Kuzey Kore siber saldırılarla 670 milyon değerinde kripto para ve döviz topladı

BM raporu Kuzey Kore’nin ekonomik yaptırımları aşmak için nasıl kripto para biriktirdiğini ortaya koyuyor

Kuzey Kore devleti tarafından desteklenen bilgisayar korsanlarının kripto para bulmak için gizlice yabancı bilgisayar ağlarına saldırılar düzenlediği ortaya çıktı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne uzmanlar heyeti tarafından sunulan rapora göre, Kuzey Kore 670 milyon dolar değerinde döviz ve bitcoin biriktirdi.

Bu hafta yayımlanması beklenen rapor, ilk kez Asya merkezli finans gazetesi Nikkei Asian Review tarafından gündeme taşındı. Rapor, Kuzey Kore’nin katı ekonomik yaptırımları aşmak için nasıl kripto para biriktirdiğini gün yüzüne çıkartıyor.

Uzman heyet kripto para birimlerinin “Kuzey Kore’ye yaptırımlardan kurtulmak için epey imkan sunduğu, izlenmelerini güçleştirdiği, birçok kez aklanabildiği ve hükümetin düzenlemelerinden bağımsız olduğunu” belirtti.

Kripto para borsalarına ve finans kuruluşlarına gerçekleştirilen siber saldırılar Kuzey Kore’nin yasa dışı kaynaklarını arttırmasına yardımcı olurken, Blockchain teknolojisi de eylemlerinin yabancı hükümetlerden gizlemelerine katkı sağlıyor.

Ayrıca rapor, Kuzey Kore’nin rejimini desteklemek için teknolojiyi nasıl kullandığına dair diğer araştırmaları da doğrular nitelikte.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekim 2018’de, siber tehdit istihbarat şirketi Recorded Future’dan araştırmacılar Singapur’daki iki ayrı kripto para birimi dolandırıcılığında Kuzey Korelilere kolaylık sağlayan şebekeyle bağlantı kurdu.

Raporda, bu tür kripto para birimi dolandırıcılığının daha önce bu işi yapanlar tarafından düşük seviyeli mali suçlar kapsamında değerlendirildiği vurgulandı.

Bütünleşik Güvenlik Yönetimi Alien Vault’ın araştırmacıları tarafından yapılan başka bir soruşturma da, devlet tarafından desteklenen bilgisayar korsanlarının kripto para bulmak için gizlice yabancı bilgisayar ağlarına saldırılar düzenlediği kripto-madencilik çalışmasını ortaya çıkardı.

BM’ye sunulan rapor, uluslararası toplumdan izole edilmiş Kuzey Kore’nin uluslararası blockchain ve kripto para konferansı düzenlemeyi planlamasından bir ay önce yayınlanmış olmasıyla dikkati çekiyor.

Blockchain ve kripto para endüstrisinden uzmanlar bu teknolojinin sunduğu potansiyeli ele almak için Nisan ayında Pyongyang’a davet edildi. Konferansa İsrail, Japonya ve Güney Koreli vatandaşların yanı sıra gazeteciler de kabul edilmiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Özlem Sakın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU