Dünyanın en eski ikinci havayolu şirketi iflas erteleme başvurusunda bulundu

Kolombiya merkezli havayolu şirketi Avianca, 100 yıllık tarihinin en büyük zorluğu ile karşı karşıya. Seyahatleri iptal eden salgın nedeniyle yüzde 80 gelir kaybeden şirket iflas erteleme için başvurusunu yaptı

Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyada 4 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüs salgını nedeniyle yüzde 90 oranında duran havayolu taşımacılığının kaybettikleri, yavaş yavaş kendini gösteriyor. 

Son olarak Hollandalı KLM’den sonra dünyanın en eski ikinci havayolu şirketi Avianca, iflas başvurusunda bulundu. 

Aynı zamanda Latin Amerika’nın en büyük ikinci havacılık şirketi de olan Avianca’dan yapılan açıklamaya göre pandemi, yüzde 80 gelir kaybına yol açarken, sabit maliyetlerin karşılanmasında da güçlük yaşanıyor. 

Kolombiya’nın havacılık sektörünün yüzde 50’den fazlasına sahip Avianca’nın uçtuğu ülkelerin yüzde 88’inde seyahat kısıtlamaları bulunuyor. 

21 bin çalışanının çoğunu ücretsiz izne çıkaran Avianca, geçen yıl Amerika ve Avrupa kıtasında 27 ülkeye 30 milyon yolcu taşımış, 4,6 milyar dolar gelir elde etmişti. 

“Kurtarma paketi değil kredi lazım”

“Avianca 100 yıllık tarihinin en büyük kriziyle karşı karşıya” diyen CEO Anko van der Werff, iflas başvurusu süreci ile ilgili “gerekli bir adımdı” ifadesini kullandı. 

Van der Werff, Avianca’nın bir kurtarma paketine değil, devlet kredisine ihtiyacı olduğunu söyledi. 

100 yıllık tarih, bitmeyen borç 

Kolombiya merkezli şirket, ABD'li Wright Kardeşler’in gerçekleştirdikleri tarihi ilk motorlu uçuştan sadece 16 yıl sonra 1919’da kurulmuştu. Bugün ise Şili merkezli Latam Havayolları’ndan sonra Latin Amerika’nın ikinci büyük havayolu şirketi. 

2000’lerin başında da bir iflas sürecinden çıkan Avianca, 2004 senesinde Bolivya doğumlu petrol milyarderi iş adamı Germán Efromovich tarafından satın alınmış ve  geçen sürede Latin Amerika’nın en büyük şirketleri arasında girmişti. 

Ancak şirketin büyüyen borcu nedeniyle Efromovich, geçen yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan alınmış ve yönetim, Kingsland Holdings’e verilmişti. 

Ekonomist Juan David Ballen, 2019 borcu 7,3 milyar dolar açıklanan Avianca’nın iflas başvurusu ile ilgili New York Times’a yaptığı açıklamada kararın sürpriz olmadığını söyledi ve ekledi: Geçen yıl borç yapılandırmayı denemelerine rağmen şirketin borcu çok ağırdı. 

Uluslararası Hava Yolu Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) verilerine göre havacılık sektörü küresel çapta 314 milyar dolar kaybedebilir. Latin Amerikalı şirketlerin kaybı ise 15 milyar dolara ulaşacak. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU