Tecrit sırasında halkın üçte birinin akıl sağlığı sorunları yaşadığı ABD'de depresyon salgını

Kovid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 100 bini aşarken, küresel müdahalenin istenmeyen sonuçları arasında uyuşturucu kullanımı, işsizlik, intihar, suç, açlık, evsizlik ve aile içi şiddet yer alıyor

 Dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli tarzlarda tecrit uygulandı (Victorien Ameline-Unsplash)

Nüfus Sayım Bürosu'nun yeni verilerine göre, koronavirüs pandemisi sürecinde halkın üçte birinin akıl sağlığı semptomları yaşadığı ABD, depresyon salgınının ortasında.

Amerikalılara Nisan-Mayıs döneminde yapılan anket, evlerinde tıkılı kalan, işini kaybeden ve hastalıklardan mustarip insanların akli sağlığının, Kovid-19 enfeksiyonu eğrisini düzleştirmek için uygulanan tecritler sırasında nasıl etkilendiğini gösteriyor.

Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi ve Nüfus Sayım Bürosu'nca yapılan 20 dakikalık "Hane Nabız Anketi", insanların yüzde 24'ünün ciddi klinik majör depresif bozukluk belirtileri, yüzde 30'ununsa genel anksiyete bozuklukları gösterdiğini ortaya koydu.

Akıl sağlığıyla ilgili sorular, pandeminin eğitim, istihdam, mali durum, barınma ve sağlık üzerindeki etkilerini ölçümlemek amacıyla Nisan'da başlatılan acil haftalık anketlerin bir parçasını oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

7-12 Mayıs tarihlerinde yapılan ve yaklaşık bir milyon haneye ulaşılan son ankete 42 binden fazla katılımcı yanıt verdi.

Genelde hastaların akıl sağlığı taraması için kullanılan soruların sorulduğu ankette, katılımcıların yüzde 10'u depresyon işaretleri, yüzde 4'ü de anksiyete belirtileri gösterirken, yüzde 20'sindeyse her ikisi de gözlemlendi.

Semptomların görülme olasılığı gençler, kadınlar ve düşük gelirlilerde en yüksekken, anket yapılanların neredeyse yarısında akli rahatsızlık belirtileri tanımlanan Mississippi gibi bölgeler en fazla etkilenen yerler oldu.

Yetişkinlerin yüzde 40'ından fazlasının anksiyete veya depresyondan mustarip olduğu Illinois, Louisiana, Missouri eyaletleri ve Washington DC de özellikle etkilenen yerler oldu.

Akıl sağlığı bozuklukları, Trump yönetiminin ekonomiyi yeniden canlandırıp canlandırmama kararı için ölçümlediği koronavirüs pandemisi tecritlerinin istenmeyen sonuçları listesinde yer alıyor.

Kovid-19 kaynaklı ölümler 100 bini aşarken, uyuşturucu kullanımı, işsizlik, intihar, suç, açlık, evsizlik ve aile içi şiddet dahil diğer faktörler de araştırılıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, gerçek zamanlı veriler federal yönetim ve eyaletlerin müdahalesine ve yeniden canlanmanın planlanmasına yardımcı olabilir.

CDC uygulama için şu ifadeleri kullandı:

Sahaya çabuk ulaşacak, internetten yönetilecek ve veriyi neredeyse gerçek zamanlı yayımlayabilecek şekilde tasarlandı. Veriyi kullanacaklara, Amerikan hanelerinin yükünü hafifletmekte kullanabilecekleri ve pandemi sonrası toparlanmayı hızlandırabilecek bilgiler sağlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU