Shell skandallarla boğuşan 1,3 milyar dolarlık Nijerya petrol anlaşması nedeniyle yeni suçlamalarla karşı karşıya

Hollandalı savcılar yolsuzluk yapıldığı iddia edilen OPL 245 anlaşması nedeniyle petrol devine dava açmaya hazırlanıyor

Hollanda Cumhuriyet Başsavcılığı, Shell’in 2011’de OPL 245 olarak bilinen değerli off-shore petrol sahasını satın almasına ilişkin bir dava açmaya hazırlanıyor

 

Shell, 1,3 milyar dolarlık (7 milyar TL) yolsuzluk skandalının merkezindeki Nijerya petrol lisansı nedeniyle Hollanda’da yargılanacak.

Hollanda Cumhuriyet Başsavcılığı, Shell’in 2011’de OPL 245 olarak bilinen değerli off-shore petrol sahasını satın almasına ilişkin bir dava açmaya hazırlanıyor.

Hollanda’daki yeni davayla, İngiliz-Hollanda ortaklığındaki Shell’in yasal mücadelerinde yeni bir cephe daha açılmış olacak.

Shell ve iki eski üst düzey yöneticisi Peter Robinson ve Malcolm Brinded bu satın almayla ilgili İtalya’da başka bir davada yargılanıyor.

İtalyan savcılar, Shell’i ve satın alma anlaşmasının taraflarından İtalyan petrol devi Eni’yi, ödenen paranın 1,1 milyar dolarının (5,9 milyar TL) kara para aklamaktan mahkum olmuş Nijerya eski petrol bakanı Dan Etete kontrolündeki bir şirkete aktarılmasından haberdar olmakla suçluyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcılar yüzlerce milyon doların bazı aracılara ve iyi bağlantılara sahip yetkililere dağıtıldığını, paranın bir kısmının ise özel bir jet, zırhlı Cadillac’lar, sanat eserleri ve lüks av tüfekleri satın almak için kullanıldığını belirtiyor.

Eni Başkanı Claudio Descalzi ve selefi Paolo Scaroni davada yargılananlar arasında.

Hem iki şirket hem de suçlanan tüm kişiler iddiaları reddediyor.

Nijerya hükümeti de OPL 245’ten kaynaklanan yolsuzluk iddialarıyla şirket aleyhine bir milyar dolarlık (5.4 milyar TL) dava açmış durumda. Nijerya, rüşvet için devlet hazinesinden yüz milyonlarca dolar harcandığını iddia ediyor. Rüşvet olarak verildiği iddia edilen miktarın Nijerya’nın 2018 sağlık bütçesinin tamamından daha fazla olduğu belirtiliyor. İsviçre, ABD ve Fransa’dan yetkililer de davayı takip ediyor.

Öte yandan Shell’e dava açanlar arasında Nijer deltasının binlerce sakini de var. Halk tarımsal geçim kaynaklarının, şirketin boru hatlarından kaynaklanan ve yıllarca süren petrol sızıntıları nedeniyle tahrip olduğunu iddia ediyor.

Nijerya’nın engin petrol zenginliğine karşın, ülkedeki 87 milyon kişi aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/business/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU