Küresel turizmde virüs bilançosu: 120 milyon insanın işi tehlikede, bu kişilerin dörtte üçü G20 ülkelerinde çalışanlar

Dünya Turizm Örgütü’nün ve Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi’nin verilerine göre geçimini direkt turizm sektörü üzerinden sağlayan 100 milyondan fazla kişi işsiz kalabilir

Belçika'nın başkenti Brüksel'in kalbi Grand Place meydanı/ Fotoğraf: AP

Tüm dünyada 4 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüsün en fazla yara açtığı sektör turizmde veriler karamsar. 

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) tahminlerine göre uluslararası seyahatlerde tüm yıl boyunca yüzde 58 ila 80 oranında azalma olacak. Yüzde 58, seyahat kısıtlamalarının temmuz başında gevşetilmesi durumunda oluşan tahmin. Yüzde 80 ise yasakların aralığa kadar devam etmesi durumunda karşılaşılabilecek senaryo. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yılın ilk dört ayına kıyasla 1,1 milyar daha az insanın seyahat ettiği turizm sektöründeki çöküş, geçimini direkt olarak bu sektöre bağlamış 120 milyon insan için de tehdit unsuru. Dolaylı yoldan etkilenecekler de katılınca kriz çok daha büyüyor. 

Turizmin ihracat gelirlerindeki düşüşün 900 milyar dolar ile 1,2 trilyon dolar arasında olabileceğini öngören Dünya Turizm Örgütü, sadece mart ayında seyahatlerin yüzde 57 düştüğünü açıkladı. 

Dünya Turizm Örgütü’ne göre salgının etkisi, bölgelere göre farklılık gösterecek. İlk toparlanacak olanların Asya ve Pasifik ülkeleri olduğunu söyleyen UNWTO, bazı toparlanmaların 2020’nin son çeyreğinde, bazılarının 2021’in başında olacağını belirtti. 

"Sadece nisanda 25 milyon kişi işini kaybetti"

UNWTO’nun verileri Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi’nin (WTTC) verileriyle de örtüşüyor. 

Seyahat ve turizm sektöründe 100 milyondan fazla iş kaybı beklediklerini açıklayan WTTC, bunun dörtte üçünün dünyanın en büyük 20 ekonomisi G20 ülkelerinde görüleceğini belirtti. 

“Bu çok kısa sürede derin endişe verici ve sarsıcı bir değişim” diyen WTTC CEO’su Gloria Guevara, sadece nisan ayında sektördeki iş kaybının 25 milyon kişi arttığını söyledi. 

Guevara, “Turizm ve seyahat küresel ekonominin omurgasıdır ancak salgınla birlikte turizmin tüm döngüsü silindi” diye konuştu. 

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin verilerine göre uçaklarının hemen hemen tümünü parka çeken küresel havayolu şirketlerinin gelirleri yüzde 50’den fazla düşecek. 314 milyar dolar açıklanan son gelir kaybı rakamı, martta açıkalanan “en kötü senaryodan” üç kat daha kötü. 


Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU