Harvard Üniversitesi araştırması: Çiftler cinsel ilişki sırasında koronavirüse karşı maske takmalı

Araştırmada tecrit önlemleri devam ederken cinsel ilişkinin en güvenli yolunun bundan tamamen kaçınmak olduğu belirtiliyor

Harvard, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor (Julian Wan-Unsplash)

Yeni bir çalışma, çiftlerin birbirine Kovid-19 bulaştırma riskini azaltmak için seks yaparken yüz maskesi takması gerektiğini öne sürüyor.

8 Mayıs'ta Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar Annals of Internal Medicine adlı akademik dergide koronavirüs salgını sırasında cinsel ilişkide bulunmanın en güvenli yolları hakkında bir çalışma yayımlamıştı.

Pazartesi günü İngiltere'de yürürlüğe giren yeni yasalar, farklı evlerde yaşayan çiftlerin iç mekanlarda seks yapmasını ve geceyi birlikte geçirmesini yasaklamıştı.

Birleşik Krallık'ın geri kalanında yürürlükte olan kılavuz ilkeler de insanların kendi haneleri dışındaki herhangi biriyle seks yapmasını engelliyor.

ABD'deki birçok eyalette de farklı hane halklarıyla sosyalleşmek yönergelere karşı olsa da; Harvard'dan bilim insanları farklı cinsel senaryoları, bunlar esnasında koronavirüse yakalanma olasılığını temel alarak sıraladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En üstte ve dolayısıyla en düşük risk seviyesinde cinsel perhiz yer alıyor. Araştırmacılar “Birçok insan için mümkün olmasa da, düşük enfeksiyon riski” diyor.

Ardından çalışmanın “düşük riskli” olduğunu söylediği mastürbasyon geliyor, üçüncü sıradaysa dijital platformlarda cinsel aktivite yer alıyor.

"Hastalara konuşmaların veya videoların ekran görüntüleri ve cinsel şantaja dair riskler konusunda rehberlik edilmeli" diyen araştırmacılar, çocuklara internet üzerinden cinsel istismarın pandeminin başlangıcından bu yana arttığını belirterek, bu konudaki riskler konusunda danışmanlık sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dördüncü sırada sizinle aynı hanede yaşayan insanlarla cinsel ilişkide bulunmak var. Çalışmaya göre bu, bir ya da iki partnerin de virüsü dışarıdan getirmeleri ihtimaliyle yüksek enfeksiyon riski taşıyor.

Son sırada yer alan ve en riskli kabul edilen şey, hane dışındaki insanlarla seks yapmak.

Bu gibi durumlarda, çalışma hastalara risk azaltma teknikleri konusunda şöyle önerilerde bulunulması gerektiğini belirtiyor:

Cinsel partner sayısını en aza indirmek, SARS-CoV-2 ile uyumlu semptomları olan cinsel partnerlerden kaçınmak, fekal-oral bulaşma veya meni ya da idrar içeren riskli öpüşme ve cinsel davranışlardan kaçınmak, maske takmak, cinsel ilişkiden önce ve sonra duş almak, yaşam alanını sabun veya alkollü mendillerle temizlemek.

Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Jack Turban “Bazı hastalar için yüz yüze cinsel aktiviteden tamamen uzak durmak ulaşılabilir bir hedef değildir. Böyle durumlarda gönüllü karantinaya girilen kişilerle seks yapmak en güvenli yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.

NHS (Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi) Kovid-19'un ana semptomlarının yüksek vücut sıcaklığı, yeni ve sürekli bir öksürük ve koku veya tat alma duyularında kayıp ya da değişiklik olduğunu belirtiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU