Birleşik Krallık’ta işsizlik maaşı başvuruları 24 yılın en yüksek seviyesinde

Ekonomisi 23 Mart’tan bu yana kapalı olan Birleşik Krallık’ta yılın ilk üç ayında işsizler ordusuna 50 bin kişi katıldı. İşsizlik maaşına başvuranlar ise sadece nisanda 856 bini geçti

Fotoğraf: Alberto Pezzali

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre yılın ilk çeyreğinde işsizlik 50 bin kişi artarak 1 milyon 350 bine ulaştı. İşsizlik oranı ise bir önceki çeyreğe göre 0,1 puan artarak yüzde 3,9’a yükseldi. 

Nisan istatistiklerinin “kapatma uygulamalarının” ilk birkaç haftasını kapsadığını söyleyen ONS İstatistik Uzmanı Jonathan Athow,  en büyük kaybın otelcilik sektöründe olduğunu söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşsizlik maaşına başvurular ise nisanda 856 bin 500 oldu. Bu, 2,1 milyon kişinin işsizlik maaşına başvurduğu 1996’dan bu yana en yüksek seviye. 

Ekonomisi 23 Mart’tan bu yana kapalı olan ülkede hükümetin ücretsiz izne ayrılanlar için yürürlüğe koyduğu program bugüne kadar 7,5 milyon kişiyi destekledi. Ancak uzmanlar, Birleşik Krallık’ın son üç yüz yılın en derin resesyonu ile karşı karşıya olduğunu söylüyor. 

Geçen yılın son çeyreğinde kaydedilen duraklamanın ardından Birleşik Krallık ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2 daralmıştı. 

İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) daha önce yapılan açıklamada,  salgınının ülke ekonomisinde yılın ikinci çeyreğinde yüzde 25'e kadar daralmaya neden olmasının beklendiğini kaydetmişti. Bankanın tahminlerine göre bu yıl ekonomi, yüzde 14 seviyesine kadar küçülebilir. 

Bütçe Sorumluluğu Dairesi ve İngiltere Merkez Bankası işsizliğin haziran itibariyle yüzde 10’a yükseleceğini öngörüyor. Bu işsiz sayısını 3 milyona çeker ki böyle bir durum, 1980’lerdeki Margaret Thatcher yönetiminde görülen seviyelere ulaşmak anlamına geliyor. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU