Facebook CEO'su Zuckerberg'in, Twitter krizinin ardından Trump'la görüştüğü ortaya çıktı

Trump'ın Minnesota eylemlerine yönelik yaptığı paylaşım sosyal medya kullanıcıları ve şirketleri arasında tartışma yaratmıştı

Zuckerberg, daha önce kullanıcılarının bilgilerini ABD'deki seçimleri etkilemek amacıyla usulsüz biçimde kullandığına yönelik iddialarla karşı karşıyaydı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump ve Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in Cuma günü telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı.

Zuckerberg, Cuma günü yaptığı açıklamada, sosyal medya platformunun Trump’ın Minnesota eyaletindeki eylemlere dair "yağma başlarsa silahlar ateşlenir" ifadesine yönelik Facebook ve Instagram’da neden harekete geçmediğini açıkladı. 

Başkanın tweetlerine ve gönderilerine nasıl cevap verileceğini bütün gün düşündüm. Şahsen bu tür bölücü ve körükleyici retoriğe karşı içgüdüsel olarak olumsuz tepki veriyorum. Ancak sadece kendi tepkilerimden değil ifade özgürlüğüne bağlı bir kurumun yöneticisi olarak da sorumluyum.

CNN'in haberine göre telefon görüşmesine yönelik ilk haberi Axios’un bildirdiği aktarıldı.

Öte yandan Twitter ise aynı gönderiyi şiddetin yüceltilmesi olarak değerlendirmişti. 

Zuckerberg, Cuma yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Twitter’ın aksine şiddeti teşvik edebilecek gönderilere dair uyarı ifadesi koyma politikası izlemiyoruz. Çünkü haber değeri taşıyıp taşımamasından bağımsız olarak eğer gönderinin şiddeti teşvik ettiğini düşünürsek bir siyasetçi de paylaşmış olsa kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu politikaları açıklamak için de Beyaz Saray ile temas halindeyiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Kongresi’nde Ekim’de Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Ocasio-Cortez'in sorularını yanıtlayan Zuckerberg, “Siyasetçiler de dahil eğer herhangi biri şiddeti veya fiziksel zararı teşvik edecek bir içerik paylaşırsa bu içeriği kaldırırız” ifadelerini kullanmıştı.

Zuckerberg, Fox News’ta Twitter’ın kararını eleştirdikten sonra perşembe günü Trump Zuckerberg’i doğrulayan bir tweet paylaşmıştı. 

ABD Başkanı Donald Trump, paylaştığı bazı tweetlere "bilgiyi doğrula" etiketi ekleyen Twitter'ı, "ifade özgürlüğünü kısıtlamak" ve "2020 seçimlerine müdahale etmekle" suçlamıştı. George Floyd'un ardından başlayan protestolara yönelik Trump'ın tartışma yaratan ve Twitter'ın gösterimini engellediği bahsi geçen tweet şu şekilde:

Bu eşkıyalar, George Floyd'un anısını kirletiyor ve ben bunun olmasına izin vermem. Az önce Minnesota Valisi Tim Waltz ile konuştum ve ordunun her şekilde yanlarında olduğunu söyledi. Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında silahlar ateşlenir. Teşekkür ederim.

 

Trump yakın zamanda sosyal medya platformlarının eylemlerini kısıtlayan bir kararname de çıkarmıştı.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU