"Şamima Begüm’ün bebeğini geri getirmek çok tehlikeli olabilirdi"

Eleştirilerin hedefindeki İngiliz Bakan Jeremy Hunt’ın yetkililer için riskli bulduğu kampa bugüne kadar birçok gazeteci girdi

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt BBC'deki The Andrew Marr Programında Şamima Begüm'ün ölen bebeği hakkında konuşurken 

Fotoğraf: Reuters 

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, çok sayıda gazetecinin Şamima Begüm’ün kaldığı kampı ziyaret etmiş olmasına rağmen, o dönem bebeği kurtarmak için İngiliz yetkilileri Suriye’ye göndermenin çok tehlikeli olacağını iddia etti.

IŞİD topraklarından kaçışının ardından Suriye’nin kuzeyindeki bir kampta yaşamına devam eden Şamima Begüm, yeni doğan bebeğiyle birlikte ülkesine dönmek istediğini söylemişti. Ancak bir süre önce Begüm İngiliz vatandaşlığından çıkarılmış, yeni doğmuş bebeği de hayatını kaybetmişti.

Çocuğun bir İngiliz vatandaşı olmasına rağmen İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’ın verdiği ilk tepki, bebeği kurtarmak için kampa gidecek kişilerin hayatlarının tehlikeye girebileceği şeklinde oldu.

BBC’de Andrew Marr Show’a konuşan Hunt, Begüm’ün terörist bir kuruluşa katılmak için özgür bir ülkeyi kendi tercihiyle terk ettiğini söyledi. İngiliz Bakan, “Hükümetimizi temsilen savaş bölgesine yollayacağımız İngiliz yetkililerin güvenliğini düşünmek zorundayız” dedi.

Muhafazakar Partili Hunt’a gazetecilerin Begüm ve diğerleriyle röportaj için girebildiği bir kampa yetkililerin nasıl olup da bir çocuğu kurtarmak için gidemediği sorusu yöneltildi.

Gazetecilerin “bazı korumalara sahip olduğunu” belirten Hunt, “Yetkililerin hayatının tehlikede olduğu yönünde uyarı yapılan bir savaş bölgesine İngiliz hükümet yetkilisi yollamak bambaşka bir konu” dedi.

Daha önce iki çocuğunu da kaybeden Begüm, yakın bir zamanda doğan oğlunu İngiltere’ye götürmek istediğini söylemiş ancak İçişleri Bakanı Sajid Javid’in talimatıyla vatandaşlıktan çıkarılmıştı.

Üç haftalık bebeğin ölümünden sonra eleştirilerin hedefinde olan Bakan Hunt’a tepki gösteren İşçi Partili Diane Abbott, çocuğun ölümünü “bu hükümetin vicdanında bir leke” olarak tanımladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hunt, daha önce verdiği röportajların birinde “Şamima IŞİD'e katılmaya karar verdiğinde, büyükelçilik bulunmayan bir ülkeye gideceğini biliyordu. Orada konsolosluk yardımı yoktu. Her ne kadar korkunç da olsa korkarım bu kararın sonuçları var” demişti.

Bakan Hunt ayrıca, yetkililerin Begüm’ün bebeğinin ölümünden sonra, IŞİD’den kaçan İngilizlerin çocuklarının kurtarılması üzerinde çalıştığı konusunda ısrar etti.

Hunt’ın açıklamaları, terör grubu üyeleriyle evlenen ve gözaltı kamplarında çocuklarıyla birlikte yaşayan iki kadının daha İngiliz vatandaşlığından çıkarıldığı haberlerinin hemen ardından geldi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU