Rusya'nın koronavirüs gizemi: Yeni verilere göre Moskova'da 1700 ölüm daha var

Rusya hükümeti düşük koronavirüs ölüm oranları olduğunu söylese de yeni veriler bu sayıların çok daha yüksek olduğuna işaret ediyor

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'un da koronavirüse yakalandığı belirtilmişti (Reuters)

Moskova kent yönetiminin cuma yayımladığı verilere göre Rusya’nın başkentindeki ölüm sayılarının yılın aynı döneminde 5 yıllık ortalamayı bin 700’den fazla aştığını gösterdiği aktarıldı.

The New York Times'ın haberine göre, koronavirüsün küresel olarak yayılmaya başlamasından bu yana, Rusya’daki ölüm oranlarının bir milyon kişide yalnızca 13 olması ve bu oranın mali kaynakları daha az olan sağlık sistemleriyle birlikte 36 olan dünya ortalamasının epey altında olması pek çok araştırmacının kafasında soru işareti yaratıyordu.

Ancak Nisan ayına dair verilerin gelmesiyle gizemin çözülüyor gibi göründüğü ifade edildi. Bu toplam sayının resmi olarak açıklanan 642 Kovid-19 ölüm sayısından çok daha yüksek olduğu ifade edildi. Aradaki büyük farkın yetkililerin sayıları ciddi düzeyde az bildirdiğine işaret ettiği belirtildi. 

Benzer bir tablonun pek çok diğer ülkede de gözlendiği aktarıldı. Örneğin komşu Belarus’ta da bildirilen ölüm oranlarının bir milyonda 10 olduğu aktarıldı. Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, tecrit çağrılarını “çılgınlık ve psikoz” diye niteleyerek reddetmişti. Öte yandan Meksika’da da başkentte yetkililerin resmi verilerin üç katından daha fazla ölüm kaydettiği aktarıldı. 

Moskova’daki Rusya Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Devlet Başkanlığı Akademisi’nde kıdemli araştırmacı Tatiana Mikhailova, “Moskova’daki ölüm oranları, son 10 yılda nisanda görülen oranlardan çok daha yüksek görünüyor” dedi. 

Açık olan bir şey var: Kovid-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı muhtemelen resmi verilerden yaklaşık üç kat daha fazla.

Bahsi geçen yeni verilerin Kremlin’in ortaya koyduğu sayılarla ciddi bir karşıtlık içinde olduğu aktarıldı. 

Nisan sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşen, Rusya’nın tüketici hakları ve insan sağlığı gözlemcisi kuruluşunun başkanı Anna Popova, ülkenin “dünyadaki en düşük” ölüm oranlarından birine sahip olması nedeniyle övünmüştü. Rusya devlet televizyon kanallarınınsa ülkenin koronavirüsle mücadele konusunda Batı ülkelerinden çok daha iyi olduğu yönünde yayın yaptığı ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan pazartesi enfeksiyonlardaki keskin artışa rağmen koronavirüsün yayılmasının yavaşlamaya başladığını belirten Putin, Mart ayının sonundan bu yana ülke genelinde yürürlükte olan “çalışmaya ara verme döneminin” sonuna gelindiğine yönelik açıklama yapmıştı. 

Sağlık yetkililerinin bir günde kaydedilen en fazla enfeksiyon sayısını bildirmesinin ardından konuşan Putin, pandeminin henüz mağlup edilmediğini kabul etse de sıkı önlemlerinin kaldırılıp kaldırılmayacağına artık bölgesel yönetimlerin karar vermesi gerektiğini ifade etti. 

Resmi verilere göre, Moskova’da koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı bin 124’ken bu sayının Rusya genelinde yaklaşık iki bin civarında olduğu belirtildi. 

Geçen hafta bir radyo programına katılan üst düzey Rus adli tıp uzmanlarından Georgi Frank, “Bazı durumlarda Kovid-19 ana ölüm nedeni olmayabilir, bazen sadece ölüme yol açan ana hastalığın arkasında yatan neden olabilir” ifadelerini kullanmıştı. 

 

Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU