Uzmanlar yanıtladı: Turizm sektörü ve taşımacılık, pandemiden sonra nasıl değişecek?

Seyahat endüstrisinin içinde yer alan tur operatörleri ve analistler, pandeminin ardından bireylerin seyahat etme biçiminde ve sektörde neler değişeceğini anlattı

Bazı ülkeler koronavirüs kısıtlamalarını yavaşça gevşetirken, akıllarda seyahatle ilgili birçok soru beliriyor (Reuters)

Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan yeni koronavirüsü kontrol altına almak için uygulanan önlemler özellikle taşımacılık ve seyahat endüstrisini derinden sarstı. Ülkelerin iç taşımacılığının yanı sıra uluslararası seyahat olanakları da neredeyse durma noktasına geldi. 

Çin, İspanya, Avustralya ve bazı ABD eyaletleri koronavirüs önlemlerini yavaş yavaş gevşetmeye ve dışarı açılmaya başlasa da salgın en azından bir süreliğine hareket ve seyahat etme biçimini değiştirecek gibi görünüyor.

Temple Üniversitesi’nden psikoloji profesörü ve Amerikan Psikoloji Derneği eski başkanı Frank Farley, pandeminin sona ererken pek çok psikolojik etki bırakacağını söyledi ve ekledi:

Ortalama bir insanın seyahatle ilgili bilmek isteyebileceği çok fazla belirsizlik var. Kaçış yolu nedir ve ne gibi güvenlik sorunları olacak?

The New York Times’a konuşan tur operatörleri, mimarlar ve diğer uzmanlar, Farley'n özetlediği bu sorulara cevap verdi ve pandeminin ardından endüstride neler değişeceğini anlattı.

Havayolu firmaları yolcuları birbirinden ayırabilir ve yine de kâr edebilir mi?

Uçakta sosyal mesafe sağlamak (mesela orta koltukları boş bırakmak) ve kâr beklemek çelişiyor gibi gelebilir. Ancak Kovid-19’a tıbbi bir çözüm bulunana kadar böyle devam edecek gibi görünüyor. Bununla birlikte havayolu şirketlerinin insanları uçmaya teşvik etmek için fiyatları düşürmesi bekleniyor.

Endüstri analisti ve danışmanı R.W. Mann, “Çok cazip fırsatlar olacak” dedi ve ekledi:

Bunlar öncelikle iş dışı uçuşlar için gelecek. Havayolları kurumsal uçuşlardan para kazanacak. Bu kişiler daha sık seyahat eder ve daha yüksek ücret öder. Şu anda da riskten kaçınmak istiyorlar.

Check-in yapmak güvenli olacak mı?

Air Canada, bu ay check-in sırasında yolcuların ateşini ölçmeye başlamayı planlıyor. Seattle'ın hemen kuzeyindeki Paine Field da kısa süre önce yolcuların güvenlikten geçmeden önce vücut sıcaklıklarını ölçtürdüğü bir termal kamera kurdu.

Ayrıca Porto Riko’nun Luis Muñoz Marín Uluslararası Havaalanı’ndaki yeni termal kameralar da 37.9’a ya da daha yükseğe çıkan bir sıcaklık kaydettiğinde alarm veriyor. Ateşi olan yolcular değerlendirme için bir kenara alınıyor.

Singapur’un Changi Havalimanı ise orada uzun süre vakit geçirmek zorunda kalan yolcular için genişlemiş ve alan içerisine adeta doğal park kurmuştu. ABD ve Güney Kore'de terminaller inşa eden Gensler firmasının mimarlarından Ty Osbaugh, “Yeni havaalanları bu modele benzeyecek” dedi ve ekledi:

Alan genişliği size bir pandemiyle yeni bir yöntemle başa çıkma yeteneği kazandırır. Bir tesise sıkışmazsınız.

 

190416100039-singapore-changi-airport-jewel-guide (1).jpg
Singapur Changi Havalimanı (AFP)

 

Yolcular gemilere geri dönecek mi?

Koronavirüs yüzünden birçok yolcunun gemilerde karantinaya alınması deniz taşımacılığını çok kötü etkiledi. Yine de sektörün en büyük şirketlerinden Carnival Corporation, 1 Ağustos’tan itibaren yelken açmaya devam edeceğini söylüyor. Analistler bunun gibi büyük şirketlerin 2021’e kadar iyileşme bekleyecek finansal duruma sahip olduğunu söylüyor.

Uzmanlara göre sektörün ayağa kalkması, yolcuların algıladığı riski aza indirmekle ilgili. İnsanların güvenini artırmak için de yolculara yönelik sağlık planları ve acil durum planları hazırlanmalı.

Yolcular ilk olarak nereye seyahat edecek?

ABD Seyahat Derneği yöneticilerinden Tori Barnes, ülkelerin kısıtlamaları gevşetmesinin birçok gezginin kafasını karıştırdığını söyledi. Barnes’e göre başka bir ülkeyi ziyaret etmek için izin almak, bir süre daha zahmetli olacak ve daha fazla belge veya sağlık kontrolü gerektirecek.

Lobicilik firması Monument Advocacy'nin genel müdürü Stewart Verdery, “Oklahoma'dan Albuquerque'ye seyahat etmenizi yasaklayan bir kural olmayacak ama ama muhtemelen Paris'ten New York'a seyahat etmenizi yasaklayan bir şeyler olacak” dedi.

Aileler için seyahatte öncelik ne olacak?

Kabaca her 5 Amerikalıdan biri işsiz. Ve kalanı için de kemer sıkma politikası yürürlükte. Bu nedenle seyahat konusunda ABD’li aileler için öncelik, ekonomik yolculuklar olacak.

Aile Seyahatleri Derneği başkanı ve kurucusu Rainer Jenss, “Seyahat endüstrisindeki birçok tedarikçinin daha fazla esneklik, daha çok indirim ve daha iyi fiyatlar sunduğunu göreceksiniz” dedi.

Ev paylaşım uygulamaları sona mı erecek?

Oteller, seyahat kısıtlamaları getirildiğinde cömert iptal seçenekleri sunarken, ev paylaşım platformları çeşitli yaklaşımlar benimsedi. Pandemiden önce ev sahiplerinin kendi politikalarını uygulamasına izin veriliyordu. Ancak pandeminin ardından Airbnb bunu kısıtladı ve yasaklara tabii tutulan gezginlere para iadesi yaptırdı. Ana rakibi VRBO ise geri ödemeleri veya ödemenin gelecekteki rezervasyonlarda kullanılmasını teşvik etmesine rağmen, ev sahibinin tarafında kaldı.

Yine de AirDNA genel müdürü Scott Shatford, “Önümüzdeki 6 ay boyunca daha fazla arz bekliyoruz. Talep bunu karşılamayacak” dedi ve ekledi:

Aylık kiralamalarda daha ucuz fiyatlar ve daha büyük indirimler göreceğiz.

Sektör çalışanlarının talepleri değişecek mi?

Otel ve restoran çalışanları birliği Unite Here’in uluslararası başkanı D. Taylor, “Sektör işçilerinin şu anda çok düşündükleri en önemli şeyler, birçok insanın tamamen kaybettiği sağlık yardımı ve koruyucu giysiler” dedi.

Taylor’a göre işçiler bu konuda işverenlerinden daha fazlasını isteyecek ve yerel ve federal yetkililer otelcilik şirketlerini yeni sağlık ve güvenlik düzenlemelerine tabi tutacak.

"İşçiler eskiden bu işveren iyi para veriyor mu, diye düşünürdü” diyen Taylor, “Şimdi burası temiz mi, kaliteli sağlık hizmeti var mı, güvenli mi, diye düşünecek” dedi.

Temizlik yeni kriter mi olacak?

Seyahat kısıtlamaları kalktığında ve oteller yeniden açıldığında, gezginler ilk olarak temizliğe odaklanabilir.

Bu yüzden uzmanlar, temassız check-in uygulamalarının daha fazla kullanılmasını ve klozetin üzerine kağıt konmasının ötesine geçen temizlik uygulamaları görmeyi bekliyor. Bu uygulamalara temassız temizlik ve otomasyon da dahil olacak.

İnsanlar doğaya mı çekilecek?

Turizm araştırma şirketi Destination Analysts anketine göre, Amerikalı gezginlerin yarısından fazlası, seyahatlerine dönebildiklerinde kalabalık destinasyonlardan kaçınmayı planladıklarını söylüyor.

Bu da normal zamanda zaten yoğun olan ulusal parklara talebi artırabilir. Milli Park Vakfı'nın başkanı ve genel müdürü Will Shafroth, “Milli parklarda alan yaratmak için yeni normlar yaratmamız gerekecek” dedi.

Seyahatlerde çevreci hassasiyetler sona mı erecek?

Gezegenin sağlığı, kişisel sağlığını korumaya odaklanan gezginler için öncelik olacak mı? Yoksa temizlik hastası bir dünyada tek kullanımlık plastikler geri mi dönecek?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cornell Üniversitesi Sürdürülebilir Turizm Varlık Yönetimi Programı genel müdürü Megan Epler Wood, “Plastik kullanımının azaltılmasıyla ilgili çalışmalar, gezginlerin sağlığı ve güvenliğine dair daha büyük bir arayışın yanında gölgede kalacak” dedi.

Ancak yine de umut olduğunu belirten Epler Wood, mevcut durumu, “daha iyi ve sürdürülebilir prosedürler oluşturup oluşturamayacağımızı görme fırsatı” diye niteledi.

Grup turları nasıl değişecek?

Grup turlarının lojistik kolaylığı bir bedeli de beraberinde getiriyor: Yabancılarla seyahat etmek.

Tur şirketi Tauck’un başkanı Jennifer Tombaugh, bu turların bir paradox oluşturduğunu söyledi. Ona göre insanlar artık daha küçük gruplar halinde seyahat etmeyi tercih edecek. 

50 yaş üstü kadınlar için küçük grup turları düzenleyen bir firmanın yöneticisi Debra Asberry, 11 Eylül’den sonra yaşananlara benzer eğilimler olacağını düşünüyor:

Bu 2002'de bizi gerçekten kurtardı ve aynı şeyin şimdi de olacağını düşünüyoruz. Daha çok yerli turistlere odaklanacağız, özellikle 2021'in ilk yarısı bitene kadar.

İnsanlar rezervasyon yapmaya devam edecek mi?

Gezginlerin, önceden ayarlanmış paketlere güvenmek yerine bir “menüden” planlar seçmek istemesi artık daha olası. Buna göre “Herhangi Bir Sebeple İptal” seçeneğine yönelik talep artacak. Bu da herhangi bir nedenle seyahatini iptal eden sigortalı bir gezgine kısmen geri ödeme yapılmasını gerektiriyor.

Online sigorta piyasası Policygenius'un kurucu ortağı ve genel müdürü Jennifer Fitzgerald, konuyla ilgili şunları söyledi:

Tüketicinin beklentisini yanlış yönlendirmek istemeyen turizm sigorta şirketlerinin pandemiyi politikalarına dahil ettiğini göreceğiz.

 

Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU