ABD'deki ırksal eşitsizliğin boyutunu ortaya koyan 9 grafik

Sosyal ve ekonomik veriler eğitim, hapse atılma, servet ve sağlık bakımından beyaz ve siyahi ABD'lilere ait iki farklı Amerika'yı gözler önüne seriyor

Siyahi Amerikalılar beyaz Amerikalılara kıyasla daha düşük gelire ve daha yüksek hapse atılma oranlarına sahip, hayatta kalma beklentileri de daha düşük (The Independent)

ABD'de köleliğin sona ermesinden bu yana 155 yıl, ayrımcılık yasalarının yürürlükten kaldırılmasından bu yana da yarım asır geçmiş olsa da beyaz ve siyahi Amerikalılar arasındaki eşitsizlik yaşamın her alanında varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Geçen hafta Minneapolis'te ırksal adaletsizliğe ve polis vahşetine karşı başlayan protestolar şimdi ABD geneline ve dünyanın geri kalanına yayıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gösteriler 25 Mayıs'ta beyaz bir polis memurunun yaklaşık 9 dakika boyunca yerde boynuna bastırmasıyla hayatını kaybeden siyahi Amerikalı George Floyd'un ölümüyle alevlenmiş olabilir ama bu eylemlerin kökeni tarihi adaletsizliklerde yatıyor.

Sosyal ve ekonomik veriler, ABD'deki sistemik ırkçılığın, mal varlıklarındaki dengesizlikten koronavirüs pandemisindeki ölüm oranlarına kadar her alanda kendini gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bu 9 grafik ABD'deki ırksal eşitsizliğin boyutunu gösteriyor.
 


Floyd'un tutuklamasında yer alan memurların 4'ü de cezai kovuşturmayla karşı karşıya bulunsa da bu hadise sadece son yıllardaki polis şiddetine eklenen yeni bir halka oldu. Araştırma ve savunma grubu Mapping Police Violence'ın derlediği verilere göre 1 Ocak 2013-31 Aralık 2019 döneminde ABD kolluk kuvvetleri 7 bin 666 kişiyi öldürdü.

Öldürülen kişilere bakıldığında siyahi Amerikalıların öldürülme olasılığının beyaz Amerikalılara kıyasla 2,5 kat daha fazla olduğu görüldü.
 


İstatistiklere daha yakından bakıldığında, ABD'deki en büyük 100 polis teşkilatından 8'inin siyahi erkekleri öldürme oranının ABD genelindeki cinayet oranından daha yüksek olduğu görülüyor.

ABD Adalet Bakanlığı Adli İstatistikler Bürosu (BJS) ve ABD Nüfus Sayımı Bürosu'ndan elde edilen veriler, ırksal aidiyet açısından ABD cezaevlerindeki nüfustaki büyük orantısızlığı da gözler önüne seriyor.
 


2008-2018 arasında siyahi kişilerin hapis cezası alma oranı, beyaz kişilere kıyasla 6 kat daha fazlaydı.
 


Hapse girme oranlarının fazla olması, sabıka kaydı sebebiyle iş bulurken yaşanan zorluk nedeniyle yüksek işsizlik oranlarına da katkıda bulunan bir faktör oluyor.

Bu, son 50 yıldır siyahiler arasındaki işsizlik oranının, beyazların işsizlik oranının yaklaşık iki katında kalmasına neden olan birkaç sosyo-ekonomik faktörden biri.
 


Yakın zamanda yapılan bir ölçüm, koronavirüs ölüm oranlarıyla ilgili olarak ABD'deki belirgin ırksal eşitsizlikleri gözler önüne seriyor.

100 bin siyahi Amerikalı başına ortalama 55 ölümle, siyahilerin ölüm oranı beyaz Amerikalılarınkinden yaklaşık 2,5 kat daha fazla.

APM Araştırma Laboratuvarı'nın 26 Mayıs'a kadar 40 eyalette yaşamını yitirenlerin ırk ve etnik kökenine dair topladığı veriler, siyahi Amerikalıların Kovid-19 ölümlerinde sahip olduğu yüksek oranı gösteriyor.
 


Kansas eyaletindeki siyahi sakinlerin koronavirüsten ölme ihtimalinin beyaz olanlardan 7 kat fazla olduğu göz önünde bulundurulursa, eyalet bazlı veriler yerel düzeyde yaşanan daha da ciddi orantısızlıkları ortaya koyuyor.

Siyahi vatandaşların ölüm oranı sadece 6 eyalette (Arizona, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Rhode Island ve Washington) nüfuslarıyla yaklaşık olarak aynı oranda çıktı.
 


Ulusal ölçekte ABD'deki siyahilerin, beyazlardan daha iyi durumda olduğuna dair tek önemli bir ölçüm bulunmuyor.
 


Eğitim, servet ve sağlığa dair tüm ölçümler, beyaz Amerikalıların siyahi Amerikalılara göre önemli avantajlara sahip olduğunu gösteriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU