Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Bütün dünyaya bir niyet mektubu gönderiyoruz

Turizm sektöründeki Kovid-19 önlemlerini açıklayan Bakan Ersoy, “Otel ve restoranlarda sosyal mesafe masalar ve koltuklar arası 1.5 metre olarak belirlendi” dedi

Fotoğraf: AA

Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla tatil beldelerinde alınan önlemleri için bir niyet mektubunun tüm ülkelere gönderileceğini açıkladı.

Bakan Ersoy, Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök’e turizmde normalleşmenin nasıl olacağına dair açıklamalarda bulundu.

“Yarın bize turist gönderen bütün ülkelere devlet olarak bir ‘niyet mektubu’ gönderiyoruz. Bu mektupta ‘Biz hazırız’ diyeceğiz” diyen Ersoy, mektupta şunların yer alacağını bildirdi:

Havaalanlarında, otellerde, restoranlarda, plajlarda alınan önlemler. Bütün turizm merkezlerindeki hastanelerin yatak, yoğum bakım, solunum cihazı sayıları... Ambulans, ambulans uçak ve helikopter sayıları. Bildiğim kadarı ile böyle bir şey dünya turizm tarihinde ilk defa oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Niyet mektubunun ardından Dışişleri Bakanlığı’nın telefon diplomasisine başlayacağını, bütün muhataplara önlemlerin madde madde aktarılacağını ifade eden Ersoy, şunları söyledi:

Otel ve restoranlarda sosyal mesafe masalar ve koltuklar arası 1.5 metre olarak belirlendi. Ama mesela aynı aile bir masaya oturunca mesafe 60 santim olacak. Otel lobilerindeki koltukların arası, havaalanı ve yemek kuyruklarında sosyal mesafe 1.5 metre olacak. Plaj şezlongları için de aynı uzaklık konacak.

Gelen her yolcuya test

Sağlık Bakanlığı, haziran ayı başında Antalya’dan başlamak üzere bütün havalimanlarında, Kapıkule ve İpsala’da korona test istasyonları kuracak ve gelen her yolcuya test uygulanacak. Sonucu 5-6 saat içinde alınacak. Gelen yolcunun Türkiye’deki adresi belli olduğu için gerektiğinde anında müdahale edilecek. Testler pasaporttan geçişten önce uygulanacak. En fazla 2-3 dakika sürecek ve yığılmalara yol açmayacak.

“1.5 metre Bilim Kurulu’na da soruldu”

Bakan Ersoy, Özkök’ün “Sosyal mesafe şimdiye kadar hep 3 metre olarak konuşuluyordu. 1.5 metre az değil mi?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Önce şunu söyleyeyim. Bu çok kapsamlı ve ayrıntılı açılış planını hazırlarken bir komisyon oluşturduk. Burada Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri vardı. Ayrıca Korona Bilim Kurulu’ndan da bir temsilci vardı. Onlarla danışılıp alındı bu karar. Virüsün etkisi bakımından gerçekçi bir karar. Masalardaki 60 santim mesafeye gelince bu zaten aileleri, birbirine çok yakın insanları ilgilendiriyor. Zaten beraber olan, birbirlerini tanıyan insanlar.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU