Uzmanlardan Kovid-19 uyarısı: Virüsün kanalizasyondan yayılma ihtimalini yabana atmayın

Bilim insanları kanalizasyonlarda Kovid-19 bulunmasının ardından bu konunun araştırılması için yatırım gerektiğini söylüyor

Daha önce Brezilya'daki kanalizasyonda da koronavirüse ait genetik malzeme tespit edilmişti (Pixabay)

Çevre biyologları Kovid-19 salgınını kontrol altına alma çabalarında koronavirüsün kanalizasyondan yayılma ihtimalinin “göz ardı edilmemesi” gerektiğine dair uyardı.

Virüsün yayılmasını yavaşlatma girişimleri esas olarak insandan insana bulaşmayı önlemeye odaklanmış olsa da Stirling Üniversitesi'nden uzmanlar Kovid-19'un atık suda nasıl yayılacağına dair daha fazla araştırma gerektiği uyarısında bulundu.

Araştırmacılar Nisan ayında, kanalizasyon analizinin salgınlar için etkili bir erken uyarı sistemi sağlayabileceğini öne sürmüştü zira Fransa, Paris'teki 5 kanalizasyon tesisinden alınan atık su numunelerindeki koronavirüs yoğunlaşması vakaların patlak vermesiyle uyuşan bir örüntü gösteriyordu.

Salı günü Bangor Üniversitesi'ndeki ayrı bir araştırma ekibi de kanalizasyon analizlerinin yardımıyla sağlık yetkililerinin Birleşik Krallık'ta koronavirüsün ikinci kez tepe noktasına ulaşmasını, insanların semptomatik hale gelmesinden iki hafta öncesine kadar öngörebileceğini söylemişti.

Şimdi de Stirling Üniversitesi'nden Profesör Richard Quilliam, Environment International için kaleme aldığı bir makalede kanalizasyon sisteminin kendisinin de virüs bulaştırma riski taşıyabileceğine dair uyardı.

Profesör Quilliam, “Kovid-19'un öksürük ve hapşırıklarla çıkan damlacıklarla ya da enfeksiyon taşıyan nesneler veya materyallerle yayıldığını biliyoruz" dedi ve ekledi:

Ne var ki kısa süre önce virüsün insan dışkısında da bulunabileceği doğrulandı; dışkıdaki virüs hastanın solunumla ilişkili Kovid-19 belirtileri için negatif test sonucu almasından sonraki 33 güne kadar tespit edilebiliyor.

Profesör sözlerini şöyle sürdürdü:

Virüsün fekal-oral yoldan (insanların dışkı bulaşmış şeyleri bir şekilde yutmasıyla meydana gelen bulaşıcı hastalıklar için kullanılan terim -ed.n.) bulaşıp bulaşmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak sindirim sisteminden gerçekleşen viral saçılmanın (viral shedding: bir hücredeki virüsün vücudun diğer bölümlerine ya da çevreye sıçraması -ed.n.) solunum yolundan gerçekleşen saçılmadan daha uzun sürebileceğini biliyoruz.

O yüzden bu, artan maruziyet açısından önemli ama henüz netleştirilmemiş bir yol olabilir.

Profesör Quilliam ve Stirling Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi'nden meslektaşları konuyu araştırmak için “kaynak yatırımı” çağrısında bulundu.

Profesöre göre koronavirüsün kanalizasyon yoluyla “geniş çapta” yayılması kayda değer bir tehlike. Çünkü çoğu hasta ya belirti göstermiyor ya da hafif belirtiler gösteriyor ve evde kalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi ayrıca, test eksikliğinin, atık su arıtma tesislerine ulaşan virüsün yayılma ihtimalinin ve etkilerinin boyutunu tahmin etmeyi “zorlaştırdığını” söyledi.

Ekibin bulguları aynı zamanda, dünyada kamuya açık alanlarda dışkılamanın yaygın olduğu ve güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyon sistemlerine sahip olmayan yerlerde riskin daha büyük olabileceğine işaret etti.

Yazarlar, “Bu tür ortamlarda genellikle yetersiz kaynağa sahip kırılgan sağlık sistemleri bulunur, böylece hem maruziyet riskini hem de ölüm ihtimalini artırır" ifadelerini kullandı.

Profesör Quilliam makaleyi, Profesör Manfred Weidmann, Dr Vanessa Moresco, Heather Purshouse, Dr Zoe O'Hara ve Dr David Oliver'la birlikte kaleme aldı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU