fotoğraf: AFP

İran medyasına göre başkent Tahran'da düzenlenen Koronavirüsle Ulusal Mücadele Kurulu toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkedeki salgın süreciyle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Salgının uzun süre devam edebileceğine, belki de yılsonuna kadar sürebileceğine dikkati çeken Ruhani, "Her yerde maske takılması ve ellerin yıkanması gibi tüm sağlık talimatlarına uzun müddet herkes riayet etmelidir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İkinci bir yolumuz yok”

Havaların ısınmasıyla virüsün etkisini kaybedeceğine dair görüşlerin kanıtlanmadığına dikkati çeken Ruhani, "Bilimsel temeli olmayan ve uzmanlarımızın onaylamadığı sahte umutlara kapılmamalıyız. Çalışmalıyız, fabrika ve mağazalar faaliyette olmalı ve virüsle mücadele devam etmeli. Bu şartlar altında başka seçeneğimiz ve ikinci bir yolumuz yok" diye konuştu.  

Ruhani, az vaka görüldüğü için "beyaz bölge" olarak adlandırılan ilçelerin dışında "sarı bölgelerde" de 21 Haziran'dan itibaren gerekli sosyal mesafe ve sağlık talimatlarına uyulması koşuluyla cuma namazlarının kılınabileceğini belirtti. 

İran'da nisan ayının ortalarında düşüşe geçen günlük vaka sayıları ve can kayıpları, son haftalarda tedbirlerin gevşetilmesinin ardından ve bazı eyaletlerde sosyal mesafe kurallarına riayet edilmemesi nedeniyle yeniden arttı.

Ülkede vaka ve can kaybı tekrar arttı

25 Mayıs'ta günlük can kaybı yaklaşık iki buçuk ay sonra 34'e kadar inmişti. Bugün salgın kaynaklı ölüm sayısı tekrar 70’lerin üzerine çıktı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte ülke genelinde Kovid-19 nedeniyle 75 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Toplam can kaybının 8 bin 209'a ulaştığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 2 bin 269 artarak 169 bin 425'e çıktığını aktardı.

Koronavirüs hastalarından 2 bin 578'inin durumunun ağır olduğunu kaydeden Cihanpur, 130 bin 308 kişinin, tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini belirtti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU