Araştırmacıların "ihmalleri" ve kuralları çiğnemesi yüzünden laboratuvar hayvanları acı çekiyor

The Independent Özel Haber: Üniversiteler ve test şirketlerindeki denek hayvanlarının çoğu yiyecek veya sudan mahrum kalırken bazıları da yapılan hatalar nedeniyle sıcak buhar veren makinede kazara öldürüldü

Laboratuvarlar daha maliyetsiz olduğu için genellikle fareleri kullanıyor (AFP)

Birleşik Krallık (BK) İçişleri Bakanlığı'nın son verilerine göre, denek hayvanı kullanan araştırmacılar her yıl 30'dan fazla kez  kuralları ihlal ediyor ya da yetkilerini aşıyor. Bunun sonucunda da kuşlardan balıklara yüzlerce hayvanın acı çekmesine neden oluyor.

Rapor, 558 canlının onaylı testlerin yanı sıra sağlıklarını etkileyen "olumsuz yan etkiye" maruz kaldığını ve bunun sonucunda hayvanlardan 100'ünün öldüğünü ortaya çıkardı.

Hayvan sağlığını savunan gruplar bu vakalar için "kan donduran ihmal ve beceriksizlik" sözcüklerini kullandı. Bazı olaylarda hayvanlar, kaza sonucu öldürülürken diğerlerinde ise aç ve susuz bırakıldı.

Ayrıca hayvan hakları grupları şimdi kapalı kapılar ardında daha fazlasının yaşanabileceğinden korkuyor. Çünkü koronavirüs tecriti nedeniyle laboratuvar denetimleri askıya alındı.

Bahsedilen ihlaller, BK İçişleri Bakanlığı'na bağlı Bilimde Hayvan Kullanımı Düzenleme Birim'nin gecikmeyle yayımladığı 2018 raporunda açığa çıktı.

Raporda 17 üniversite ve üç ticari kurumda gerçekleşen 33 kazayı temsil eden 28 farklı vaka açıklandı.

Bunların arasında şunlar yer alıyor:

  • Bir laboratuvar teknisyeni, yalnızca üçte biri kesilmesi gerekirken 50 balığın yüzgeçlerini tamamen kesti ve bazılarının derin kaslarına zarar verdi. Hatanın fark edilmesinin ardından tüm balıklar öldürüldü.
  • Bir araştırmacı köpekleri zorla besledi ve buna yetkisi olmamasına karşın meni örnekleri topladı.
  • Bir laboratuvar çalışanı ise fareyi yavruları olup olmadığını kontrol etmeden öldürdü, kafesin etiketini ve su kabını kaldırdı. İki yavru bir hafta sonra ölü bulundu.
  • Sinir sistemine ilaç (sinirsel iletişimi tamamen durduran ve iğneyle verilen madde -ç.n.) verilen 18 fareden 5'i, kendi ayak parmaklarını kemirdi. İnsanı biçimde öldürülmeleri gerekti.
  • Başka bir vakada ise fare kafesindeki talaşları değiştirirken rahatsız olan bir laboratuvar çalışanı dört fareyi sıcak buhar üreten bir sterilizasyon aletine koyarak ölmelerine neden oldu.

Başka bir laboratuvarda 480 kuşa verilen su, iki kez üst üste tahminen 48 saat boyunca kapatıldı. Kuşlardan biri ölü bulundu. Diğerleri su kaybına uğramıştı ancak iyileşti.

2018'de Britanya'da canlı hayvanların kullanıldığı 3,52 milyon deney gerçekleştirildi. İçişleri Bakanlığı birimi, yıl boyunca araştırmalarda hayvan kullanımı için "3R'den oluşan yenileme, azaltma ve titizlik" (İngilizce “replacement, reduction, refinement” kelimelerinin baş harflerinden oluştuğu için 3R ismiyle bilinen prensipler -ç.n.) ilkelerine odaklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak buna rağmen rapor; 28 vakanın 24'ünde toplam 2 bin 680 hayvanın etkilendiğini gösteriyor. Bunlardan bin 631'i balık, 483'ü kuş, 376'sı fare, 170'i sıçan ve 20'si de domuzdu.

28 vakanın yarısına yakınında yiyecek, su ve elverişli olanaklar gibi etkenleri içeren "uygun" bakımın sağlanmasında başarısız olundu.

Raporda, "16 vakada yetkinlikle uygulanan onaylı prosedürlerin etkisinin yanı sıra hayvan sağlığı üzerinde yan etkiler de görüldü. Bu vakalar 480'i kuş, 52'si fare, 50'si balık ve 6'sı sıçan olmak üzere 588 hayvanı kapsıyor" ifadeleri yer aldı.

Birçok örnekte deney çalışanları ruhsatlarının izin verdiğinden daha fazla hayvan yetiştirdi.

Bir laboratuvar çalışanı yeni bir zorla besleme tekniğini denemek için yetkisi olmadığı halde üç kuşu zorla besledi.

Hayvan hakları savunucusu Animal Aid derneğinden Jessamy Korotoga şunları söyledi:

Bu yıllık raporu okumak şok ediyor ve kan donduruyor. Bu hayvanların nasıl acı çektiğini ve öldüğünü hayal eden herhangi birinin rahatsız olmaması mümkün değil.

Bu asla kabul edilemez, yine söyleyelim, hayvanların büyük acılar çekmesine ve ölmesine neden olan, en temel ihtiyaçlarının karşılanmadığı sayısız olay var.

Çoğu vakada ruhsat sahipleri, hatalarının ardından kınama mektubu aldı ve 7 olayda müfettişler çalışanların yeniden eğitimden geçirilmesini talep etti. Beş vakada ise ek ilerleme raporları gerekli tutuldu. Korotoga ise bu cezaları "acınası" diye niteledi.

Hayvan hakları savunucusu, "Eğer bir yurttaş bir hayvanı beslemeyerek ya da su vermeyerek ölümüne yol açarsa bu, haklı olarak, soruşturmayla sonuçlanır" dedi.

Her seferinde hayvan deneylerin çok yüksek düzeylerde yapıldığına inandırılıyoruz. Ancak bu rapor ve önceki yıllardan kalan raporlar, pek çok savunmasız hayvanın ihmal edildiği ve görmezden gelindiği, bazılarının da bunun bedelini korkunç şekillerde ölerek canlarıyla ödediğini gösteren bir tablo çiziyor.

Kurallara uyulup uyulmadığını uzaktan takip etmenin mümkün olmadığına inanan Animal Aid, pandemi sürecinde denetimlere ara vermenin daha fazla ıstırap ve ihmale sebep olabileceğini belirtti.

BK İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü şunları söyledi:

Hükümet yüksek kaliteli bilimi ve hayvan sağlığındaki yüksek standartları korumak için kendini adamış durumda.

Hayvanlar (Bilimsel Yöntemler) Yasası'nın gerekleriyle uyuşmayan son derece ciddi vakalar, hayvan kullanım ruhsatlarının geri alınmasıyla veya savcılık makamlarına sevkle sonuçlanabilir. Bu makamlar, kovuşturmanın kamu yararına olup olmadığına karar verir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU