Avrupa Tıp Ajansı: Kovid-19 aşısı iyimser tahminle seneye bu zamanlar hazır olacak

Amsterdam merkezli EMA her şey yolunda giderse yeni koronavirüs aşısının 2021 başında onaylanmasının beklediğini açıkladı

Kovid-19 Avrupa'da en fazla Birleşik Krallık'ta görüldü. Ülkede 33 binden fazla kişi hastalık nedeniyle hayatını kaybetti (AFP)

Yeni tip koronavirüs aşısı en iyi ihtimalle 1 yıl sonra hazır olabilir.

Açıklama, Avrupa Birliği'ne bağlı Avrupa Tıp Ajansı'ndan (EMA) geldi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Amsterdam merkezli EMA'nın Biyolojik Sağlık Tehditleri ve Aşı Stratejileri Bölümü Başkanı Marco Cavaleri düzenlenen video konferansta basın mensuplarına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Her şey planlandığı gibi giderse aşılardan bazıları seneye bu tarihte, yani 2021 başında onaylanmaya hazır olabilir. Ancak bu, şu anda gördüklerimize göre yapılan tahminlere dayanıyor. Bunun en iyi senaryo olduğunu vurgulamak isterim. Geliştirme aşamasına gelen tüm aşıların onaylanmadığını ve yok olduklarını biliyoruz.

"Ayrıca gecikmelerin de yaşanabileceğini biliyoruz" diye devam eden Cavaleri, aşının Eylül 2020 gibi daha erken bir tarihte hazır olacağı yönündeki haberlerden "kuşku duyduklarını" da söyledi.

"Aşı üretilmezse şaşırırım"

Aşı geliştiren 33 ekiple iletişim halinde olduklarını aktaran Cavaleri, DSÖ'nün "virüsün asla ortadan yok olmayabileceği" yönünde dile getirdiği endişelereyse şu yanıtı verdi:

Bence bunu söylemek için biraz erken. Bazı aşıların bunu başaracağı şeklinde iyimser olmak için yeterince sebep var. Günün sonunda elimizde Kovid-19 aşısı olmazsa şaşırırım.

EMA aşının yanı sıra 115 farklı Kovid-19 tedavisiyle de ilgileniyor.

Cavaleri bu tedavilerden bazılarının bu yaz gibi erken bir tarihte Avrupa'da onaylanabileceğini açıklasa da bunların hangi tedaviler olduğunu belirtmedi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU