Tesla ucuz batarya üreterek otomobil endüstrisini değiştirmeye hazırlanıyor

Yeni bataryaların pahalı bir element olan kobaltı içermeyeceği aktarıldı

Tesla CEO'su Musk yakın zamanda koronavirüs önlemleri nedeniyle kapalı olan fabrikaların yeniden açılması konusunda Kaliforniya yönetimiyle anlaşmıştı (Reuters)

Tesla'nın bu yıl sonunda yeni bataryasını tanıtacağı ifade edildi. Xplore'un haberinde, daha uzun süreli performans vermeyi vaat eden bataryanın maliyetinin de daha düşük olacağı belirtildi. Tesla’nın bu hamlesinin, ürettiği araçları benzinle çalışan arabalarla fiyat açısından benzer bir noktaya getirebileceği ifade edildi.

Otomobil devinin planlarından haberdar olan kaynaklar, bataryaların Tesla Model 3 sedan aracında tanıtılacağını ve ilk olarak Çin’de sergileneceğini belirtti. 

Batarya, Çinli batarya üreticisi Contemporary Amperex Technology (CATL) şirketinin ve Tesla CEO’su Elon Musk’ın görevlendirdiği batarya uzmanlarının yer aldığı ortak bir projeyle geliştirildi. 

Maliyet tasarrufu, kobalt bileşenlerini en aza indirgemek veya ortadan kaldırmak için batarya kimyasının yeniden formüle edilmesiyle sağlandı. Yeni bataryaların daha uzun süre enerji depolama kapasitesine sahip olacağı ifade edildi. 

Projeden haberdar olan kaynaklara göre, geliştirilmiş bataryalar 1 milyon mil (yaklaşık 1,6 milyon km) kullanım ömrüne sahip olacak. Bu özelliğin bataryanın “bir milyon millik batarya” diye anılmasına neden olduğu aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk’ın ayrıca tüm üretim sürecinin şirketin tüm dünyadaki “terafactory” diye anılan tesislerinde gerçekleştirilmesiyle maliyet tasarrufu sağlamayı amaçladığı belirtildi. 

Bu tesislerin Musk’ın Nevada’da açtığı “Gigafactory” tesisinin yaklaşık 30 katı büyüklüğünde olduğu ifade edildi. Bahsi geçen tesislerde 5,3 milyon metrekareden fazla bir çalışma alanında elektrik motorları ve batarya grupları üretiliyor. Faaliyete 2016’da başlayan tesisin hala genişlediği ve tamamlandığında dünyanın en büyük tesisi olmasının beklendiği ifade edildi.

Musk yakın zamanda Şanghay’da da bir “gigafatory” açtığı belirtildi.

Yeni bataryanın duyurusunun Nisan’da gerçekleştirilmesi planlansa da koronavirüs nedeniyle ertelendiği ifade edildi. Yeni tarihin bu ay içinde bir gün olabileceği belirtildi. 

Tesla’nın kobalt içermeyen batarya üretimi konusunda uzmanlaşan CATL ile görüştüğünü ilk Reuters haber ajansı aktarmıştı. Kobaltın standart araç bataryalarında kullanılan en pahalı element olduğu ifade edildi. 

CATL’nin ayrıca Tesla’ya daha düşük oranlarda kobalt içeren, daha çok nikel ve manganeze dayanan uzun ömürlü bataryalar da sağlayacağı aktarılmıştı. 

 

Independent Türkçe, Xplore

DAHA FAZLA HABER OKU