Trump ve onun gibilerin bir daha asla iktidara gelmeyeceğinden nasıl emin olabiliriz?

Trumpçı sağın en toksik bileşenlerini etkisiz hale getirmenin hem Amerika Birleşik Devletleri'ne hem de dünyaya faydası olacak. Ne var ki bunu gerçeğe dönüştürecek stratejileri geliştirmek rakiplerine kalmış

(Reuters)

Pandeminin barındırdığı ve şimdilerde dünya genelinde yavaş yavaş beliren bir umut ışığı, sağ popülizm çağının sonunun geldiği şeklinde kelimelere dökülebilir. Donald Trump koronavirüs krizini ele alış biçimiyle, devletin dümenini narsisist sağcı bir şovmene emanet etmenin tehlikelerini tek başına göstermiş oldu.

Anketlerdeki rakamlara göre Trump seçimi kaybetmeye doğru ilerlemekle kalmıyor, aynı zamanda Senato'daki dengeleri Demokrat Parti lehine de çevirebilir.

Washington'daki Demokratlar daha şimdiden Trump sonrası dönem için gündem belirleme üzerine fısıldaşıyor. Trump'ın Kovid-19'u tedavi etmek için dezenfektan enjekte etme önerisi gibi yanlış hamlelerinden bıkan Cumhuriyetçiler bile ilerisi için plan yapıyor.

Sosyal mesafe önlemleri şu ana kadar post-popülist düzene dair atılacak adımları planlamak için Yalta Konferansı muadili bir buluşmayı engellese de bazı kilit oyuncular telefon görüşmelerinde ve Zoom oturumlarında planlar yapmaya başladı. İstek listesinde kampanyaları finanse kurallarını sıkılaştırmak, Trump'ın burun kıvırdığı denetim kurallarını kuvvetlendirmek, göçü yeniden düzenlemek ve adayların mali durumlarını açıklamasını gerektiren yasaları sertleştirmek yer alıyor.

Washington'dan bir kaynak, "Tartışmaların odağında eşitsizlik, yolsuzluk ve oligarşinin yanı sıra otoriter rejimi anlamak var" diyor.

Yolsuzluğu, hem küresel hem de ulusal düzeyde bir tehdit olarak anlama üzerinde çalışıyoruz.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) ekonomi profesörü Daron Acemoğlu yakın zamanda, ABD siyasetinde ve ekonomisinde Trump'ın yükselişine katkı sunan yapısal hatalara değinen bir dizi muhtemel siyasi ve ekonomik reformu belirleyerek, artan eşitsizliğe ve siyasi marjinalleşmeye eğilmek için bir politika gündemi sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat böylesi mühim yenilemeler için önce kurum içi işleyişe dair birtakım büyük meseleleri ele almak gerekiyor.

Çok sayıda Cumhuriyetçi, fırsatçı ve kariyer gözeten gayeleri nedeniyle Trump'ın gündemine razı oldu. Kanun koyucular Trump'ın bir başka versiyonunun gelmesine imkan tanımayı düşünenlerin ödeyeceği bedeli, ABD Başkanı'nın yakın çevresindekileri mahkemeye çağırarak artırabilir. Böylece Trump'ın başkanlığı sırasında patlak veren çeşitli skandallarda ne gibi roller üstlendiklerini yemin altında anlatmaya mecbur bırakılabilirler: Rusya'yla ilişkilerden Porto Riko'daki kasırganın idaresine, göçmen çocukların kafeslere kapatılmasından koronavirüs krizi sırasında Demokratların elindeki eyaletlere gönderilecek yardıma el konmasına kadar...

Suç teşkil eden davranışlar hakkında kovuşturma yürütülebilir, görevi kötüye kullanmadan davalar açılabilir ve etik dışı eylemler halka ifşa edilebilir.

Trump bir anda ortaya çıkıvermedi. Cumhuriyetçi Parti'nin yanı sıra medya organları, düşünce kuruluşları ve finansörlerden oluşan bir seçkinler topluluğu Trump'ın yükselişini mümkün kıldı. Siyaseti popülizme karşı aşılamak için bu kişilerin hepsinin ismi halka açık olarak duyurulmalı ve hepsi de eylemlerinden ötürü Kongre önünde hesap vermek zorunda bırakılmalı.

Elbette ifade özgürlüğü çiğnenmemeli ya da cezalandırılmamalı, lakin Fox News ağının kendi çalışanları maske depoladığı halde koronavirüs tehdidini önemsiz göstermeye çalışması gibi, uydurma haberler yayımlayarak halkı tehlikeye atan medya kuruluşları federal düzenlemeleri ihlal ediyor olabilir. Medya kuruluşları ve Trump'ın yakın çevresi arasındaki gizli ortaklık ifşa edilmeli.

Ayrıca Trump'ın sözlerini pazarlayıp yükselişinde suç ortaklığı yapan düşünce kuruluşlarının, vakıfların ve dini kurumların vergiden muaf hayır kurumu statüleri de dikkatlice incelenmeli.

Sağcı yargıçlarla dolu mahkemeler direnecektir. Yargıçların Kongrece azli ya da bununla tehdit edilmesi, herhangi bir çizmeyi aşma durumunda kontrol işlevi görebilir.
 


2009'da Başkan Barack Obama fikir birliği sağlamayı umarak eski defterleri kapamayı tercih etmiş ve -CIA'in yaygın işkence kullanımı dahil- selefinin aşırılıklarının ve suiistimallerinin üstüne gitmeyi reddetmişti. Şimdi geriye dönüp baktığımızda kimileri bunun feci bir stratejik hata olduğunu söylüyor: Cumhuriyetçiler Obama'ya hiçbir şey vermedikleri gibi Avrupalı aşırı sağcı bir partinin Amerikalı muadili haline de geldiler.

Washington'daki kaynak, "Obama yönetiminin hesap sorma peşine düşmemesi büyük bir hataydı" diyor.

Sıradaki başkanın insanları yaptıklarından sorumlu tutmasını istiyorum.

Demokratların muhtemel adayı Joe Biden, Obama'nın izinden gidip, Trump'a geçit veren Cumhuriyetçilere diğer yanağını uzatma cazibesine kapılabilecek eski kafalı bir ortayolcu. Bu, bedeli ağır bir hata olur. Trump tarikatının havasını söndürmek, buna mani olmak ve bunu dağıtmak, gelecek başkan için hayati önem taşıyacak. Söz konusu kaynak, Trump'ın ocak ayında görevi bırakması halinde "sırra kadem basmayacağını" ama Kongre'deki şakşakçıları dahil destekçilerini yapılacak herhangi bir reformu sabote etmek için çağırmaya devam edeceğini söylüyor:

Yine Twitter'da olacak. Yine Fox'a davet edilecek. Ve hala bir tarikatı olacak.

Trump anketlere meydan okuyup bir 4 yıl daha kazansa bile rakiplerinin, Trump gibi birinin bir daha asla iktidara gelmemesini sağlamak için stratejiler tasarlayıp sonra da fırsat buldukları bir dahaki sefere bu önlemlerin kabul edilmesi için bastırma cesaretini göstermeleri zahmete değer.

Trumpçı sağın en toksik bileşenlerini etkisiz hale getirmek sadece Amerika Birleşik Devletleri'nin yararına olmayacak, etkisi bütün dünyada da yankılanacak. Trump'ın ve dünya genelindeki yoldaşlarının kötülüklerinin küçük düşürücü biçimde ifşa edilmesi ve cezalandırıcı bir incelemeye tabi tutulmasının bir şarlatanın iktidara yükselişini destekleyecek herkes için caydırıcı etkisi olabilir.

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU