Stranger Things teorisi: Jim Hopper’ın kızı Sara’ya gerçekte ne oldu?

Hawkins Laboratuvarı’nın Sara’nın ölümünde payı olabilir

Dizinin ana karakterlerinden Jim Hopper'ı aktör David Harbour canlandırıyor (Screen Rant)

Stranger Things üç sezon gibi kısa bir sürede çözdüğünden daha fazla gizemi ortaya koydu, bunlara Jim Hopper’ın kızı Sara’ya gerçekten ne olduğu da dahil.

Screen Rant’ta yer alan habere göre dizi karakterin çok hastalandığını ve öldüğünü gösterdi ama izleyenler flashback sahnelerindeki bazı detaylara işaret ederek Hawkins Laboratuvarı’nın kızın ölümünden sorumlu olabileceğinin altını çizdi. Stranger Things birinci sezondan bu yana Upside Down’a ve Eleven’ın güçlerine odaklandı, cevap bekleyen diğer gizemleriyse rafa kaldırdı.

Dizi izleyicisini çocukların “Upside Down” olarak adlandırdığı karanlık bir alternatif evrenle ve Hawkings Laboratuvarı’nda gerçekleşen tehlikeli deneylerle tanıştırdı. Deneklerin içinde, yanlışlıkla Upside Down’a bir geçit açıp “Demogorgon” adındaki bir canavarı serbest bıraktıktan sonra laboratuvardan kaçan Eleven da vardı.

Birinci sezon Will Byers’ın kayboluşu ve kurtarılmasına odaklanırken ikinci sezon karakterin Upside Down’da geçirdiği sürenin etkilerine ve yeni bir tehdidin ortaya çıkışına odaklandı: Mind Flayer. Üçüncü sezon, Ruslar Starcourt alışveriş merkezinin altına başka bir laboratuvar kurarken Hawkins’deki tehditlerin arasında bazı insanların da bulunduğunu gösterdi.

Upside Down’ın gizemleri ve canavarlarının yanı sıra Hawkins Laboratuvarı ve içinde gerçekleşen deneylerle ilgili de cevaplanmamış çok sayıda soru var. Bu sorulardan biri doğrudan Hopper’la alakalı çünkü kızı Sara ve ölümünün etrafını saran tüm olayları içeriyor.

Sara Hopper: Bir Stranger Things gizemi

Stranger Things’in birinci sezonu Hopper’ın geçmişinin küçük bir kısmını göstererek en azından kısmen karakterini, hal ve hareketlerini açıklamış oldu. Sezon finali “The Upside Down’da” Hopper ve Joyce diğer boyutta Will’i ararken Hopper’ın kızı ve ölümüne dair anıları gözünün önüne gelmeye başladı.

Bu sahnelerde Sara, anne ve babasıyla parkta oynarken bir anda karşılaştığı ve sadece kendisinin görebildiği bir şeyden ödü patlıyor ve nefesi daralıyor. Sahne kesintiye uğrayıp Sara’nın saçları dökülmüş halde hastanede yattığı, Hopper’ın da yanında oturup ona kitap okuduğu bir sonraki sahneye geçiyor.

Bundan sonraki sahnede doktorlar kalp masajı yaparak Sara’yı anne ve babasının gözü önünde hayata döndürmeye çalışıyor ama bu çaba beyhude kalıyor. Dizi Sara’ya gerçekten ne olduğundan ve hastalığının sebebinden hiç bahsetmese de çocuğun kanserden öldüğü ima ediliyor anca bu da doğrulanmış değil.

Sara’nın ölümü ve hastalığı daha sonraki bölümlerde hiç işlenmedi. Bu da küçük kızın birinci sezonda ne kadar önemli olduğu göz önüne alındığında tuhaf.

Hopper’ın kızının Hawkins Laboratuvarı’nda öldürüldüğüne dair deliller

hopper - 1.jpg
(Screen Rant)

 

Sara ilk sezonda sadece kısaca görünse de bu bile Stranger Things hayranlarının tedavi için yatırıldığı hastaneyle ilgili bazı detayları fark etmesi için yeterliydi.

Yukarıda bahsi geçen anılarda Hopper’ın hastanenin merdiven boşluğunun köşesinde ağladığı bir sahne var. Dikkatli hayranlar da bu merdiven boşluğunun Hawkins Laboratuvarı’ndakiyle aynı olduğunu fark etti. İkinci sezonda Hopper’ın Dr. Owens’ı laboratuvarın merdiven boşluğunda yaralarından kan akar halde bulduğu sahnede merdivenin tırabzanları, diğer sahnedekiyle birebir aynı.

Bunun bir rastlantı olması ihtimal dahilinde olsa da Hopper’ın doktoru bulmasından saniyeler önce, diğerleri Will’i Mind Flayer’ın kontrolünden kurtarmaya çalışırken kendisi Eleven’la beraber geçidi kapamak için laboratuvara girdiğinde merdiven boşluğunu gösteren karedeki köşe, Hopper’ın kızının ölümünün yasını tuttuğu merdiven köşesiyle tıpatıp aynı.

David Harbour daha önce bunun rastlantı veya aynı setin tekrar kullanımı olmadığını ima ederek iki sahnenin aynı mekana ait olduğunu ve dizinin bu konuya daha derinlemesine gireceğini; Sara’ya olanları, Hopper’ın Eleven’la ilişkisini ve bunun anlamını işleyeceğini doğrulamış oldu.

Buna ek olarak Harbour 2017’de Reddit’te katıldığı soru-cevap oturumunda ikinci sezonun Sara’nın ölüm sebebini ortaya çıkarabileceğini dolayısıyla kızın ölümünün ardında görünenden kesinlikle daha fazlası olduğunu söylemişti. İkinci ve üçüncü sezonlar Sara’nın ölümünün etrafındaki olayları tamamen ortaya çıkarmayı başaramadı ama dördüncü sezon bunu hala yapabilir.

Hopper’ın kızı neden Hawkins Laboratuvarı’ndaydı?

Hawkins Laboratuvarı hastane değil ama ikinci sezonda Will’in durumunda da görüldüğü gibi bazı vakaları tedavi etme imkanına sahip. Sara dizinin bizi inandırdığı gibi kanser olsaydı Hopper ve eşinin onu tedavi için Hawkins Laboratuvarı’na götürmesi pek isabetli olmazdı.

Sara’nın bir anda sadece kendisinin görebildiği bir şeyden çok korkması Will’in Upside Down ve Mind Flayer’la alakalı ansızın görmeye başladığı “görüleri” hatırlatıyor. Bu da hayranları Sara’nın da güçleri olduğuna inanmaya itmişti, ama nasıl?

Bazı hayranlar kızın annesi Diane’in MKUltra deneyine katıldığını, bunun da Sara’ya Terry Ives ve Eleven’ınki gibi güçler verdiğini düşünüyor. Başkalarıysa Sara’nın bir şekilde laboratuvardan gelen tehlikeli bir şeye temas ettiğini, bunun da ona belli beceriler kazandırdığını düşünüyor.

İki teoride de Dr. Brenner bunu öğreniyor ve Hopper’la Diane’i Sara’nın kanser olduğuna ve onu Hawkins Laboratuvarı’nda tedavi ettirebileceklerine ikna ediyor. Bu durumda ya “tedavi” deneyleri ters gidip Sara’nın ölümüne neden oldu ya da kız hala hayatta ve Brenner anne ve babasını aksine inandırdı.

Teorilerden biri Kali’nin Hopper ve Diane’e bir illüzyon hazırlayarak Brenner’ın Sara’nın ölümünü tertiplemesine yardım ettiğini, bu sırada kızın laboratuvarda hala hayatta olduğunu öngörüyor. Bu da Hopper’ın kızın ölümüne dair bir anıya sahip olmasını açıklayabilir.

Hopper’ın kızının ölümü karakterin hikayesinin anahtarı olabilir

Yukarıda bahsedildiği gibi ikinci ve üçüncü sezonlar Sara’nın ölümü ve hastalığının detaylarını ortaya çıkarmadı ama Stranger Things 4. sezonda Hopper’ın geçmişiyle ilgili daha fazla detayı ortaya çıkaracağını ima etti. Özellikle de kulübesinde bulunan “Vietnam,” “baba” ve “New York” etiketli kutularla ilgili detayları.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son iki kutu Sara’yla bağlantılı olabilir, zira “baba” Hopper’ın babasına değil de Sara’nın kendisine verdiği eşyalara atıfta bulunuyor olabilir. Bu da daha fazla anı görmemizin ve bu olayların bütünlüklü açıklamasının önünü açabilir. “New York” ise Hopper’ın kızının ölümünden sonra orada geçirdiği zamanla ilgili olabilir. Bu da kıza gerçekte ne olduğuna dair bir bakışın önünü açabilir.

Buna ek olarak Hopper artık Hawkins Laboratuvarı’na dair Sara’nın hasta olduğu zamana kıyasla çok daha fazla şey biliyor ve Brenner’la etrafındakilerin kızının ölümündeki olası payıyla ilgili şüphesi artabilir. 4. sezonun muhtemelen son sezon olacağı göz önüne alındığında, bu Stranger Things’in Hopper’ın geçmişindeki bu kısma odaklanması için de son şans olacak. Zira bu kısım karakterin mevcut durumunu da yalnızca Brenner’ın planlarını ortaya çıkarma açısından değil, Eleven’la ilişkisi açısından da etkileyecek.

Hopper’ın iki kızının da bir şekilde Hawkins Laboratuvarı deneylerine dahil edilmiş olması, hikayesinin trajedik boyutunu genişletmekle kalmıyor aynı zamanda karaktere gerçeği ortaya çıkarmak ve kızlarına yapılanlardan sorumlu olanları yakalamak için mücadeleye devam etme gerekçesi de sunuyor.

 

Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU