İHKİB Başkanı Gültepe: Maskedeki 1 liralık tavan fiyat, üreticiyi kurtarır

Maske ve koruyucu sağlık ürünlerinin testlere tabi tutulduğunu belirten İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, tüketicilerden CE işaretli ürün almalarını istedi

Fotoğraf: AA

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle son aylarda maske üretimi ön plana çıktı.

Türkiye hem iç piyasa hem de ihracatta kullanılmak üzere maske ve tulum gibi cerrahi ürünler üretti.

Ülkede üretilen bu ürünlerin özellikleri ve maliyeti gibi merak edilen soruları, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe'ye yönelttik.

Salgın sürecinde pek çok hazır giyim firmasının koruyucu sağlık ürünleri üretmeye başladığını dile getiren İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, İHKİB'in iştirak kuruluşu olan Ekoteks'e başvuran 160 firmanın ürünlerinin yeterlilik testine tabi tutulduğunu anlattı.

Maskelerin bakteriyi önlemesi ile kullanım sırasında nefes alınabilirliğin önemine vurgu yapan Gültepe, ürünlerin kimyasal ve fiziksel testlerden geçirilerek standartlara uygun olup olmadıklarının kontrol edildiğini belirtti.

"Ultrasonic makinalardaki üretim maliyesi çok daha kolay kurtarılır"

Maske üretiminin konfeksiyon ve ultrasonic makinalar yoluyla iki şekilde yapıldığını belirten Mustafa Gültepe’ye göre 1 TL’Lik tavan fiyat, üreticileri kurtarıyor:

Eskiden 0.30 TL’ye satılıyordu bu maskeler. Misal yüzde 50 yerine, yüzde 20 kar edecekler. Ultrasonic makinalarda yapılan maskelerin maliyeti 0.25-0.30 kuruş. O sebeple de bu alanda maliyet çok daha kolay kurtarılır. Konfeksiyon tarafında 0.70 kuruş maliyeti. Her şekilde 1 TL tavan fiyat, üreticileri kurtarır.

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe AA.jpg
İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe / Fotoğraf: AA

 

“En fazla cerrahi maske kullanılıyor, 'nonwoven' kumaştan yapılıyor”

En fazla üretilen ve kullanılan maskelerin, “cerrahi” olarak adlandırılan grup olduğunu belirten Gültepe, bu ürünlerin 3 malzemeden oluştuğunu, ağırlığı 20 ile 30 gram arasında değişen bu maskelerin "nonwoven" denilen kumaştan yapıldığını anlattı.

Örme ve dokuma kumaşlardan yapılan maskelerin de bulunduğunu belirten İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, tüm bu ürünlerin 'anti-bakteriyellik' ve 'su iticilik apresi' verilerek, gerekli standartların yerine getirilip, tüketicilerin kullanıma sunulduğunu anlattı.

Öncelikle maskenin dışarıdan hava almaması için burun üstüne denk gelecek şekilde telinin bulunmasının şart olduğunu söyleyen Gültepe, bunun yanı sıra en dışta 'spoons' denilen malzeme ile ortada 'meltblown' olarak adlandırılan materyalin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

 

Maske İstanbul AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Kumaş konusunda güçlü ülke olmanın katkısı büyük"

Türkiye'nin pek çok ülkeye maske ve koruyucu tulum gibi cerrahi ürünler göndermesini de sorduğumuz Gültepe, "Türkiye’nin tekstil ve hazır giyimde öncü ülke olması, farklılığını ortaya koydu. Kumaş konusunda güçlü ülke olmanın katkısı büyük. Hızlılık ve başarıda kendisini kanıtladı". 3-4 hafta içinde Türkiye'nin tüm maske ihtiyacı, hazır giyim, TİM ve Sağlık Bakanlığı'nın iş birliğiyle karşılandı. 1 olan ihtiyaç 100'e çıkmışken sergilenen performans, çok başarılıydı" yorumunu yaptı.

"Kumaştan yapılan maskeler en az 5 yıkamaya dayanıklı oluyor"

Bu maskelerin kaç gün süreyle kullanılabildiğini sorduğumuz Mustafa Gültepe, "Kumaştan yapılan maskeler en az 5 yıkamaya dayanıklı oluyor. 1 hafta kullanılabilir. Farklı kimyasallarla 15’e kadar çıkabiliyor" yorumunu yaptı.

"Maskelerin CE belgesine sahip olup olmadığına bakılmalı"

'Merdiven altı' olarak tabir edilen üretime dikkat edilmesi uyarısında da bulunan İHKİB Başkanı, "Bu ürünler sağlığı tehdit ediyor. Hangi üreticide yapıldığının ortaya koyulması lazım. Yapılan tüm maskelerin, standartlara uygun olup olmadığına, CE belgesine sahip olup olmadığına bakılmalı" dedi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Maskelerin bireyler için hem virüsten korunma yolu hem de aksesuar olarak bir parça olmaya başladığını belirten Gültepe, "Maskeyle yaşamaya alışmalıyız. Moda anlamında da farklı maskeleri görmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU