The Walking Dead’in ilk sezonundaki zeki zombilere ne oldu?

The Walking Dead’in zombileri alıştığımız akıl yoksunu çürüyen kütleler ama bu hep böyle değildi

The Walking Dead'in zeki zombileri  sezonlar ilerledikçe yok oldu (IMDb)

The Walking Dead’in zombileri hep akıl yoksunu, çürüyen et yığınları değildi, peki zekalarındaki bu gerilemelerinin bir açıklaması var mı?

Screen Rant'ta yer alan habere göre an itibarıyla 10. sezonu devam eden The Walking Dead’in zombileri Night of the Living Dead’deki Romero tipi zombilerin çağdaş bir yorumu. Mezardan kaldırılmış,düşünme ve iletişim becerilerinden yoksun yaratıklar zombileşme süreci içinde bilişsel düşünme yeteneğini yitiriyor ve bunun yerine insan eti yemeye dönük durdurulamaz bir dürtüye sahip oluyor. Herhangi bir duyu, tanıma ve zeka belirtisi göstermeksizin zombiler avlarının etrafını yavaş ama istikrarlı şekilde sarıyor.

Gelgelelim bu kurallar The Walking Dead’in ilk sezonunda daha esnekti. The Walking Dead’in pilot bölümünde Rick Grimes’ın karşılaştığı “küçük zombi kız” şerifin peşinden giderken elindeki oyuncak ayıyı bırakmıyor, Morgan karakterinin zombiye dönüşmüş eşi de sıradan zombilerin yapacağı gibi başıboş şekilde kapıyı tırmalamak yerine kapı kolunu çevirerek eski evine girmeye çalışıyor.

Walking-Dead-Season-1-Zombies.jpg
Dizinin ilk sezonunda yer alan iki zombi zeka belirtileri gösteriyordu (IMDb)

 

The Walking Dead’in ilk sezonunda zeki zombileri gördüğümüz başka çok sayıda an var, kurbanlarına ulaşmak için alet kullanıyorlar veya engellere tekrar tekrar çarpıp takılmak yerine bunları aşabiliyorlar. Tuhaf şekilde bu tarz durumlar dizinin ilk sezonundan sonra karşımıza çıkmıyor.

The Walking Dead’in yaratıcısı Robert Kirkman, “zeki zombi” çelişkisine değindi ve yeni dönüşmüş zombilerin bir kısmının, özellikle de kıyametin ilk günlerinde bilinçaltı üzerinden eski alışkanlıklarına tabi kaldıklarını, bunun da küçük bir çocuğun en sevdiği oyuncağını bırakmamasını veya bir başkasının eski evine girmeye çalışmasını açıkladığını iddia etti.

Bu, zombi korku alt türüne uzak bir konsept değil. Romero’nun Dawn of the Dead filminde mezardan kalkanlar, tüketim toplumunu hicveden bir sahnede semtteki alışveriş merkezine dönüyor. Bu da zombilerin aşina oldukları alışkanlıklara göre belli hareketlerde bulunabileceğinin temelini atıyor. Ne yazık ki bu durum, The Walking Dead’in bağlamında tam olarak mantıklı değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni dönüşmüş zombilerin dürtüye dayalı bazı hareketlerde bulunabileceği fikri kendi içinde sorunlu olmasa da The Walking Dead bu açıdan tutarlı değil. Geçen 9 sezon boyunca sayısız karakterin ekranda hayata geri dönmeleriyle çok sayıda yeni dönüşmüş zombi gördük ama bunların hiçbiri birinci sezonun zombilerinde olduğu gibi aktif bilinçaltı emaresi göstermedi. Zombilerin tümünün içgüdüleri devam etmese de The Walking Dead’in ölen karakterlerinin en azından birkaçı anında sürünün geri kalanı kadar akıl yoksunu olmak yerine bu kategoriye düşmeliydi.

“Zeki zombi” görüntüsünün, kişinin ne kadar yakın zamanda öldüğü yerine enfeksiyonun ne kadar yakın zamanda geçtiğiyle ilgili olduğu da söylenebilir. Bu senaryoda salgının başlangıcında, 10. sezondakine göre çok daha fazla sayıda zeki zombi olurdu. Öte yandan bu teorinin de ayakları tam olarak yere basmıyor. Fear The Walking Dead’in ilk sezonu ana dizinin başlangıcından önce, salgının tam başlangıcında geçiyor ama buradaki zombilerin de tamamı zekadan yoksun.

Gerçekte The Walking Dead zombilerinin değişimi büyük ihtimalle kreatif bir kararın sonucu. Yapımcılar da o zamandan beri bu değişimi geriye dönük argümanlarla açıklamaya çalışıyor. Değişimin, The Walking Dead’in program yöneticiliğini üstlenen ve diziye ilk şeklini veren Frank Darabont’un ayrılmasıyla da ilgisi olabilir.

Darabont, The Walking Dead’in ilk sezonunun ardından diziden kavgalı ayrılmış ve bunu amansız bir hukuki anlaşmazlık izlemişti. Daha zeki zombiler fikri Darabont’tan çıkmış, görevini devralan Glen Mazzara da Kirkman’ın orijinal çizgi romanında daima akıl yoksunu olan zombilere geri dönüş yapmış olabilir.

 

Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU