​Cezayir'de iktidar partisi için dönüm noktası toplantı

FLN, sokaklardaki halk hareketinin kamuoyu baskısı altında iç tartışmalar yaşıyor

Cezayir’deki halk hareketi, Ulusal Kurtuluş Cephesi’ni karıştırdı (Reuters)

İktidarda olan Cezayir rejiminin kurucu partisi Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) Merkezi Komite toplantısı düzenleyecek.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un, mensup olduğu FLN ile ilgili tavrı beklenirken durum, Gelenekçiler ve gençler arasındaki çatışma ve rekabet kapısını da aralamış oldu.

FLN, sokaklardaki halk hareketinin kamuoyu baskısı altında iç tartışmalar yaşıyor.

Parlamenter açıdan çoğunluğa sahip olan parti, 18 Mayıs günü İçişleri Bakanlığı’ndan izin aldıktan sonra başkentin batısındaki Konferans Sarayı’nda Merkezi Komite toplantısı yapacak.

Sıddıki; Hala görünürdeyiz

‘Mali yolsuzlukla’ ilgili adli bir soruşturma kapsamında Muhammed Cemii’nin tutuklanması sonrasında Ali Sıddıki, yaklaşık bir yıldır FLN’ye liderlik ediyor. Sıddıki döneminde parti, kamusal sahnede büyük bir rol üstlenemedi. Ancak Sıddıki’nin parti başındaki en önemli kararı, geçen Aralık ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İzzeddin Mihubi’yi Tebbun’un rakibi olarak desteklemek oldu.

FLN’nin ülkenin genel sahnesindeki nüfuzunu kaybettiğini reddeden Ali Sıddıki, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, "FLN’nin son aylarda oynadığı rolü görmeyenler nankördür. Tüm ülkede yapısal ve sistematik faaliyetler gerçekleştirdik. Şahsen Merkezi Komite ve parti her düzeyde kapsamlı 12 bölgesel toplantıya başkanlık etti. Parlamento blokları ve konferans düzenleme komitesiyle birkaç defa görüştüm ve metinler hazırladık" ifadelerini kullandı.

Sıddıki, FLN ve Cumhurbaşkanıyla ilgili herhangi bir yoruma girmekten kaçınırken, "İç tartışmalar uyarınca hükümetin çalışma programı hakkında görüş bildirmiştik. Şu anda bütçe faturasını görüşmek için teklifler hazırlıyoruz" dedi.

Ali Sıddıki, "Merkezi Komite, 30 Mayıs’ı yeni bir genel sekreterin seçilmesi için ana tarih olarak belirledi. Seçim yöntemi, ister gizli oyla isterse de sandıklar aracılığıyla Merkezi Komite üyelerinin seçimleri uyarınca ortaya koyulacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Sıddıki, "Bir sonraki Merkezi Komite’nin toplanma tarihi, 5 yıllık mevcut komitenin görev süresinin sona erdiğine işaret ediyor. 11’inci konferansı yapmaya hazır olmadığımız göz önüne alındığında erteleme kararını almak için yasal bir çerçeveye ihtiyacımız var ve bu konuda karar verme statüsüne sahip tek kurum, en geç altı aylık ertelemeden sonra bir tarih belirleyebilen Merkezi Komite’dir. Bu nedenle FLN ve ülkenin yaşadığı koşullar göz önüne alındığında konferansın, Mayıs ayı sonunda yeni bir genel sekreterin seçim tarihiyle ertelenmesini istedik" açıklaması yaptı.

Kuşak çatışması

Merkezi Komite toplantısı için izin verilirken, gayri resmi olsa da adaylar, FLN içerisinde iyi bilinen ‘ilk saf’ liderlerinin isimlerini ortaya koydu. Durum, iktidar partiyi bir ‘propaganda aygıtı’ haline getirmiş geçmiş yılların senaryosunun tekrarlanmasından endişe eden birçok aktivist açısından da ‘şok edici’ oldu.

Yasamadan sorumlu siyasi büro üyesi ve anayasanın önerilerini hazırlamakla görevli Parti Komitesi Başkanı Mustafa Kahiliş, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, "FLN, bir dönemden diğerine geçmek için kader meselesi olan bir tarihin karşısında duruyor. Parti, hiçbir durumda gerçek mücadelecileri ilgilendirmeyen uygulamalar nedeniyle hareketin sloganlarının merkezinde yer aldı" dedi. Kahiliş, Merkezi Komite üyeleri arasındaki baskın yaklaşım; halk hareketinin ruhuna ve sahnenin doğasına cevap veren yeni, genç, mücadeleci ve temiz yüzleri desteklemektedir. Eğer bunu gerçekleştirmezsek parti, ölümcül bir hata yapmış olur" ifadelerini kullandı.

Mustafa Kahiliş, "Aşama, Kasım devriminin beyanı uyarınca cephenin ve siyasi söyleminin yenilenmesini, yani partinin aslına geri dönüşünü gerektiriyor. Örneğin Cemal Velid Abbas veya Muhammed Cemii, halk hareketi zirvedeyken seçildiğinde, partinin değerlerini kaybettik" değerlendirmesinde bulundu. Ancak partinin cumhurbaşkanlığı kurumuyla ilişkisine ve partinin ‘tam bağlılık’ ilişkisini sürdürme tercihine de değinen Kahiliş, "Durum, yenilenme niyetiyle ve eski hatalardan kaçınmayla ilgilidir. Otoritenin niyetinin açık olduğuna inanmıyorum. Genel sekreterlik pozisyonuna başvuran kişinin, yeni Cezayir çerçevesinde partiye ve Cezayir'e hizmet etme konusundaki görüşlerini ortaya koyması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Tebbun’un tavrındaki belirsizlik

Geçen yirmi yıl boyunca eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, prosedür kurallarına ve genel sekreterin tavsiyesine göre FLN’nin onursal başkanıydı.

Bununla birlikte Tebbun’un yönetimde kaldığı beş aylık dönem, yeni yöneticinin FLN’ye ve diğer siyasi partilere bakış açısında bir ‘ılımlılık’ olduğunu gösteriyor. Diğer açıdan parti, Halk Ulusal Meclisi ve Ulusal Meclis’te koltukların çoğunluğuna sahip olmasına rağmen cumhurbaşkanlığı kurumundaki nüfuzunu kaybetti.

FLN’nin Konstantin vilayetindeki lideri olan Ali bin Rahvece, "Cumhurbaşkanı Tebbun’un, partisinin cumhurbaşkanlığı kurumuyla olan ilişkisi hususundaki düşüncesi, Buteflika’dan farklı. Tebbun’un, FLN’yi tercih ettiği analizine dayalı her türlü ilişkiden kaçındığını tasavvur ediyorum. Yeni Cezayir ile etkileşime giren yeni bir siyasi yönün çizimi parti üyelerine bırakılmıştır. Daha sonra cumhurbaşkanı FLN’nin yeni pozisyonunu belirleyebilir" dedi.

FLN, vilayet ve belediye meclislerinin çoğunluğunu elinde tutuyor ve üye sayısı bakımından en büyük parti olmaya devam ediyor. Bu çerçevede Bin Rahvece, bu durumun Cumhurbaşkanı Tebbun’un ‘siyasi partiler hususundaki net vizyonunu’ ifade etmesini geciktirdiğini söyleyerek, "Cumhurbaşkanı Tebbun’un, son cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki rakibi Mihubi’nin safında duranları affetmeyeceğini düşünüyorum. Ancak anayasayı değiştirip erken yasama seçimleri düzenlemedikçe cepheye veya bir başkasına yönelik bir projeye başlamayacak" açıklamasında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

https://www.independentarabia.com/node/120831/

DAHA FAZLA HABER OKU