Beyaz Saray, Antifa'nın tuğla ve silah biriktirdiğini iddia eden sahte haberlerin yer aldığı videoyu kaldırdı

Video kaldırılmadan önce bir milyondan fazla kez görüntülendi

ABD Başkanı Donald Trump eylemlerdeki şiddet olaylarının sorumlusu olarak gösterdiği Antifa'yı terör örgütü olarak ilan etmek istediğini duyurmuştu (AP)

Beyaz Saray, George Floyd protestolarında göstericilerin kullanması için Antifa'nın tuğla yığınları bıraktığı iddia edilen bir videoyu silmek zorunda kaldı.

Antifa ve "profesyonel anarşistlerin", Amerikan topluluklarını istila ettiğini ve tuğlaları silah olarak kullanmak için dizdiğini iddia eden bir yazıyla birlikte yayımlanan derleme videoda, ülke genelinde bir çok şehirdeki tuğla yığınları gösteriliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Yazıda "Bunlar ülke içi terör eylemleri" ifadesi yer alıyordu.

Derlemede kullanılan kliplerin çoğu Beyaz Saray'ın videosunda yer alıncaya kadar zaten gazeteciler tarafından araştırılmış ve çürütülmüştü. Buna işaret edildikten sonra Beyaz Saray sessizce videoyu sildi ve hiçbir açıklama veya tekzip sunmadı.

Silinmesine rağmen video bir milyondan fazla görüntülenmiş ve George Floyd protestolarının polis vahşeti veya sistemik ırkçılıkla ilgili olmadığı, ABD genelinde anlaşmazlığa ve acıya neden olmak için aşırı solcular tarafından iyi finanse ve organize edilen komplolar olduğu yönündeki anlatıda yerini almıştı.

The Intercept, Beyaz Saray silmeden önce videoyu kaydetti ve derlemeyi analiz etti.

Açık kaynaklı araştırmacılar videoda görülen tüm tuğla yığınlarının George Floyd protestolarından önce de orada bulunduğunu keşfetti.

Kliplerden birinde bir eylemci Dallas'taki Adliye Sarayı'nın dışında bir tuğla yığını gösteriyor ve tuğlaların bir isyan kışkırtmaya yardımcı olmak amacıyla yerleştirildiklerini söyleyip bunun bir "tezgah" olduğu yorumunu yapıyor.

Ne var ki 5 Mayıs tarihli aynı alanı gösteren fotoğraf ve videolar, tuğlaların Floyd'un ölümünün en az üç hafta öncesinden beri orada bulunduğunu gösteriyor.

Bir sokak köşesindeki çöp kutusunun yanında, çimento tuğlalarla dolu mavi plastik bidonların görüldüğü başka bir video da derlemeye dahil edilmişti. Tuğlaların bırakıldığı iddia edilen bölgede yaşayan New York Belediye Meclisi üyesi Mark Tregyger'in, kutuların yakındaki bir şantiyenin inşaat malzemeleri olduğunu söylemesiyle bu video da çürütülmüştü.
 


Bir başka videoda Kaliforniya'daki Sherman Oaks'ta içinde yığılmış kayalar bulunan bir dizi tel kafes görülüyor. Anarşistlerin bir ayaklanma sırasında kullanmaları için silah saklama alanı olarak kullanılması bir yana dursun, bölge sakinleri Twitter'da, tel kafeslerde bulunan kayaların aslında yerel bir Yahudi merkezi için konulan barikatlar olduğunu açıkladı.

Kayaların silah olarak kullanılmasından korkan Yahudi merkeziyse taşları kafeslerden çıkardığını bildirdi.

Merkez, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada "İlgili tüm komşularımız ve arkadaşlarımıza. Bugün merkezimize bazı tuğla veya kayaların yerleştirildiğini iddia eden sahte fotoğraf ve videolar dolaşımdaydı. Gerçek şu ki bunlar GÜVENLİK BARİYERLERİ ve neredeyse bir yıldır buradalar” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'ın tuğlaların anarşistler için bırakıldığına dair iddialarının açıkça çürütülmesine ek olarak, FBI da Beyaz Saray'ın bu yöndeki tüm ısrarına rağmen protestoların düzenlenmesinde Antifa'nın rol oynadığını gösteren herhangi bir istihbarat almadığını açıkladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU