ABD'de işsizlik geriledi, istihdam edilen kişi sayısı 2,5 milyon arttı

Koronavirüs salgınının etkisiyle nisan işsizliğinin yüzde 14'e çıktığı ABD'de mayıs ayı işsizlik oranı yüzde 13 seviyelerine geriledi. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 19'un üzerinde artıştı

Fotoğraf: Reuters

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre işsizlik oranı mayıs ayında yüzde 13,3 oldu. Nisanda bu oran yüzde 14,7 kaydedilmişti. 

Dow Jones'un görüş aldığı ekonomistler tahmini, işsizliğin yüzde 19,5 seviyesinde artacağı yönündeydi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede şirketler ve mağazaların kademeli olarak açılmaya başlamasıyla istihdam da 2,5 milyon kişi arttı. Bu, ABD'nin 1939'dan bu yana gördüğü en yüksek aylık istihdam artışı. 

İstihdamdaki bu artış, "geçici ücretsiz izinde" olduğunu belirten kişilerdeki 2,7 milyonluk azalışla da paralellik gösteriyor. 

Seyahat ve ağırlama sektörleri istihdamdaki artışın neredeyse yarısını oluşturuyor. Otel, restoran, kafe gibi işletmelerde çalışan bu kişilerin sayısı nisanda 7,5 milyon düşmüştü. Mayısta ise 1,2 milyon arttı.

Citizens Bank Küresel Piyasalar Müdürü Tony Bedikian, CNBC'ye yaptığı yorumda, "Kovid-19'un ikinci bir yükselişini engellemek, ABD ekonomisi için bir dönemeç olmuş olabilir. Bugünkü istihdam kazanımı sürpriz olsa da yeni normalin ne olacağını hâlâ bilmiyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU