Görevden alınan Tümamiral Cihat Yaycı istifa etti

Yaycı'nın istifasıyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan emekli askeri hakim Ahmet Zeki Üçok, "Hulusi Akar kendisinden başka kimsenin ön plana çıkmasını istemiyor. Yeni görevden almalar da olabilir" dedi

Fotoğraf: Twitter

Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı, görevinden alınıp Genelkurmay Başkanlığı'nın emrine atanmasından bir gün sonra istifa etti. 

FETÖ üyelerinin belirlenmesi için geliştirilen FETÖMETRE ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki varlığı konusunda önemli bir avantaj elde etmesini sağlayan anlaşmanın mimarı olarak bilinen Yaycı'nın görevden alınması ve istifası kamuoyunda tartışmaya yol açtı.

Cihat Yaycı'nın istifasıyla ilgili Independent Türkçe'ye bilgi veren emekli askeri hakim Ahmet Zeki Üçok, "Kendisiyle konuştum. İstifa ettiği doğru" dedi.

Üçok, istifa sürecinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın etkisinin olduğunu savunarak, "Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde kendisinden başka kimsenin ön plana çıkmasını istemiyor. Cihat Yaycı'nın yanı sıra, eski Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ve eski 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel'in görev değişikliği de Hulusi Akar'ın kendisinden başka kimsenin ön plana çıkmasını istememesiyle ilgili. Cihat Yaycı, üçüncü isim oldu. Böyle giderse başkaları da olacak" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaycı'nın istifasına giden sürecin bir ihaleyle ilgili olduğuna da değinen Üçok, şunları söyledi:

Deniz Kuvvetleri'nde kullanılan torpidolarda kullanılan teller için yapılan ihaleyi kazanan firmanın malzemeleri tesliminden sonra, şartnameye uygun olmadığı belirlendi. Durum Cihat Yaycı'ya iletildi. Bunun üzerine tellerin teslim alınmamasına yönelik bir emir yayınlandı. Üretici firma da Milli Savunma Bakanlığı'na mektup yazarak, yerli firma oldukları için tellerin kabul edilmediğini iddia etti. 

Hulusi Akar da, kendisinin bir dönem çalışma yaptığı, Abdullah Gül'ün eğitim aldığı Exeter mezunu olan Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Abdullah Yaldız'a talimat verdi ve inceleme başlatıldı. İnceleme sonunda hazırlanan raporda Yaycı hakkında soruşturma başlatılması ve soruşturma sürecinde görevden uzaklaştırılması istendi. Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in de onayının ardından soruşturma başlatıldı. Hulusi Akar da, Teftiş Kurulu'nun raporunu ve soruşturma iznini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sundu. Erdoğan da kararname hazırlatarak Yaycı'yı görevden aldı.

Üçok, Yaycı'nın görevden alınma sürecini anlattıktan sonra isim vermedi ancak yeni görevden almaların olabileceğini ileri sürerek, sözlerini "FETÖ'yle mücadelede ve Doğu Akdeniz'de önemli hizmetleri olan bir kişinin bu süreci yaşaması akıl alır gibi değil. Yazıklar olsun" ifadeleriyle noktaladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU