Her beş kadından biri smear testi hakkında yanılıyor

Yapılan araştırmaya göre kadınların yüzde 20’si smear testinin yumurtalık kanserini de ortaya çıkaracağını düşünüyor ancak bu yanılgı yüzünden milyonlarca kadının hayatı risk altında

Rahim ağzı kanserini saptamak için geliştirilen simir testi, yumurtalık kanserini teşhis edemiyor

İngiliz kadınlarıyla yapılan yeni bir araştırma, kadınların beşte birinin smear testinin yumurtalık kanserini ortaya çıkaracağı konusunda yanıldığını ortaya koydu.  

Target Ovarian Cancer kuruluşu ve YouGov tarafından yapılan araştırmada milyonlarca kadının hayatının bu yanlış bilgi yüzünden risk altında olduğu belirtildi.

Rahim ağzı kanserini saptamak için geliştirilen smear testi, yumurtalık kanserini teşhis edemiyor. Yine rahim ağzı kanseri HPV aşısıyla engellenebilirken, yumurtalık kanseri için böyle bir şey söz konusu değil.

Target Ovarian Cancer kuruluşu, yumurtalık kanseri hakkında bilinen yanlışlara ve erken teşhis için gerekli bilgilere yönelik toplumu bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kuruluşun başkanı Annwen Jones konuyla ilgili şunları söyledi:

 

“Yumurtalık kanseri ve rahim ağzı taramaları hakkındaki karışıklığı çözmeliyiz. Smear testleri kamu sağlığı açısından gerekli bir uygulamayken, yumurtalık kanseri için benzer bir seçenek yok.”  

 

Yumurtalık kanserinin önemli belirtilerini bilmenin erken teşhis için gerekli olduğunu söyleyen Jones, bu belirtilerin arasında durmayan kanama, iştahsızlık, karın ağrısı ve sık sık ya da acil idrara çıkma olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2017’de yumurtalık kanseri teşhisi konan 67 yaşındaki Pat Taylor diğer pek çok kadın gibi hastalığının rahim ağzı tarama testinde ortaya çıkacağını düşünmüştü.

Hastalığını öğrendiğinde “şok” geçirdiğini söyleyen Taylor, tüm kadınları yumurtalık kanseri belirtilerini anlama noktasında dikkatli olmaya davet ederek, “daha bilinçli olmanın hayat kurtaracağını” söyledi.

Yumurtalık kanseri dünyadaki en ölümcül jinekolojik kanser türlerinden biri ve her gün sadece İngiltere’de 11 kadın bu hastalıktan hayatını kaybediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Esra Avcı

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU