Diyarbakır’da 4 siyasi partiden Vali Güzeloğlu’na eleştiri: Herkese eşit mesafede olun

Diyarbakır’da AK Partili başkanlarla pandemi istişare toplantısı yapan Vali Güzeloğlu, kentteki diğer siyasi partilerin tepkisine neden oldu. Independent Türkçe’ye konuşan il başkanları, “Valiler devleti temsil eder, parti temsilcisi gibi davranamaz” dedi

Diyarbakır Valisi ve aynı zamanda Büyükşehir Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu’nun koronavirüs pandemisi nedeniyle alınacak tedbirlerin ele alındığı bir toplantıda, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, AK Parti ilçe başkanları ve belediye başkanları ile Skype üzerinden görüşmesi, kentteki siyasi partilerin tepkisine neden oldu.

Vali Güzeloğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Budak eşlik ederken, AK Parti ilçe başkanları, AK Parti Kadın Kolları Başkanı, AK Partili Hani ve Bağlar belediye başkanları da telekonferansla katılım gösterdi.
 

AK PARTİLİ BAŞKANLARLA TOPLANTI.jpg
Fotoğraf: @diyarbakirbld


Toplantı paylaşımı belediyenin Twitter hesabından yapıldı

Toplantı daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin resmi Twitter hesabından "Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Serdar Budak ve İlçe Başkanlarının da katılımıyla düzenlenen video konferans görüşmesine başkanlık etti" şeklinde duyuruldu.
 

DİYARBAKIR VALİSİ VE AK PARTİ DİYARBAKIR İL BAŞKANI SÜLEYMAN SERDAR BUDAK.jpg
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Serdar Budak / Fotoğraf: @diyarbakirbld


CHP'li Özel: Hem şaşkın, hem üzgünüz

Independent Türkçe’ye konuşan CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, toplantı için kendilerine bir davet gelmediğini ifade ederek, basına servis edilen görüntüyü eleştirdi.
 

CHP DİYARBAKIR İL BAŞKANI GÖNÜL ÖZEL.jpg
CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel


Valilerin görev yaptıkları kentlerde devleti temsil ettiğini vurgulayan Özel, şu ifadeleri kullandı:

Valimizin, AK Parti İl ve İlçe başkanları ile toplantı yapması bizi hem şaşırttı hem üzdü. Çünkü Valimiz devleti temsil ediyor. Ama Ak Parti bir siyasi partidir. Keşke o toplantıya siyasi parti temsilcisi olarak bizleri de çağırmış olsaydı. Bizler de katılıp bilgi sahibi olmuş olsaydık. Bize herhangi bir davet gelmedi. Dolayısıyla Valimiz orada bir siyasi partiyi temsil etmiş oldu.


HDP'li Ceylan: Vali, AK Parti yöneticisi gibi davrandı

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan ise, toplantının hukuksuz bir şekilde yapıldığını ve ortaya çıkan tablonun siyaset ve toplumsal vidanla bağdaşmadığını söyledi.
 

HDP DİYARBAKIR İL EŞBAŞKANI ZEYYAT CEYLAN.jpg
HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan


Ceylan, şunları söyledi:

Basında yer alan bilgiye göre Vali, AKP İl Başkanı ve Skype üzerinden AKP ilçe başkanları ile toplantı yapıyor. Bu görüntü kendi başına gayri hukukidir. Devlet valisinin bir partiyi destekleyen, bir partinin arkasındaymış gibi görüntü vermesi ne hukuki, ne siyasi ne de toplumsal vicdan açısından kabul edilecek bir durum değildir.

Süreci değerlendirdiğimizde bu resmi görebiliyoruz. Diyarbakır Valisi aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin kayyumu. Şu anda vali, devlet aklı perspektifi ile Diyarbakır’da görev ve sorumluluk üstlenmiş durumda değildir. AKP temsilcisi, İl örgütünün yöneticisi ve bileşeni olarak görev yapmaya çalışıyor. Bunu teşhir etmeye çalışacağız.


İYİ Partili Ensarioğlu: Üzüntü verici bir durum

Olayı “Üzüntü verici bir durum” olarak değerlendiren İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu, toplantıya sadece AK Parti’nin değil, TBMM’de temsiliyeti bulunan tüm partilerin il başkanlarının da dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
 

İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu1.jpg
İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu


Ensarioğlu,şöyle konuştu:

Sayın Valimizin çalışmalarını takdirle takip ediyoruz. Ayı zamanda Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak da iyi işler yaptığını biliyoruz. Dünkü toplantıda gönül isterdik ki TBMM’de temsiliyeti bulunan partilerin de il başkanlarıyla da böylesi bir toplantı yapsın. Ancak bu gerçekleşmedi. En büyük arzum buydu maalesef olmadı. İlimi ilgilendiren, vatandaşımı ilgilendiren her konuda bizden de görüş alınmasının faydalı olacağına inanıyorum. Niyetinde siyasi parti temsilcileriyiz ve halkın adına bu makamı almışız. Üzüntü verici bir durum.
 

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan.jpg
Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan


Saadet Partili Bozan: Siyasi kültürümüzle, demokrasiyle bağdaşmıyor

Toplantıya başkanlık eden Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun eleştiren Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, şu açıklamada bulundu:

Elbette İl Valisi ve Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum vazifesi ile hareket ederken, tüm siyasi partilerle, tüm ilçe belediye başkanlarıyla, oda ve STK başkanlarıyla istişare ve yapılan hizmetlerin koordinasyonu için toplantılar yapması son derece normaldir. Bunu zaman zaman bazı oda başkanlarıyla yapıldığını görüyor ve takdir ediyoruz.

Ancak, diğer siyasi partilere yaklaşımında mesafeli dururken, sanki kendisi iktidar partisinden seçime girmiş ve seçim kazanmış partili bir Büyükşehir Belediye Başkanı gibi AK Parti’nin toplantılarına katılması başkanlık etmesi siyasi kültürümüz, demokrasimiz ve devlet tecrübemiz açısından doğru görmüyoruz.

Devleti temsil makamında olan kamu görevlilerinin millete ve tüm siyasi partilere eşit mesafede durması yasal bir görev ve zorunluluk olduğu gibi aksi durum devlet ve siyaset etiği ile de bağdaşan bir durum da değildir.


AK Parti'li Budak: Abartmaya gerek yok, rant elde etmek isteyenler var

Independent Türkçe’ye konuşan AK Parti İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, olayın abartıldığını ve toplum sağlığını ilgilendiren bir konuda bazı kesimlerin siyasi rant elde etmek istediğini söyledi.
 

AK PARTİ DİYARBAKIR İL BAŞKANI SÜLEYMAN SERDAR BUDAK.jpg
AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak


Budak, şunları söyledi:

Vali Bey zaman zaman kentteki STK, oda ve borsa başkanları ile toplantı yapıyor. Bu konuda oldukça da hassas bir yapısı var. Öncelikle yapılan toplantı bir AK Parti toplantısı değildi. Pandemi süreci ile ilgili istişare toplantısıydı. Bunu abartmanın bir anlamı yok. Çok kritik bir süreç olmasına rağmen siyasi rant elde etmek isteyenler var. Vali Bey, bizimle toplantı yaptı, diğer partilerle de yapar mı o kendisinin takdiri. Partilerin böylesi bir talebi varsa olabilir diye düşünüyorum. Tabi yine Vali beyin takdiridir.


Valilikten açıklama geldi

Konunun sosyal paylaşım sitelerinde eleştirilmesi ve gündem olması üzerine Diyarbakır Valiliği tarafından açıklama yapıldı.
 

DİYARVAKIR VALİSİ HASAN BASRİ GÜZELOĞLU.jpg
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu / Fotoğraf: @diyarbakirbld​​​​​​​


Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Kamuoyunun Dikkatine…

07.05.2020 tarihinde birtakım internet ve haber sitelerinde “Diyarbakır Valisi AK Parti’nin toplantısına başkanlık etti” şeklinde haberlere yer verilerek, Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Hasan Basri Güzeloğlu’nun yaptığı çalışmaları siyasi mecraya çekerek kamuoyu nezdinde olumsuz algı oluşturmaya yönelik çabaların olduğu tespitinde bulunulmuştur.

İçinde bulunduğumuz Koronavirüs sürecinde, il genelinde ve ilçelerimizde devam eden ve halk sağlığını doğrudan ilgilendiren tüm konularda Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz olarak toplumun tüm kesimleri ile yakın ve yoğun bir işbirliği sergilenmektedir.

Ekonomik, Siyasal ve Sosyal Kesimi temsil eden tüm aktörlerle hemen her gün ağırlıklı olarak video konferansla bir araya gelinmekte ve görüş alış verişinde bulunulmaktadır.

Bu konuda ilimizin sivil ve ekonomik kesim temsilcileri 21.04.2020 tarihinde yayınladıkları ortak bir bildiri ile Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza, katılımcı ve paylaşımcı yönetim anlayışı için teşekkürlerini kamuoyu ile paylaşmışlardır.

Habere konu olan toplantı,  bu amaca münhasır bir buluşma olup gündemi; il geneli ve ilçelerimizde başarı ile yürütülen koronavirüs süreci, alınan tedbirler, Vefa Sosyal Destek Guruplarının çalışmaları ve vatandaşlarımızın Valilik ve Büyükşehir Belediyemizden istek ve talepleri başlığında gerçekleşmiştir.
Katılımcı yönetim anlayışına dönük yapılan bu toplantıyı siyasi bir toplantı gibi göstererek amacından saptırmaya çalışmanın sorunlu bir zihniyetin ürünü olduğu açıktır.

Bu noktada yapılan söz konusu talihsiz haberlerin ve ithamların kamuoyunu yanıltmaya ve olumsuz algı oluşturmaya yönelik olduğu hususu,

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU