Nanoteknoloji, insanlara “süper görüş” özelliği kazandırabilir

Çinli bilim insanları nanoteknoloji uygulamalarının ileride güvenlik ve askeri alanlarda önemli bir yere sahip olacağını öngörüyor

Farelerde denenen süper görüş özelliğinin insanlara uygulanması askeri alanda kullanım sağlayabilir.

Bilim insanlarına göre insanlar bir gün nano-parçacıklar yardımıyla karanlıkta bile görebilir, böylece “süper görüş” yeteneği kazanabilir.

Yeni yapılan deney, farelerin gözlerine yerleştirilen nano parçacıkların normal renk yelpazesinin ötesinde doğal görme yeteneklerini geliştirdiğini ve kızılötesi ışığı gördüklerini ortaya çıkardı.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırma ekibine öncülük eden araştırmacı Dr. Tian Xue, The Independent'a “Gece görüş gözlüğü kullanmaksızın insanlara geceleyin görme yeteneği sağlayabiliriz.” dedi.

Xue ve ekibi, bu yeni tekniğin görüş gücünü artırmasının yanı sıra renk körü olan ve kırmızıyı algılayamayan insanlar için bir tedavi olarak kullanılabileceğini de düşünüyor.

 

İnsanların normalde görebileceği renkler, elektromanyetik spektrumun sadece küçük bir oranıyla sınırlı ve bu spektrum, kızılötesi ve ultraviyole gibi en uç renk tonlarını da içeriyor.

Gökkuşağı görüntüsünden çok daha uzun ya da kısa dalga boylarına sahip bu sinyaller etrafımızda sürekli hareket halinde.

İnsan ve fare gözleri karanlıkta görmekten sorumlu çomak tipte ve aydınlıkta görmekten sorumlu konik tipte hücreler taşır. Bu hücreler, ışığı emerek elektrik akımına dönüştürür ve beyne iletir. Kızılötesi dalga boyları ise bu hücrelerin yakalayamayacağı kadar uzundur.

Bulgularını Cell adlı hakemli biyoloji dergisinde yayımlayan bilim insanları, bu hücrelere sıkıca tutunan ve daha büyük dalga boylarını yakalayabilen aksesuarlar gibi iş gören küçük parçacıkları deneyde kullandıklarını belirtiyor.

Nanoparçacıklar bu sinyalleri daha kısa dalga boylarına dönüştürüyor ve beyne yeşil ışık olarak iletebilmeleri için bu sinyalleri hücrelere yönlendiriyor.

Bilim insanları, bu parçacıkların farelerin görüş gücü üzerindeki etkisini belirlemek için bir dizi test yapmadan önce, parçacıkları kemirgenlerin gözlerine enjekte etti. Bu işlem sonrasında kızıl ötesi ışınlar farenin gözüne çarptığında gözbebeğinin açıkça kasıldığı yani ışığı algıladığı görüldü.

Labirentlerde yapılan ileri testlerde ise farelerin gün ışığında bile kızılötesi sinyalleri görebildiği ortaya çıktı. Göze enjekte edilen bu maddeler sadece küçük çaplı yan etkilere yol açtı ve fareler iki aydan fazla bir süre boyunca kızılötesini görmeye devam etti.

Araştırmacı Dr. Xue şunları söyledi:

“Bu teknolojinin insan gözünde de işe yarayacağına inanıyoruz, sadece süper görüş gücü oluşturmak için değil aynı zamanda kırmızı rengi algılama sorunu olan insanlarda da iyileştirici çözümler sağlayacağına inanıyoruz.”

Bilim insanları ayrıca, nanoteknoloji içeren uygulamaların ileride güvenlik ve askeri alanlarda önemli bir yere sahip olacağını öngörüyor.

Ancak öncesinde Dr. Xue, ekibin diğer primatları kullanarak uygulamanın güvenliğini deneylerle test etmeleri gerektiğine dikkati çekiyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU