ABD’nin bir asrı deviren perakende zincirleri koronavirüse karşı havlu attı, birer birer iflas başvuruları geliyor

ABD’nin dört köklü perakende firmalarından J.Crew ve Neiman Marcus için iflas başvurusu süreci başlarken, milyarca dolarlık borçlarını ödeyemeyen JCPenney ve Sears için de tünelin sonu karanlık

Fotoğraf: Reuters

1947’de kurulduğunda kapı kapı dolaşarak satış yapan bir firma iken geçen 73 yılda Michelle Obama, Katie Holmes, Lauren Hutton gibi ünlüleri giydiren bir markaya dönüşen ABD’li perakende devi J.Crew, koronavirüs salgını nedeniyle düşen talebe karşı havlu attı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salgın başlamadan önce 1,6 milyar dolar borcu olan, hatta bu borcu kapatmak için hızlı büyüyen alt markası Madewell’i halka arz etmeyi planlayan ancak bir türlü gerçekleştiremeyen J.Crew, 4 Mayıs’ta iflas başvurusunda bulundu. Böylelikle J.Crew, pandeminin perakende sektöründeki ilk resmi kurbanı oldu. 

Bundan sonraki süreçte ünlü marka, sektörde kalmaya devam edecek ancak borçların yapılandırılması için zaman kazanmış olacak. J.Crew CEO’su Jan Singer konuyla ilgili yaptığı açıklamada borç verenlerle yapılan anlaşmanın, uzun vadeli ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak adına şirket için kritik bir kilometre taşı olduğunu ifade etti.

Singer, bu süreçte müşterilere hizmet sunmaya devam edileceğini belirterek Kovid-19 salgınından kaynaklanan olağanüstü koşullarda dahi tüm operasyonları günlük olarak sürdüreceklerini vurguladı.

GlobalData Retail analistlerinden Neil Saunders, CNN’e yaptığı açıklamada “Süreç, J.Crew’e ayakta kalabilmek için bir şans veriyor. Ancak ayakta kalabilmek, borcun azaltılmasına bağlı değil. J.Crew markasının yeniden yaratılması gerek” diye konuştu. 

Yatırım bankası Jefferies Group’un analistlerinden Randal Konik ise geçen hafta müşterileriyle paylaştığı notta, mağaza temelli perakendenin salgından önce de internet tüketimi karşısında mücadele verdiğini hatırlatarak, mevcut durumda ise katlanan online alışveriş talebi ile karşı karşıya olduklarını söyledi. 

Tüm dünyada 3,5 milyondan fazla insana bulaşan ve hem tüketimi hem üretimi durduran pandemi nedeniyle birçok markanın mağazaları iki aya yakın süredir kapalı. 50 yılın en yüksek işsizliğine ulaşan ABD’de işsizlik maaşı başvuruları da rekor seviyelere ulaşmış durumda. İşsiz kalanlar arasında perakende ve hizmet sektörü çoğunlukta. 

4,3 milyar dolarlık borcu yapılandırma süreci başladı

Bu dalgadan etkilenen tek perakende zinciri J.Crew değil.  

Bloomberg bugün yayınladığı haberinde 1907’de Teksas’ta kurulan lüks mağazacılık zinciri Neiman Marcus’un bir iflas başvurusunda bulunduğunu duyurdu. 

Şirketin 4,3 milyar dolarlık borcu bulunuyor. Bunun büyük kısmı, şirketin 2013’te piyasadan hisselerini toplamak için çektiği 6 milyar dolarlık krediden kaynaklanıyor. 
 

Neimann Marcus getty.jpeg
Fotoğraf: Getty Images


Konuyla ilgili kaynakların Bloomberg’e verdiği bilgiye göre firma, yatırım danışmanlığı firması Pacific Investment Management ile borç yapılandırması için görüşüyor. 

Kaynakların aktardığına göre Pacific Investment’ın yönetiminde Pimco, Davidson Kempner Capital Management ve Sixth Street Partners gibi firmalar 600 milyon dolarlık kaynak sağlayacak ve şirketin yarıdan fazlasının kontrolünü elde edecek.

Hakkında “iflas başvurusu” haberleri ilk kez nisan sonunda çıkan Neiman Marcus, koronavirüs nedeniyle kapattığı mağazalarında çalışan 14 bin kişiyi ücretsiz izne çıkarmıştı. 

Firmanın ABD genelinde ‘Neiman Marcus’ adında 42 lüks alışveriş merkezi, tasarım ürünlerin satıldığı ‘Last Call’ adında 30 mağazası ve New York’ta lüks markaların ürünlerinin satıldığı ‘Bergdorf Goodman’ adında iki mağazası bulunuyor. 

10 yılda 3 bin 500 mağazadan 182’ye düşen marka 

İlk kez 1892’de Richard Warren Sears ve Alvah Curtis Roebuck tarafından kurulan Sears, Roebuck and Company, 2018’de ABD’nin en büyük 31’inci perakendecisiydi. 
 

sears.jpg
Fotoğraf: Reuters


Ancak 2018’de satışların düşmesiyle ilk iflas başvurusunu yapan Sears, 2019’da iflastan kurtulduğunu ancak küçülmeye giderek 425 mağazasını açık tutacağını duyurmuştu. Şirketin 10 yıl önceki mağaza sayısı yaklaşık 3 bin 500’dü. 

Şubat atında şirketin eski CEO’su Eddie Lampert’in Sears’ı 5,2 milyar dolara satın aldığı duyurulmuştu. 

Ancak son kâr ettiği yıl 2010’dan bu yana 12 milyar dolar kaybeden Sears, şubat sonu itibariyle mağaza sayısı 182’ye kadar gerilemişti. 

“1100 mağazadan 850’sini kapatmalı”

Borç yükü altında olan diğer bir ABD’li mağazalar zinciri ise 1902’den bu yana faaliyet gösteren JCPenney. 

2019 sonu itibariyle 3,7 milyar dolarlık borç ödemesi bulunan markanın mağazaları 18 Mart’tan bu yana kapalı. 
 

JC Penny
Fotoğraf: Reuters


Fitch Ratings finansal analistlerinden David Silverman’a göre JCPenney’nin birkaç ay daha ayakta kalmasını sağlayacak likiditesi bulunsa da borç finansmanında sıkıntı çekmesi kuvvetle muhtemel. 

Connecticut merkezli danışmanlık firması Customer Growth Partners’ın Direktörü Craig Johnson, CNN’e yaptığı açıklamada  JCPenney’nin 850 mağazasını kapatması gerekebileceğini ifade etti. Şirketin 50 ABD eyaletinde bin 100 mağazası bulunuyor. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU