Bilim insanları yanıt buldu: Dünya’nın Manyetik Kuzey Kutbu neden Kanada’dan Rusya’ya kayıyor?

Nature Geoscience’da yayımlanan bir makale kutbun neden hareket ettiğine dair bir teori ortaya koydu

Kuzey ışıklarının nedeni de yeryüzünün manyetik alanıyla Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi (Pixabay)

Birleşik Krallık’taki Leeds Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi’nden araştırmacılar, Dünya'nın Manyetik Kuzey Kutbu'nun neden Kanada'dan Rusya'ya kaydığını açıklamak için bir teori geliştirdi.

Manyetik Kuzey Kutbu, 1830’larda James Clark Ross tarafından keşfedildi. Keşif sırasında kutbun merkezi, Kanada'daki Nunavut bölgesi üzerindeydi. Bilim insanları o zamandan beri manyetik kutbun yavaşça kaydığını gözlemliyordu.

Ancak 1990'larda kutbun Kanada'dan Sibirya'ya doğru hızlanarak kaydığı tespit edildi. Kutbun hareketi büyük yankı uyandırdı. Çünkü bu durum, kutbun konumuna odaklanan navigasyon sistemleri ve akıllı telefonları değişime zorluyordu.

Bu hafta saygın bilim dergisi Nature Geoscience’da yayımlanan bir makale ise kutbun neden hızla hareket ettiğine dair bir açıklama ortaya koydu.

Buna göre Dünya’nın iç kısmında iki büyük manyetik akış merkezi bulunuyor. Araştırmacılar, çekirdekteki eriyik metal akışında meydana gelen değişimlerin, bu merkezlerdeki manyetik akışta da değişime neden olduğunu aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Manyetik kutbun konumunun iki merkezin gücüne göre belirlendiğini ifade eden araştırmacılar, bir merkezin güç kazanırken, diğerinin kaybettiğini ve kutbun da güçlü olana doğru hareket ettiğini söyledi.

Webtekno’nun aktardığına göre araştırmanın yazarlarından Dr. Philip Livermore, tarihsel olarak Kanada merkezinin daha güçlü olduğunu, bu yüzden kutbun Kanada’da konumlandığını ifade etti.

Livermore ayrıca, son birkaç yıl içerisinde Kanada merkezinin zayıfladığını, Sibirya merkezinin ise güçlendiğini öne sürdü. Araştımacı, kutbun Kanada’dan Rusya’ya hareket etme nedenini de bununla açıkladı.

Phys.org’a göre bilim insanları, bu teoriyi geliştirmek için Avrupa Uzay Ajansı’ndan elde edilen 20 yıllık uydu verilerini inceledi.

Ancak geliştirdikleri modelin kutbun daha uzak bir gelecekte nasıl davranacağını tahmin edemeyeceği bildirildi.


Independent Türkçe, Webtekno, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU