Koronavirüs tecridine rağmen küresel karbondioksit seviyeleri rekor düzeyde

İklimbilimcilere göre, karbondioksit salımı sadece artmıyor aynı zamanda hızlanıyor

Bilim insanları, iklim krizine çözüm olması amacıyla daha önce mevcut canlı hayvan stoğunun tüketilmesini ve otlakların doğal bitki örtüsüne dönüştürülmesini önermişti (Reuters)

Koronavirüs tecrit önlemleri nedeniyle hava kalitesindeki bölgesel iyileşme raporlarına rağmen küresel karbondioksit seviyelerinin rekor düzeye ulaştığı aktarıldı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), geçen hafta karbondioksit seviyelerinin keskin biçimde yükseldiğini gösteren verileri yayımladı.

Amerikan kuruluşuna göre, Hawaii’deki Mauna Loa Gözlemevi’nde kaydedilen aylık ortalama karbondioksit yoğunlaşması, Nisan 2019’daki 413,33 ppm’e (milyonda bir birim) kısayla bu yıl 416,21 ppm oldu. Bu, kayıtların tutulmaya başladığı 1958’den bu yana en yüksek yoğunlaşma.

NOAA, karbondioksit yoğunlaşmasının on yıl önce 393,18 ppm olduğunu belirtti.

Verilere göre, karbondioksit yoğunluğu sadece yükselmiyor aynı zamanda hızlanıyor. 1960’lı yıllarda, bir yıllık artış ortalama 0,9 ppm'di, bu artış son on yılda yıllık ortalama 2,4 ppm’e yükseldi.

NOAA, karbondioksit ölçümlerinin “küresel atmosferimize ilişkin gerçeği yansıttığından emin” olduğunu söylüyor. Gözlemevi, geniş alanları temsil eden hava kütlelerinin ölçülmesini sağlayan Mauna Loa yanardağının zirvesinin yakınında, 3 bin 400 metre yükseklikte bulunuyor.

 

noaa.jpg
Hawaii'deki Mauna Loa Gözlemevi'nde ölçülen aylık ortalama karbondioksit (NOAA)

 

Pandemi sırasında uydu verileri Çin, Avrupa ve ABD’deki kentsel alanlarda nitrojen dioksit seviyelerinde azalma yaşandığını gösterse de genel olarak küresel salımlar tırmanıyor.

İklim bilimcileri koronavirüs pandemisinin salımların azalmasına neden olabileceğini ancak yapısal değişiklik olmadan bu azalmanın kısa ömürlü olacağını ve onlarca yıldır meydana gelen atmosferdeki karbondioksit birikimini çok az etkileyeceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel Karbon Projesi (GCP) Başkanı Rob Jackson, Reuters’a yaptığı açıklamada, sera gazı salımının 2008 küresel finansal krizinden sonra gerilemesine rağmen ekonomik toparlanma sürecinde tekrar yükseldiğini ve yüzde 5,1 arttığını söyledi.

Birleşmiş Milletler’in geçen yılki raporu, Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen 1,5 derecelik sıcaklık hedefini başarmak için salımların yılda ortalama yüzde 7,6 düşmeye başlaması gerektiğini belirtmişti.  Hükümetlerarası İklim Değişiği Paneli (IPCC), bu hedefin dışına çıkmanın giderek artan ciddi iklim etkilerine yol açacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), pandeminin yıl başından bu yana endüstriyel faaliyetlerin yanı sıra hava ve karayolu seyahatinde azalmaya yol açmasına rağmen elektrik kullanımının azalmadığını belirtti. Küresel elektrik enerjisinin neredeyse üçte ikisi, ana kaynağı kömür olan fosil yakıtlardan oluşuyor.

UNEP ayrıca iklim değişikliğinden ötürü şiddetinin artması beklenen geniş orman yangınlarından atmosfere ilave karbondioksit eklendiğini de ifade etti.

Geçen hafta, Florida şeridinde yaklaşık 2 bin 500 dönüm arazi şiddetli rüzgarlar ve kuru şartlardan dolayı yandı. NASA’nın Dünya Gözlemevi de Brezilya, Honduras, Venezuela, Tayland ve Myanmar’ın aralarında bulunduğu ülkelerin geniş bölgelerinde orman yangınlarının şiddetle sürdüğünü gösterdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU