Tümamiral Cihat Yaycı'nın görevden alınmasının arkasında "TSK'nın 'star' sevmemesi" yatıyor

Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı'nın görevden alınmasının nedeninin, Yaycı'nın medyada ön plana çıkması olduğu iddia ediliyor

Deniz Kuvvetleri Kurmay Komutanı Tümamiral Cihat Yaycı, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararnameyle görevinden alındı. 

Pasif göreve atanan Yaycı, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzalanan Deniz Yetki Anlaşması ile orduda FETÖ’cü subayları tespit etmek için oluşturulan ‘Fetömetre’nin mimarı.

Yaycı’nın adı şimdiye kadar birçok gazete ve televizyonda sitayişle bahsedilmiş, özellikle Libya meselesinde aldığı rol övülmüştü. 

“TSK star sevmez”

FETÖ’yle mücadelede ordudaki etkin isimlerden biri olarak gösterilen Yaycı’nın görevden alınması sivil kamuoyunu şaşırtsa da asker geçmişi olanlar tarafından “olağan” karşılanıyor. 

Independent Türkçe’ye konuşan emekli bir asker, “TSK’nın kendi içinde temayülleri vardır ve ‘star’ları sevmez. Cihat Yaycı da neredeyse star haline gelmişti. Bu durum Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından rahatsızlıkla karşılanmış olabilir” diyor.  

“Ön plana çıkan komutanlardan rahatsızlık duyulur”

Emekli Tümamiral Armağan Kuloğlu da aynı fikirde.

TSK’da çokça ön plana çıkan, çok fazla itibar kazanan, çok sivrilen komutanlardan rahatsızlık duyulduğunu söyleyen Kuloğlu, “Meyve veren ağaç taşlanır” ifadelerini kullandı.

Orduya siyaset girdiğini savunan Kuloğlu, “Orduya siyaset girince atamalar da bu yönde etkileniyor. Liyakate, başarıya tabii ki itibar ediyorlar ama bunun yanında kendilerine olan biatları ön plana çıkıyor. Kendi düşünceleriyle bağdaşmayan kişilerin etkili yerlerde görev yapmalarını arzu etmiyorlar” dedi.

Sosyal medyada Yaycı’nın swap izni karşılığında ABD’nin “ricası” üzerine görevden alındığı iddiası da var. Kuloğlu, ABD’nin Swap iznine karşılık böyle bir talepte bulunduğu için böyle bir tasarrufun yapılmış olmasını ihtimal dahilinde görmüyor.

 

Daha önce de 2. Ordu Komutanı Temel ile Özel Kuvvetler Komutanı Aksakallı pasif görevlere atandı

İddiaya göre eski Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı ile eski 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel de benzer nedenlerle görevden alındı.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında kritik görevler üstlenen Özel Kuvvetler Komutanı Aksakallı’nın görev yeri 2017’de değişmişti. Aksakallı, Gelibolu’da konuşlu 2. Kolordu Komutanlığı’na atanmıştı. Aksakallı, 2016’da Suriye kuzeyindeki IŞİD varlığına yönelik gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekatı’nda kendisinden bahsettiren komutanlardan biriydi.  

Hem Fırat Kalkanı hem de Zeytindalı Harekatı’nın kumandanı, eski 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel ise 2018’de görevden alınarak daha pasif görev olarak kabul edilen Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na tayin edilmişti.

“Bakan Akar, Tümamiral Yaycı’dan hoşlanmıyor”

Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok da konuyla ilgili bir yazı yazdı.

Oda TV’de yayınlanan yazıda Üçok, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Yaycı’dan hoşlanmadığını öne sürdü.

Yaycı’nın usulsüz bir ihaleyi engellediğini yazan Üçok, Yaycı'nın görevden alınmasının böylece hızlandığını iddia etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU