Lübnan kısıtlamaları kaldırdıktan sadece birkaç gün sonra tam tecride başladı

Süpermarket ve eczane gibi önemli işleve sahip dükkanlar hariç tüm işletmeler kapatılacak

Lübnan'da koronavirüse karşı koruyucu yüz maskesi takan bir kişi, kapalı dükkanların önünden geçiyor (AP

Lübnan kısıtlamaların kaldırılmasından sadece birkaç gün sonra koronavirüs vakalarında ani artış gözlenmesiyle birlikte ikinci kez tecrit kararı aldı.

Kapatma uygulaması, test yapılmasına imkan tanımak amacıyla en az 4 gün sürecek. Sadece pazar günü onlarca yeni Kovid-19 vakası kaydedilmişti. 

Süpermarket ve eczane gibi önemli işleve sahip dükkanlar hariç tüm işletmeler kapatılacak.

Lübnan mart ortasından bu yana dışarıda egzersiz yapılmasının bile yasaklandığı sert bir tecrit uyguluyordu. Ülkede bu hastalık nedeniyle 870'den fazla kişi enfekte olurken 26 kişi de yaşamını yitirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin başarı olarak nitelediği vaka düşüşünün ardından geçen hafta küçük ölçekli işletmeler, restoranlar ve kafelerin sosyal mesafeye riayet edilmesi şartıyla açılmalarına izin verilmişti.

Ancak sadece birkaç gün sonra, hafta sonu yaşanan ani yükselişi takiben bakanlar kurulu salı günü "tam kapatma" için onay verdi.

Başbakan Hasan Diyab'ın toplantıda, halkın talimatlara uymadığını ve dolayısıyla salgına dair eğrinin düzleştirilmesinde yakalanan "başarının çökme riskiyle karşı karşıya olduğunu" söylediği aktarıldı.

Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, yeni tecridin Sağlık Bakanlığı ekiplerinin daha fazla test yapmasına da imkan tanıyacağını söyledi.

Abdussamed, hükümetin ekonominin kademeli olarak yeniden açılmasına yönelik başlangıçta hazırladığı 5 aşamalı planı gözden geçireceğini de ifade etti.

Yeni özgürlüklerinin ve güneşli havanın tadını çıkarmak isteyen binlerce Beyrutlu, hafta sonu şehrin ünlü sahiline akın etmişti.

Birçok kişi de tereddüt içinde ilk kez açılan ve müşterilerinin vücut ısısını ölçerek yaklaşık 2 metre mesafe uygulayan restoranlara ve kafelere gitmişti.

Lübnan'ın onlarca yıldır kronik hale gelmiş hatalı yönetim ve yolsuzluktan kaynaklanan eşi benzeri görülmemiş bir mali krizle boğuştuğu sırada gelen koronavirüs ülkede hayatı felç etti. Kriz geçen yıl doruk noktasına ulaşmış ve ekim ayında ayaklanmalara neden olmuştu.

Yıllardır 1 dolara karşı bin 500 lira olarak sabitlenen Lübnan para birimi, reel döviz kuru sayılan karaborsada değerinin yarısını kaybetti. Bu ve diğer bazı sorunlar sebebiyle gıda fiyatları fırlarken, pirinç gibi istikrarlı fiyata sahip bazı ürünlerin fiyatı son birkaç ayda üç katına çıktı.
 


Felce uğratan döviz rezervi kıtlığının yaşandığı bir dönemde Merkez Bankası, farklı paralel piyasa döviz kurları kurmaya çalışırken halkın ABD para birimine ulaşımını sınırlama amacıyla bir yığın dikte uyguladığı gerekçesiyle eleştirilerin hedefi haline geldi.

Lübnan ağır biçimde dolara bağımlı durumda: Tüm mevduatların yüzde 70'i dolar cinsinden tutuluyor.

İşletmelerin kapatılması ve Beyrut Havaalanı'nın iki ay süreyle devre dışı bırakılması durumu sadece daha da kötüleştirdi.

Havaalanının haziran ortasına kadar kapalı kalması bekleniyordu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU