Elon Musk’tan Jeff Bezos’a: Tekelleşmen yanlış, Amazon’un ayrılma zamanı

Gazeteci Alex Berenson'ın kitabını önce yayınlamayan daha sonra bu kararını değiştiren Amazon'a en sert tepki Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'tan geldi

Kolaj: Independent Türkçe 

Eski New York Times muhabiri Alex Berenson’ın, “Kovid-19 ve Karantinalar Hakkında Yazılmayan Gerçekler” (Unreported Truths about COVID-19 and Lockdowns) adlı kitabının Amazon’da satışa koyulmadığını duyurması hem Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın “Twitter orucunu” bozdurdu hem de Musk ile Amazon CEO’su Jeff Bezos arasında yeni bir polemik yarattı. 

Daha önce yaptığı açıklamalarda salgın nedeniyle ekonominin kapanmasını eleştiren, hastalıkla ilgili risklerin anlatılardan daha düşük olduğunu savınan Berenson, 4 Haziran tarihli Twitter’da Amazon’dan kendisine gelen e-posta’yı paylaştı. 

Metinde Berenson’ın kitabının Amazon politikasına uymadığı, dolayısıyla satışa konulmadığı yazıyordu. 

Karara “Sansürlediler” diyerek tepki veren Alex Berenson, “Kitabım tamamen hükümet verisine ve bilimsel araştırmalara dayanıyor. ‘Koronavirüs gerçek değildir ya da insanları öldürmez demiyor. (Hatta en kötü senaryodaki ölü sayısı insanlar için şoke edici olabilir) Ve Amazon kitabı yayınlamıyor” ifadelerini kullandı. 
 


Üç gün önce bir süre Twitter’da olmayacağını söyleyen Elon Musk, Berenson’ın bu paylaşımına Jeff Bezos’u da etiketleyerek “Bu delilik” yanıtını verdi. “Tekelleşme yanlıştır” diyen Musk, “Amazon’un bölünme zamanı geldi” ifadelerini kullandı. 
 


Musk'ın bu yorumuna takipçilerinden "Lütfen bize bir sosyal medya, bir online alışveriş sitesi ver. Nazilere izin verme"; "Jack Dorsey (Twitter CEO'su) kontrolden çıktı, Twitter'ın yerine geçecek bir şeye ihtiyacımız var" gibi yanıtlar geldi. Musk'ın bu yanıtlara tek yorumu "Jack elinden geleni yapıyor. Onu destekliyorum" oldu. 

Elon Musk: Vaka sayısı nisanda sıfıra iner

Musk da Berenson gibi koronavirüs kapatmalarına karşı olduğunu açıklayanlardan. “Evde kalın emirleri faşistçe” diyen Musk, martta yaptığı açıklamada oluşan panik için “aptalca” tanımını kullanmıştı.

Tesla CEO’su ayrıca, ölüm oranlarının abartıldığını ifade etmiş, “vaka sayısı nisanda sıfıra inecek” tahmini de hâliyle tutmamıştı. 

Alex Berenson, bir süre sonra Amazon’dan gelen başka bir e-posta’yı daha paylaştı. Amazon’un açıklamasında “Aksaklık için özür dileriz, kitabınız yayınlandı” yazıyordu. 

Berenson bu durumu, “Amazon geri adım attı. Elon Musk’ın baskısı olmayanlar ne yapacak bilmiyorum. En azından bu seferlik geri adım attılar” diyerek değerlendirdi ve Musk’a teşekkür etti. 


Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU