Donald Trump koronavirüs kaparsa ne olur?

Bu başkanlık dönemi sırasında Batı Kanadı'nda fazlasıyla zaman geçirmiş biri olarak bazı tahminlerim var

Koronavirüs salgınını ele alma şekli nedeniyle sıkça eleştirilen ABD Başkanı Trump bu süreçte Çin'i suçlayıcı açıklamalar da yaptı (AP)

Koronavirüs, Batı Kanadı'na (West Wing) bulaştı. Önünde sonunda Donald Trump'a da bulaşacak mı? Tıpkı onun diyeceği gibi ne olacağını bekleyip göreceğiz.

Bu durum, Anthony Fauci'yi ve Mike Pence'i -ilkinin modifiye edilmiş gönüllü karantina dediği, ikincisininse kulağa pek bilimsel gelmeyen bir ifade kullanarak milletle "araya biraz mesafe koymak" diye nitelendirdiği- bir noktaya itti.

Bu millete ABD Başkanı ve özgür dünyanın lideri (ki bu liderliği, tüm rakipler jeopolitik tacı ele geçirme şansları varken bu fırsatı acınası bir şekilde kaçırdığı için aslında hükmen edinmiş) Trump da dahil.

Bu satırların yazarı, başkanlıkla ilgili bu realite TV şovunu daha ilk gününden itibaren yakından ve genelde Batı Kanadı'nın içinden izledi. Şovun her sezonu yaklaşık 6 ay sürüyor. Bu, yaptığım hesaplamalara göre 7. sezonun sona ermesiyle birlikte 30 Haziran civarında bizleri heyecan dolu ve çarpıcı bir sezon finalinin daha beklediği anlamına geliyor.

Üstüne fazlasıyla düşündükten ve The Donald'ın koronavirüs salgınına yönelik giderek daha laubali bir hal alan tutumunu inceledikten sonra bu Trumpolog için 7. sezona yalnızca bir tane mantıklı final var. Gelecek yıl ocak ayında dizinin finalinde hangisi daha iyi olurdu: Başkan'ın virüse yakalanmasındansa eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Trump'ı seçim günü mağlup etmesi mi?

Trump olsa şöyle derdi: Reytingleri bir düşünün.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pence haftanın 5 günü görevini 1600 Pensilvanya Bulvarı'ndan ifa ediyor olabilir ama Beyaz Saray yardımcıları Pence'in Trump'la şahsen etkileşimde bulunmadığını açık açık belirtti. Başkan Yardımcısı bu kararı, Beyaz Saray sağlık ekibiyle ve şüphesiz ABD Gizli Servisi'yle de konuştuktan sonra verdi, ki bu iki kurum da ABD Başkanı'nı riske atmak istemiyor.

Hiç kuşkunuz olmasın halkın önünde sergilediği cesaret gösterisine rağmen Kovid-19, The Donald için tehdit teşkil ediyor. Şu an 73 yaşında ve yaklaşık bir ay sonra yani 14 Haziran'da 74 yaşına girecek. (Doğum gününüz şimdiden kutlu olsun Sayın Başkan.)

Üstelik Trump'ın kilo fazlalığı var. Çok az egzersiz yapıyor. Bir kalp sorunundan muzdarip. Dahası o kadar da sağlıklı beslenmiyor. Bunlar, Trump'ın yıllık başkanlık muayenelerinin birincisinde basına ilk -ve son kez- brifing vermesine müsaade edilen eski Beyaz Saray doktoru Ronny Jackson'ın vardığı sonuçlar.

Dr. Fauci de dahil bazı üst düzey federal bulaşıcı hastalık uzmanının da aralarında bulunduğu çok sayıda sağlık uzmanına göre, hoşuna gitsin ya da gitmesin, söz konusu sonuçların her biri Trump'ın koronavirüsle teması halinde ciddi risk altında kalacağını gösteriyor.

Yazarınız şimdi burada duracak ve kimsenin Kovid-19'a yakalanmasını istemediğine de açıklık getirecek. Düşmanları için bile bunu istemiyor. Yani evet, üç beş düşmanı var. (Karma, intikamımı daha az acı verici yollarla alsın.)

En şiddetli haliyle bu solunum yolu rahatsızlığı, sadece birkaç hafta içinde iyileşseler bile görünüşe göre kurbanlarına eziyet eden korkunç bir hastalık. Dahası, Başkan'ın kendine özgü yani benzersiz sözleriyle, mücadeleyi kaybedenler için "feci bir ölüm" de getiriyor.

Ancak Trump'a yapılan test pozitif çıkarsa ne olacağını merak etmek artık ihtimal dışı değil, hatta ahlaka mugayir bile sayılmıyor. Pence'in basın sekreterinin ve Beyaz Saray'daki bir yaverin testi pozitif çıktı; her ikisi de son haftalarda Batı Kanadı'ndaydı, basın sekreteri Katie Miller, Trump'a yakın çalışan yardımcı ve sırdaş Stephen Miller'la evli.

Tahmin edileceği üzere Trump tehdidi başından savdı.

Başkan geçen hafta pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Her şeyden önce Başkan Yardımcısı test edildi ve sonucu negatif çıktı, hem dün hem de bugün test yapıldı ve negatif çıktı" dedi.

Çok iyi durumda. Ve bence her şey yoluna girecek.

Fakat ortada ciddi bir tehdit var. Öylesine bulaşıcı bir hastalık bu. O halde Trump koronavirüse yakalansa muhtemelen ne olurdu?
 


Beyaz Saray yardımcıları şu an yürürlükte olabilecek bir acil durum planına dair açıklama yapmayı reddetti, muhtemelen o da diğer gizli belgelerle birlikte bir kasada kilit altında tutuluyor. Tabi eğer öyle bir şey varsa. Yardımcılardan biri, böyle bir meseleyi halka açık şekilde tartışmanın sorumsuzca bir hareket olacağını söyledi. Belki öyledir. Halkın üst komutadakilerin böyle korkunç senaryoları hesaba kattığını bilme hakkı göz önünde bulundurulursa, belki de değildir.

Trump'ın birinci sınıf tıbbi bakım alacağını biliyoruz. ABD başkanlarının hiçbiri için bundan başkası beklenmemeli. Bu yüzden Trump muhtemelen Beyaz Saray rezidansında tezgah açarak kabine mensuplarını, üst düzey yardımcılarını, Kongre'nin Cumhuriyetçi Partili üyelerini, dostlarını ve diğer dünya liderlerini çağıracaktır.

Aslında paradoksal bir şekilde Kovid-19'la temas etmesi durumunda kendisinden daha sık haber almaya da başlayabiliriz. Hiç kimse başkurban rolünü Donald John Trump'tan daha iyi oynayamaz. Bu, Trump'ın medyada çıkan olumsuz haberlere ve muhabirlerin zor sorularına karşı mutat tepkisi haline geldi. Kovid'e yakalanmış bir Trump'la birkaç hafta geçirmenin nasıl bir şey olacağını hayal etmek içinse geride kalan 5 günlük bir süreci gözünüzün önüne bir getirin. Önceki cuma sabahı Fox & Friends yayınında telefonla verdiği röportaj yaklaşık bir saat sürdü. Onu takip eden pazar günü de Twitter'ı 100'den fazla tweet ve retweet'le paylaşım yağmuruna tuttu. Pazartesi öğleden sonra basın toplantısı vardı. Daha sonra da pazartesi tweet'lerini attı.

Karantinaya alınmış bir Trump'ın kendisini hem ulusal düzeyde hem de çekişmeli olan hemen hemen her kritik eyalette Biden'ın gerisinde kaldığını gösteren anket verilerini gözden geçirdiğini düşünün. Amerikalılar kriz dönemlerinde bayraklarının -ve başkanlarının- etrafında bir araya gelir. Böyle bir durumda, hastalığa yakalanmış ama iyileşmekte olan başadayın, Fox News'un muhtemelen "Pekin palavrası" diye isimlendireceği şeyle Çin'i ABD'ye "saldırmakla" kalmayıp, onun başkanına da "saldırmakla" suçlayacağını umarak son adımı atmasını engelleyecek olan nedir? En nihayetinde kendisi, Çinli yetkililerin Başkan Biden'ı tercih edeceğini sık sık söylüyor ve kampanya hesaplarının birinden 29 Nisan'da atılan ve eski Başkan Yardımcısı'nı Washington'daki onlarca yılını "Çin'i savunarak" geçirmekle suçlayan bir paylaşımı retweet'ledi.

Washington'da onlarca yıl geçirmiş eski bir yetkili geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada, Trump için "Gerçeği alıp onu evirip çevirip bir yalana dönüştürmek ve medyayı bu yalana yönlendirmek konusunda usta, Nobel ödülü seviyesinde bir usta" dedi.

Açıkça konuşabilmesi için adı saklı tutulan eski yetkili şunları ekledi:

Trump yönetmeyi beceremez, hiçbir surette bunu yapacak kafa onda yok ancak gerçekleri çarpıtabiliyor, hakikati 180 derece döndürebiliyor, yalanı inandırıcı hale getirebiliyor ve medyayı kendine odaklı tutabiliyor.

Fox'un marifeti sayesinde, yönetim felaketiyle manipülasyon da birleşince ortaya böyle bir şaheser çıkıyor.

7. sezonun finali yaklaşıyor. Çin'e dair heyecan dolu destansı kısımları da hesaba katarsak bu son başka bir şekilde yazılabilir mi?

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU