Bilim insanları: Bazı insanlarda "mutlu evlilik" geni var

“İnsanlar evlilikte hem kendilerinin hem de eşlerinin genetik yatkınlıklarının etkisi altında da kalıyor”

Bilim insanları oksitosin hormonları reseptörlerini etkileyen bir gen varyantının mutlu evlilikle bağlantılı olduğunu buldu.

 

Yale Üniversitesi'nden araştırmacılar, bazı insanlarda bulunan bir genin başarılı ilişkilerle bağlantılı olduğunu keşfetti.

Uzun süreli ilişkilerin fiziksel çekim, ortak ilgi alanları ve ortak değerlerin bir karışımı olduğu düşünülürken, bilim insanları mutlu evlilikte genetik rolün önemine de dikkat çekti.

200’e yakın evli çiftin incelendiği araştırmaya göre, insanların evlilik memnuniyetlerinin kabaca yüzde 4’ü bu genin varlığına bağlanabilir. Bilim insanlarının tanımladığı yeni gen varyasyonu “aşk hormonu” diye de anılan, anneyle bebek arasında bağ kurulmasında ve toplumsal ilişkilerde rol oynadığı bilinen oksitosin hormonu reseptöründe bulunuyor.

GG genotipi diye adlandırılan bu gen varyasyonuna sahip kişiler daha fazla empati, sosyallik ve duygusal istikrar gösteriyor. Mutlu ve başarılı bir evliliğe katkıda bulunabilecek özellikler göz önüne alındığında, bu DNA diziliminin mutlu eşlerde sıklıkla rastlanması belki de şaşırtıcı değil.

37-90 yaş arası çiftleri inceleyen araştırmada her katılımcı, evliliklerindeki güven ve memnuniyet duygularıyla ilgili bir anket doldurdu. Ardından bu çiftlerden alınan tükürük örnekleriyle bu kişilerde ilgili genlerin var olup olmadığı test edildi.

PLOS ONE adlı hakemli bilim dergisinde yayımlanan araştırma, GG genotipi ve başarılı evlilik arasında ilk kez bir bağlantı ortaya koydu. Araştırmanın ardındaki bilim insanları bu genin etkilerini daha geniş bir grup insan üzerinde incelemeyi planladıklarını belirtti.

Araştırmanın lideri, Yale Halk Sağlığı Okulu’ndan Dr. Joan Monin şunları söyledi:

“Bu araştırma şunu gösteriyor ki yakın ilişkilerimizde nasıl hissettiğimiz, yalnızca partnerlerimizle zaman içindeki ortak deneyimlerimizden etkilenmiyor. İnsanlar evlilikte hem kendilerinin hem de eşlerinin genetik yatkınlıklarının etkisi altında da kalıyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science/

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU