Kazımi, Irak'ı kurtaracak mı?

Kazımi’nin en zor görevi, Irak’ı burada kontrolü elde bırakmak istemeyen İran’dan kurtarmak ve ülkesini tehlikeli bir aşamaya ulaşan ABD-İran çatışmasının tehlikelerinden uzaklaştırmaktır

Fotoğraf: Reuters

Bağdat'ta değişime bazı sinyaller geliyor. İranlı General Kasım Süleymani’nin havalimanının çevresindeki ve öldürüldüğü yerin yakınındaki dev duvar resmi kaldırıldı.

Güvenlik gücü ‘göstericileri, ABD’lileri tehdit eden ve İran'a olan bağlılığını açıkça ifade eden’ Sarallah (Allah'ın İntikamı) grubunun Basra'daki karargahına baskın düzenledi.

Yeni Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, parlamentodaki oyların çoğunu kazandı. Çoğu Irak partisi, bölgesel güçler, ABD ve Rusya bu kez Bağdat'ta kendisiyle temasa geçilebilecek bir liderlik olduğu konusunda hemfikirler.

Kazımi'nin Irak siyasi arenasındaki yükselişi, ABD seçimlerine geri sayımın başlamasıyla aynı zamana denk geldi.

Bu seçimler sonuçları itibariyle İran ve Körfez de dahil olmak üzere bölge ile olan ilişkileri kritik bir şekilde etkileyecektir.

Kazımi’nin en zor görevi, Irak’ı burada kontrolü elde bırakmak istemeyen İran’dan kurtarmak ve ülkesini tehlikeli bir aşamaya ulaşan ABD-İran çatışmasının tehlikelerinden uzaklaştırmaktır.

Nitekim ABD’liler İran'ın Bağdat'taki siyasi ve güvenlik ortamını kaosa sürükleyeceğini açıkladıktan sonra İran'ın önde gelen askeri komutanı Süleymani’yi ve onun milis liderleri içerisinden olan destekçilerini tasfiye ettiler.

Bunu, ABD'nin Irak'taki askeri varlığına karşı tırmanış takip etti. Irak topraklarındaki çatışmanın en üst aşaması buydu.

Kazımi’nin başbakan olarak seçilmesinden kısa bir süre sonra ABD hükümeti, Irak'ın enerji ihtiyaçlarını karşılaması için İran'dan petrol satın almasına izin verdiğini duyurdu.

Aslında bu, Irak'ta kaos çıkarmaya yönelik faaliyetlerini sonlandırmaları karşılığında İranlılara verilen bir teşvikten ibaretti.

Irak'ın eski başbakanları Haydar İbadi ve Adil Abdülmehdi’nin ardından Mustafa el-Kazımi de benzer sorunlarla karşı karşıya.

İran ülkenin eklemlerine ve güvenlik, askeri ve dini kurumlarına nüfuz ediyor. Mezhep ve bölgesel çatlaklar var. Yolsuzluğun yanı sıra ciddi bir ekonomik açık da söz konusu.

Bunun yanı sıra petrol fiyatları çökmüş durumda ve geniş çaplı bir şekilde yapılabilecek protesto tehdidi var.

Kazımi’nin ‘halkın hükümete güvenmesine ve göstericilerin taleplerini karşılamak adına parlamentonun kendisiyle iş birliği yapmasına’ ihtiyacı var.

Ayıra dün de söylediğim gibi; bir an önce milisleri kontrol etmeli ve askeri ve güvenlik kurumlarının prestijlerini geri almalarını sağlamalıdır.

Iraklıların beklentiler listesi oldukça uzun.

Bölge ülkeleri ve uluslararası güçlerin talepleri de bundan daha kısa değil.

Kazımi'yi daha iyi bir konumda yapan şey, öncesinde herhangi bir anlaşmazlık olmadan gelmiş olmasıdır.

Ayrıca savaşan taraflar da dahil olmak üzere herkesle olan ilişkileri iyi durumdadır.

Bu, ilişkilerinden faydalanarak önümüzdeki birkaç ay içinde ilerleme kaydedebilmesini sağlar.

Irak'ın toparlanması ve rehabilite edilmesi herkesin yararınadır.

Aynı zamanda onlarca yıldır tanık olmadıkları bir kargaşa içerisinde olan Ortadoğu'nun geri kalan bölgeleri için bir umut olabilir.

Irak'ta, krizleri sona erdirmek bölgenin kaostan çıkmasına yardımcı olacaktır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU