4 yıl, 16 bin 800 kanser davası… Johnson & Johnson havlu attı, ABD ve Kanada’da bebek pudrası satışlarını durduruyor

Yumurtalık kanserine neden olduğu gerekçesiyle 2016'dan bu yana 100 binden fazla şikâyet ve yaklaşık 17 bin dava ile karşı karşıya kalan 134 yıllık kozmetik devi Johnson & Johnson, talebin çok düşmesi nedeniyle ABD ve Kanada'da satışları durdurdu

Fotoğraf: EPA

1886’dan bu yana faaliyet gösteren tıbbi malzeme ve kozmetik üreticisi Johnson & Johnson’ın bebek pudrasının yumurtalık kanserine neden olduğu gerekçesiyle açılan binlerce davanın ardından şirket, talk bazlı pudranın ABD ve Kanada’da üretimini durduruyor. 

İnternet sitesinden konuyla ilgili bir açıklama yapan şirket, “Ürün güvenliği hakkındaki yanlış bilgilendirme ve davaların oluşturduğu yaylım ateşi nedeniyle Kuzey Amerika’da talk bazlı Johnson Bebek Pudrası’na talep düştü” ifadelerine yer verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ürünlerinin güvenliğinden emin olmaya devam edeceklerini belirten Johnson & Johnson, “Tüm dünyada on yıllardır süren bilimsel çalışmalar, ürünümüzün güvenliğini desteklemektedir. Güçlü şekilde ürünü, güvenliğini savunmaya ve temelsiz suçlamalara karşı durmaya devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı. 

Koronavirüs salgını nedeniyle diğer bazı ürünlerin de satışının duracağını açıklayan Johnson & Johnson açıklaması şöyle devam etti: 

Kovid-19 bağlantılı portföy değerlendirmemiz sonucunda Johnson & Johnson Tüketim Sağlığı departmanı, talebi yüksek ürünleri öncelemek, üretimde ve dağıtımda sosyal mesafeyi gözetmek için yüzlerce ürünün ABD ve Kanada’ya dağıtılmasını durdurma kararı almıştır. 

Bu karar kapsamında şirket, mart değerlendirmesinde yer alan 100 ürün çeşidinin ve Johnson Bebek Pudrası’nın satışını durdurma kararı almıştır. Satış yasağı ABD ve Kanada’yı kapsıyor. Johnson Bebek Pudrası, ABD Tüketici Sağlığı sektörünün yüzde 0,5’ini oluşturuyor. 

New Jersey merkezli şirket, mısır nişastası bazlı pudralarının Kuzey Amerika’daki satışları ile hem mısır nişastası hem talk bazlı pudralarının tüm dünyadaki arzının devam edeceğini de açıklamasında belirtti. 

Ne olmuştu?

Johnson & Johnson hakkındaki suçlamalar, 62 yaşındaki Jacqueline Fox adlı müşterisinin 2015'te yumurtalık kanserinden hayatını kaybetmesiyle başlamıştı.

Şubat 2017’de ABD'de Missouri eyalet mahkemesi, Jacqueline Fox’un ailesine 72 milyon dolar tazminat ödenmesine hükmetmişti. Ancak bu karar, temyize giden davada geri çekilmişti. 

2018 yılına gelindiğinde Reuters, yayınladığı bir raporla Johnson & Johnson’ın talk pudrasında asbest olduğunu en az 1971’den bu yana bildiğini tüm dünyaya duyurmuştu. 

O dönem şirketten yapılan yazılı açıklamada Reuters’ın raporu “tek taraflı, yanlış ve tahrik edici” olarak değerlendirilmişti. 

Johnson & Johnson 2018 yılında Missouri eyaletindeki davayı kaybederek altısı yaşamını yitiren 22 kadına 4.69 milyar dolar tazminat ödemekle cezalandırılmıştı. Şirkete dört yılda açılan dava sayısı 16 bin 800. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU