Britanyalı bilim insanları uyardı: Fransa'daki "sigara Kovid-19'a iyi geliyor" araştırması üzerine sigaraya başlamayın

Epidemiyoloji profesörü, "Sigara içenlere verilen mesaj harfiyen aynı kalmalı: Durun" dedi

Uzmanlar nikotin konusunda araştırma yürütülebileceğini belirtiyor (AA)

Bilim insanları, sigara içenlerin koronavirüse yakalanma olasılığının daha düşük olabileceğini öne süren Fransa'da yapılan araştırmanın ardından insanları sigara içmemesi konusunda uyardı.

Fransa'daki araştırmacılar, nikotinin hastalığa karşı koruyabileceği fikrini öne sürerken bir çalışma, alışılmadık biçimde hastanelerdeki Kovid-19 hastalarının son derece düşük bir kısmının sigara içtiğini gösterdi.

Paris Hastane Vakfı'na göre klinik deneyler hazırlık aşamasında.

Bununla birlikte halk sağlığı uzmanları, sigara içmenin daha ciddi bir hal alan virüs açısından risk faktörü olmaya devam ettiği konusunda uyardı.

Birleşik Krallık Tütün ve Alkol Araştırmaları Merkezi'nin direktörü Profesör John Britton, The Independent'a koronavirüse yakalanan sigara içen kişilerin yoğun bakıma kaldırılma olasılığının, virüse yakalanıp sigara içmeyenlere kıyasla daha yüksek olduğunu söyledi.

Nottingham Üniversitesi'nde epidemiyoloji profesörü, "Nikotin sizi koruyabilir ve bu deney gerçekten ilginç" dedi.

Ama sigara içenlere verilen mesaj aynı kalmalı.

Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Linda Bauld şunları söyledi:

İnsanların zaten sigarayla bağlantılı bir hastalığı bulunuyorsa, Kovid-19'dan daha kötü etkileneceklerini biliyoruz.

Bauld, sigara içen kişilerin solunum cihazlarına da daha az iyi tepki verebileceğini ve hastanede belirli bir süre geçirdikten sonra iyileşmelerinin daha uzun zaman alabileceğini söyledi.

Sigarayı bırakmak için Kovid-19 gibi solunum yolu patojeni karşısında daha iyi bir zaman olamaz. Fakat nikotin, diğer tedaviler arasında yardımcı olup olmadığını incelemek için ilginç bir ilaç olabilir.

Fransız araştırmacılar, nikotinin koronavirüs enfeksiyonunu önlemeye ve kontrol etmeye yardımcı olabileceğini öne sürdü ve nikotin bantlarının kullanıldığı bir deney yapmayı planladıklarını söyledi.

Bir üniversite hastanesinden elde edilen veriler, virüse yakalanıp hastaneye gelenlerdeki sigara içme oranının nüfusun geneline kıyasla daha küçük olduğunu gösterdi.

Fransız halkının yüzde 25'lik oranına kıyasla hastaneye yatan hastaların yaklaşık yüzde 8'i sigara içtiğini söyledi.

University College London'da sağlık psikolojisi alanında Doç. Dr. Lion Shahab'a göre bu bulgular, solunum ve akciğer fonksiyonlarını etkileyen koronavirüsten mustarip kişilerin hastalık nedeniyle sigarayı bırakmasından kaynaklanıyor olabilir.

The Independent'a konuşan Shabab, "Şu anda sigara içenlerin oranının düşük olmasının nedeni aslında kimsenin hastayken sigara içememesi olabilir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nikotinin insanları hastalığa karşı koruyup koruyamayacağı konusunda "belirsizliğin devam ettiğini" belirten Shabab, sigara içme alışkanlığının elleri yüze yaklaştırmayı gerektirmesi sebebiyle sigara içenlerin virüse yakalanma olasılığının yine de daha yüksek olabileceğini söyledi.

Hastane verilerini takiben Fransa'nın ulusal sağlık kuruluşunun başkanı, nikotinin hastalığı durdurmaya yardımcı olduğuna dair henüz somut bir kanıt olmadığını söyledi ve sigara içmenin hala Fransa'daki bir numaralı ölüm sebebi olduğu konusunda uyardı.

Fransa, bugüne kadar 158 bin 300'den fazla onaylanmış vakayla koronavirüs pandemisinden en kötü etkilenen ülkelerden biri.

Yeni yapılan çalışma, halkın hareketini kısıtlayarak mart ayının ortasından itibaren salgınla mücadele amacıyla kamusal toplanmaları yasaklayan ülke çapındaki tecridin ilk ayında yaklaşık 61 bin hayat kurtardığını öne sürdü.

Reuters'ın küresel verilerine göre perşembe ülkede Kovid-19 sebebiyle hayatını yitirenlerin sayısı 21 bin 340 seviyesindeydi.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU