Obezite koronavirüs yüzünden hastanelik olma riskini iki katına çıkarıyor

Glasgow Üniversitesi'den bilim insanı, "Obezitesi olan kişilerin Kovid-19 sebebiyle hastaneye gitme olasılığı daha yüksek" diyor

Koruyucu ekipman giymiş bir sağlık çalışanı, yoğun bakım ünitesinde koronavirüsten mustarip bir hastayı tedavi ediyor (Reuters)

Yeni bir araştırmaya göre, obez olmak, ciddi koronavirüs belirtileri sebebiyle hastaneye başvurma riskini iki katına çıkarıyor.

Glasgow Üniversitesi bilim insanlarının analizi, aşırı kilonun en büyük Kovid-19 risk faktörleri arasında yer alabileceği yönündeki artan sayıda araştırmaya bir yenisini ekledi.

420 bin kişiye ait verileri izleyen araştırma ekibi, obezitesi olan hastaların Kovid-19 için hastane tedavisine ihtiyaç duyma olasılığının iki kat yüksek olduğunu ortaya koydu.

Çalışma, Birleşik Krallık (BK) Sağlık Bakanı Matt Hancock'un çarşamba günü, Avrupa'daki en yüksek ölüm oranının BK'da yaşanmasının nedenleri araştırılırken "yaş profili ve obezite gibi faktörlerin dikkate alınmasını" önermesinin ardından geldi.

Times'a konuşan Glasgow Üniversitesi Kalp, Damar ve Tıp Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Dr. Paul Welsh, "Gördüğümüz şeyin sonucunda kesinlikle vücut kütle endeksinin tablonun bir parçası olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Önceki çalışmalar esasen hastaneye yatış sonrası hangi hastaların solunum cihazına ihtiyaç duyduğuna ve hangilerinin hayatını kaybettiğine odaklanıyordu. Ve obez hastaların durumunun daha kötü seyretme eğiliminde olduğunu gösteren birçok farklı çalışma gördük.

Welsh ayrıca, "Obeziteli kişilerin Kovid-19 sebebiyle hastaneye gitme olasılığı daha yüksek" diye ekledi.

Dr. Welsh gazeteye, ekibinin bulgularına göre vücut kütle endeksindeki her 4,5 birimlik artışın koronavirüsten ölüm riskini yüzde 25 civarında artırdığını söyledi.

Geçen hafta Liverpool Üniversitesi başkanlığında koronavirüs kaynaklı hastaneye yatan 17 bin vaka üzerinde yapılan çalışmada, obez hastalarda ölüm oranlarının yüzde 37 daha yüksek olduğu bulunmuştu.

Baş bilim danışmanı yardımcısı Dame Angela MacLean de aşırı kiloyla bağlantıya vurgu yaptı.

MacLean bu hafta yaptığı açıklamada, "Hastanelerimizdeki Kovid-19 hastalarıyla yapılmış güzel çalışmalardan edinilmiş çok iyi kanıtlarımız var. Bunlar, hastanede yatan hastalar açısından obez olmanın yoğun bakım ünitesine geçiş veya ölüm bakımından ilave bir risk faktörü oluşturduğunu gösteriyor" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boris Johnson'ın ciddi Kovid-19 belirtileri göstermesini "önemli ölçüde kilolu olmasına" bağlayan bir doktor tartışmalara neden olmuştu. ITV'nin Günaydın Britanya programına konuşan Kardiyolog Dr. Assem Malhotra, "Bu bir gözlem ama verilerle uyuşuyor" dedi.

Bristol Tıp Fakültesi akademisyenlerince yapılan ve perşembe günü yayımlanan başka bir çalışmaysa, çocukluk döneminde büyük vücut ölçülerine sahip olmanın ileri yaşlarda kalp hastalıkları ve tip-2 diyabet riskini artırabileceğini gösterdi.

Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanlarına göre bulguları, çocukluk obezitesinin hastalık riski üzerindeki etkisini azaltmak için çocukluk ve yetişkinlik arasında "bir fırsat penceresi" bulunduğunu gösteriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU